Σε τουλάχιστον 178.458 ανέρχονται οι «αιώνιοι» φοιτητές στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, εκ των οποίων οι 153 χιλιάδες διαγράφονται οριστικά από τα μητρώα των ιδρυμάτων στις 31 Αυγούστου. Δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δύο ακόμη εξεταστικές έχουν συνολικά 23.526 φοιτητές, εκ των οποίων οι 10.167 σε ΑΕΙ και οι 13.359 σε ΤΕΙ.
Τα αναλυτικά στοιχεία για τους λιμνάζοντες φοιτητές και αυτούς που υπάγονται στη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τη δυνατότητα δύο ακόμη εξεταστικών, δημοσιοποίησαν χθες τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των φοιτητών από το σύνολο των «αιωνίων» που διαγράφεται στα ΑΕΙ είναι τεράστιο, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις το 90%.
Συγκεκριμένα, πρωταθλητής στις οριστικές διαγραφές από τα μητρώα του έως τις 31 Αυγούστου αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας καθώς, από τους 7.346 λιμνάζοντες φοιτητές, διαγράφονται οι 7.154, ποσοστό 97,3%. Ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Πειραιά με 96,5% και το ΕΜΠ με 96%.
Στοιχεία
Σε απόλυτους αριθμούς, ο μεγαλύτερος όγκος φοιτητών που διαγράφεται οριστικά εμφανίζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το σύνολο των 53.866 «αιωνίων», οι 49.583 (ποσοστό 92%) δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Πολύ υψηλός είναι ο αντίστοιχος αριθμός και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς διαγράφονται οριστικά 25.861 φοιτητές, ποσοστό 94,5%.
Στο σύνολο των 139.175 «αιωνίων» φοιτητών που εμφανίζονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν έχουν υπολογιστεί οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Ιόνιου Πανεπιστημίου, καθώς οι αρχές των ιδρυμάτων δεν έστειλαν στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας έστειλε στοιχεία μόνο για το σύνολο των «αιωνίων» και όχι και γι' αυτούς που θα διαγραφούν.
Οσον αφορά τα ΤΕΙ, τα ποσοστά είναι ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ. Στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας διαγράφεται το 86% των «αιωνίων» σπουδαστών, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το 84% και στο ΤΕΙ Πειραιά το 82,8%.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
"Εθνος"