Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Κόκκινη γραμμή η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, για τους αδύναμους δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ήταν το κυρίαρχο θέμα που συζητήθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις, που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας με αντιπροσωπείες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Το ζήτημα της προστασίας κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς θα τεθεί εγκαίρως, σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς υπάρχει ένα ολόκληρο νομικό θέμα που διερευνάται διεξοδικά.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του κ.Δένδιας με τους βουλευτές, νωρίτερα το πρωί, έγινε γνωστό από την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, ότι μέσα στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι «κοινή θέση του υπουργείου και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι η προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για κάθε είδους οφειλές».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι απόψεις και προτάσεις του υπουργείου για το θέμα των ρυθμίσεων των στεγαστικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται.

Μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, συμφωνήθηκε ότι στο τελικό σχέδιο είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί και διάταξη για την συνέχιση της προστασίας της πρώτης (κύριας) κατοικίας των δανειοληπτών.

Επιπλέον, συζητήθηκε ο σχεδιασμός του υπουργείου για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και ειδικότερα η προώθηση ευνοϊκών διατάξεων για τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά πληροφορίες η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα προηγηθεί της ρύθμισης, για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλαίσιο ρύθμισης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων θα έχει διευθετηθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Βασικό σενάριο που εξετάζεται ώστε να αποφευχθούν μαζικοί πλειστηριασμοί είναι η παράταση της ισχύουσας μεταβατικής διάταξης που ορίζεται ότι προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Ακόμα συζητήθηκε το πλαίσιο των αλλαγών στον Πτωχευτικό Κώδικα και η αντιμετώπιση προβλημάτων του θεσμικού πλαισίου, όπως η συνεννόηση των πιστωτών, οι εξωδικαστικές διαδικασίες και η διαμόρφωση ενιαίου σχεδίου με την συμμετοχή των φορολογικών αρχών και των ασφαλιστικών φορέων, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον «νόμο Κατσέλη», στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου, όπως είπαν, να ξεμπλοκάρουν τα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη αυτό μπορεί να γίνει μέσω της υποχρεωτικής εξωδικαστικής διευθέτησης και μέσω της αξιοποίησης του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που έχουν σταθεί όρθιες την περίοδο της κρίσης, αποπληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους, αλλά ταυτόχρονα υφίστανται και τις συνέπειες της κρίσης.

Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκαν προτάσεις για θετικές παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων, οι οποίες, όμως, προϋποθέτουν και συμφωνία με την ΕΕ. Επιπλέον, αντηλλάγησαν απόψεις για την ενεργοποίηση του «ταμείου» για την Ανάπτυξη και την χρηματοδότηση επενδύσεων επιχειρήσεων που έχουν δυναμική.

Τέλος, τέθηκε το θέμα της επαναφοράς της υποχρεωτικής παρακράτησης εισφορών για τα Επιμελητήρια και της εξεύρεσης πρόσθετων λύσεων οι οποίες θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής Επιτροπής από το Υπουργείο Ανάπτυξης και εκπροσώπων των Επιμελητηρίων, η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της σε ένα μήνα.

Την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν ο Γραμματέας της Κ.Ο. Π. Ρήγας, ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της Κ.Ο. Θ. Μωραΐτης, ο Γραμματέας Ανάπτυξης Α. Παπαρσένος, ο εκπρόσωπος Τύπου Δ. Καρύδης και ο υπεύθυνος Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου Χ. Πρωτόπαπας.-

Νωρίτερα το πρωί, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση, για το ίδιο θέμα, με αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, υπό τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αθανάσιο Μπούρα.

Οι γαλάζιοι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον υπουργό για την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αλλαγή των κοινοτικών κανονισμών, προκειμένου να επιτραπεί η χρηματοδότηση ήδη υφιστάμενων δανείων από τα διαρθρωτικά ταμεία, όπως και για την παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, την αξιοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και το σχεδιασμό για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.

Οι βουλευτές έθεσαν τα προβλήματα που προκαλεί ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε τους βουλευτές της ΝΔ ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού και συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η συνάντηση, αποκλειστικά με αυτό το θέμα, όταν ολοκληρωθεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα ο σχεδιασμός πλέγματος ρυθμίσεων.

Οι βουλευτές και ο κ. Δένδιας συμφώνησαν στην ανάγκη να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, αλλά και να υπάρξει ένα πλέγμα ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στο συγκεκριμένο τομέα.

Στη συνάντηση μετείχαν οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Καράμπελας, Ελένη Μακρή- Θεοδώρου, Άννα Μάνη και Διονύσης Σταμενίτης.

"Εθνος"