Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Κρίσιμες συσκέψεις για τις αποζημιώσεις

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, με θέμα τις εξελίξεις σχετικά την επιβολή κυρώσεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών από χώρες της ΕΕ, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο ΥΠΕΞ, κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου της και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα γίνει εκτίμηση των μέχρι τώρα επιπτώσεων από την επιβολή μέτρων απαγόρευσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία και θα εκτιμηθούν οι τρόποι αντιμετώπισής της.

Άλλη μια σύσκεψη, με βασικό αντικείμενο τους τρόπους αποζημίωσης των Ελλήνων παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 το απόγευμαστο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό, Γκίκα Χαρδούβελη και τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Καρασμάνη και του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη.

Παράλληλα, σύσκεψη θα γίνει το απόγευμα και στο επιμελητήριο Ημαθίας, όπου θα μετέχουν εκπρόσωποι από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας που έχουν πρόβλημα με τα ροδάκινα, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους, μετά το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη ζημία που υπέστησαν από την απόφαση αυτή.

Όπως είπε ο πρόεδρος κοινοπραξίας συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, στην πρωινή εκπομπή του MEGA, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο για να συζητήσουν το θέμα.

Οι παραγωγοί, όπως τόνισε ο κ. Γιαννακάκης, ζητούν να καταγραφούν και τεθούν στη διάθεση του κράτους, τα προϊόντα που μένουν απούλητα, και να αποζημιωθούν. Τόνισε ότι η ζημία δεν είναι μόνο από την παραγωγή ροδακίνων αλλά τον Οκτώβριο ξεκινά η συγκομιδή των ακτινιδίων, όπου το 50% της παραγωγής κατευθυνόταν προς Ρωσία.

Επίσης, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες, σύσκεψη εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών της ΕΕ για μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων από τα μέτρα.

Νωρίτερα, στη διαβεβαίωση ότι οι αγρότες που πλήττονται από ρωσικό εμπάργκο θα αποζημιωθούν είτε από την κυβέρνηση είτε από την ΕΕ, προχώρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο. Έχουν μια παραγωγή την οποία είχαν προσανατολίσει προς τη Ρωσία, που μένει απούλητη και οι ίδιοι απλήρωτοι. Και γι' αυτό το κράτος είπε από την πρώτη στιγμή πως ό,τι και να συμβεί οι ίδιοι θα αποζημιωθούν. Με κοινοτικά χρήματα, με εθνικά χρήματα, διότι οι άνθρωποι έχουν δίκιο και δεν μπορούμε να συζητούμε πάνω σε αυτό» σημείωσε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «μια υπεύθυνη πολιτεία καθορίζει την εξωτερική της πολιτική και τις σχέσεις της με τους εταίρους της και τις συμμαχίες της, όχι με βάση κάποια φορτία ροδάκινου. Αυτά θα αποζημιωθούν, θα τελειώσει αυτό».

Και πρόσθεσε: «Τα ροδάκινα και τα ακτινίδια θα αποζημιωθούν και οι άνθρωποι δεν θα πληγούν από αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική. Καμία σοβαρή χώρα δεν εγκαταλείπει τις συμμαχίες της, με βάση ένα πρόσκαιρο γεγονός.... Θα ήταν γελοίο να κάνουμε μονομερείς ενέργειες στην εξωτερική πολιτική».

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τέσσερις «εξόδους κινδύνου» για να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή για χιλιάδες αγρότες εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, ενώ πυρετώδεις είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής και ρωσικής πλευράς τα τελευταία 24ωρα για την εξεύρεση σχεδίου προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές στον πρωτογενή τομέα.

"Εθνος"