Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Συμφώνησαν για τριήμερη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

«Οι επαφές της Αιγύπτου με τις διάφορες πλευρές είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα από τις 05:00 GMT αύριο Τρίτη» δήλωσε αιγυπτιακή πηγή το βράδυ της Δευτέρας

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν απόψε να κηρύξουν εκεχειρία 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας από αύριο στις 8:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος.

«Οι επαφές της Αιγύπτου με τις διάφορες πλευρές είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί εκεχειρία 72 ωρών στη Γάζα από τις 05:00 GMT αύριο Τρίτη» είπε η πηγή αυτή διευκρινίζοντας ότι και άλλες αντιπροσωπείες «μεταβαίνουν στο Κάιρο για πιο ευρείες διαπραγματεύσεις».

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο από το βράδυ της Κυριακής, όμως το Ισραήλ από την πλευρά του αρνήθηκε να στείλει εκπροσώπους του στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Αίγυπτος κάλεσε αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών στο Κάιρο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα.

Πάνω από 1.800 οι νεκροί
Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα τουλάχιστον 1.804 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και περισσότερο από το ένα τέταρτο των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Επιπλέον τουλάχιστον 3.000 σπίτια Παλαιστινίων έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 64 στρατιώτες, ενώ και τρεις πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ρουκέτες που έχουν εκτοξεύσει παλαιστίνιοι μαχητές.

Σκότωναν αμάχουν που προσπαθούσαν να γλιτώσουν
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωνε πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση συνιστά έγκλημα πολέμου.

"Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χούζαα, έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και τους σκότωσαν, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου", γράφει η οργάνωση.

Οι "σκόπιμες επιθέσεις εναντίον πολιτών που δεν συμμετέχουν στις μάχες είναι εγκλήματα πολέμου", προσθέτει στην έκθεσή της.

Οι πολίτες της Χούζαα βομβαρδίστηκαν κατ' επανάληψη, δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και έγιναν στόχος επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ενώ προσπαθούσαν να φύγουν προς το Χαν Γιούνες. Το HRW υπογραμμίζει ότι ακόμη και αν ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους να φύγουν από την κοινότητα πριν από τις 21 Ιουλίου, "το γεγονός ότι κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν δεν τους καθιστά νόμιμους στόχους επιθέσεων".

Ισραήλ: Θα συνεχίσουμε και μετά τις σήραγγες
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι έχει ακόμη αποστολές να ολοκληρώσει εντός της Λωρίδας της Γάζας, γεγονός που σημαίνει ότι οι χερσαίες δυνάμεις του θα παραμείνουν στον παλαιστινιακό θύλακα μολονότι θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η βασική αποστολή του, της καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς.

"Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες αποστολές για να ολοκληρώσουμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Μοτί Άλμοζ στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel-2.

"Όλες οι σήραγγες που εντοπίσαμε καταστράφηκαν", διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος. "Επειδή συζητάμε για τη λήξη της αποστολής των σηράγγων, αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για τη λήξη της επιχείρησης στη Γάζα", διευκρίνισε.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός απέσυρε έναν αριθμό στρατιωτών από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ αναδιατάσσει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ κήρυξε επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, με τη λήξη της οποίας ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια για τους Ισραηλινούς.

Στο Κάιρο, η Αίγυπτος, ο "παραδοσιακός" μεσολαβητής στις συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, προσπαθεί έως αργά απόψε να πείσει τις δύο πλευρές να αποδεχθούν μια εκεχειρία 72 ωρών αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, που αποτελείται από εκπροσώπους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής, συμφώνησε την Κυριακή στα αιτήματα που θέτει προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ. Όλες οι πλευρές δέχτηκαν επίσης την πρόταση για κατάπαυση του πυρός από τις 8.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) αύριο. Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ, ο Ζίαντ ελ Νάχαλ, είπε ότι είναι πιθανόν να ανακοινωθεί η εκεχειρία "εντός των προσεχών ωρών".

Με αίμα βάφτηκε η εκκεχειρία τη Δευτέρα
Την Δευτέρα η επτάωρη εκκεχειρία από τις 10.00 ως τις 17.00 βάφτηκε με αίμα, ενώ Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αλληλοκατηγορούνται. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ένα κοριτσάκι 8 ετών σκοτώθηκε και 30 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πυρά, λίγο μετά την ανακοίνωση για «ανθρωπιστική εκεχειρία».

Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ βομβάρδισε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα οκτάχρονο κορίτσι και να τραυματιστούν ακόμη 30 άνθρωποι, ενώ το Ισραήλ κατήγγειλε ότι τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφός του από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον ενός σπιτιού στον καταυλισμό Σάτι σημειώθηκε μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επεσήμανε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ερευνούν τον βομβαρδισμό αυτό, όμως πρόσθεσε ότι τέσσερις ρουκέτες εβλήθησαν από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ μετά την έναρξη της εκεχειρίας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας επεσήμανε ότι η εκεχειρία, που διαρκεί από τις 10:00 ως τις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα, θα εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, εκτός από τη Ράφα όπου οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους μετά τον θάνατο τριών στρατιωτών την Παρασκευή σε ενέδρα της Χαμάς.

«Αν παραβιαστεί η εκεχειρία, ο στρατός θα απαντήσεις στα πυρά στη διάρκειά της», υπογράμμισε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ισραηλινά στρατεύματα παραμένουν μόνο στη Ράφα, καθώς τα υπόλοιπα έχουν είτε αποσυρθεί είτε αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα το Ισραήλ αποκλιμακώνει την επίθεσή του στον παλαιστινιακό θύλακα ελλείψει μιας συμφωνίας με τη Χαμάς. Εξάλλου ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει τον κύριο στόχο της χερσαίας του επιχείρησης, την καταστροφή των στοών της παλαιστινιακής οργάνωσης.


"Εθνος"