Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Δεύτερη ευκαιρία σε όσους προσπαθούν

Παράθυρο ευκαιρίας για τους «αιώνιους φοιτητές», οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια έμπρακτα προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ανοίγει το υπουργείο Παιδείας ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος με εκπροσώπους των διοικήσεων πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Παιδείας, και ύστερα από σχετική συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, θα δοθούν δύο επιπλέον εξεταστικές, του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου, σε όσους φοιτητές συμμετείχαν στην εξεταστική διαδικασία κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη, 2012 - 2013 και 2013 - 14. Στην ίδια κατηγορία θα υπαχθούν και όσοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματική ή πτυχιακή εργασία, ή πρακτική άσκηση. Σύμφωνα με την από κοινού ανακοίνωση του υπουργείου με τους με εκπροσώπους των ιδρυμάτων, η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 10% των αιώνιων φοιτητών στα ΑΕΙ και περίπου στο 40% στα ΤΕΙ.
Έτσι, όσοι «λιμνάζοντες» φοιτητές δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες, διαγράφονται κατά τις ρυθμίσεις του νόμου στις 31 Αυγούστου, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων. Ωστόσο, καθώς δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι οργανισμοί των ιδρυμάτων, όπως ο νόμος προβλέπει, όπου εκεί θα ρυθμίζονται τα σχετικά θέματα, στις 26 Αυγούστου θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή. Στη συνέχεια θα επιληφθούν για κάθε ίδρυμα οι οργανισμοί των πανεπιστημίων, οι οποίοι συντάσσονται αυτήν την περίοδο.
Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών είναι κατά προσέγγιση 120.000 στα πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ. Από αυτούς, υπολογίζεται ότι στα πανεπιστήμια το 90% - 92% των λιμναζόντων θα διαγραφεί και αντίστοιχα άνω του 60% στα ΤΕΙ. Οι οριστικοί αριθμοί θα δοθούν από τα ιδρύματα στο υπουργείο και θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή 22 Αυγούστου.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα μέλη του απερχόμενου προεδρείου της συνόδου πρυτάνεων, ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας και ο πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αναλαμβάνει την προεδρία της συνόδου πρυτάνεων από τον Σεπτέμβριο, Κωνσταντίνος Γάτσιος.

"Μ"