Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας ενημερώνεται για πρώτη φορά για τον τύμβο της Αμφίπολης το 1955.
Κάτοικοι της περιοχής βλέπουν ένα περίεργο άνοιγμα στο έδαφος και μέσα όπως αναφέρουν «διακρίνονται σκαλοπάτια».
Την περιοχή επισκέπεται ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης και η πρώτες ανασκαφές στον λόφο Καστά ξεκινούν το 1956. Ο αρχαιολόγος την πενταετία 1956-61 αποκαλύπτει περί τους 400 τάφους –μεταξύ των οποίων και έναν ασύλητο, στον οποίον βρίσκει χρυσό στεφάνι, χρυσά δαχτυλίδια κ.α.
Εκείνη την εποχή η εικόνα της περιοχής σε τίποτα δε θυμίζει το σημερινό σκηνικό και η αγωνία των αρχαιολόγων ήταν να "σώσουν" τα ευρήματα από τη δράση των αρχαιοκαπήλων που έχουν ξεκινήσει τις... λαθρανασκαφές πριν τις επίσημες ανασκαφές.
Δεκάδες είναι οι ιστορίες για τη δράση των αρχαιοκαπήλων για κατοίκους της περιοχής που... πλούτισαν ξαφνικά και αδικαιολόγητα ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χρυσό στεφάνι της Αμφίπολης, το οποίο ώς προϊόν λαθρανασκαφής έφτασε μέσω αρχαιοκαπήλων να εκτίθεται στο μουσείο Γκετί της Νέας Υόρκης. Τελικά το ολόχρυσο στεφάνι επαναπατρίστηκε το 2007 με ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού.
«Πάρα πολλές αρχαιολογικές θέσεις, εξαιρετικά σημαντικές, καμία υποδομή, καθόλου μουσεία, καθόλου κονδύλια για ανασκαφές, ούτε καν αποθήκες φύλαξης των ευρημάτων. Φθάνοντας στην Αμφίπολη, βάζει στόχο να οριοθετήσει τα νεκροταφεία, να τα ανασκάψει για να τα σώσει από την αρχαιοκαπηλία. Για να μην χαθούν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία…» λέει η κόρη του αρχαιολόγου περιγράφοντας εκείνη την εποχή.
Σήμερα έγινε τουριστικός... προορισμός
Σήμερα η περιοχή γύρω από το λόφο Κάστα κατακλύζεται από δεκάδες επισκέπτες οι οποίοι μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού είναι πεπεισμένοι ότι κάτι σημαντικό κρύβεται στον τύμβο. Δεκάδες τα σενάρια και οι εικασίες από ντόπιους και επισκέπτες και αγωνία για τις επίσημες ανακοινώσεις της Αικατερίνης Περιστέρη και των συνεργατών της που έχουν αναλάβει την ανασκαφική έρευνα.
seleo.gr