Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στο Ιράκ

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, έπληξαν θέσεις των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», στο έδαφος του Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει νωρίτερα το «πράσινο φως» για στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα σταλούν ξανά αμερικανικές δυνάμεις σε ιρακινό έδαφος.

Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά έριξαν βόμβες βάρους 250 κιλών εναντίον του πυροβολικού του ΙΚ που στόχευε τις κουρδικές δυνάμεις του Αρμπίλ, καθώς σύμφωνα με το Πεντάγωνο, απειλούνταν οι Αμερικανοί που σταθμεύουν στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον του πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους. Το πυροβολικό χρησιμοποιείτο εναντίον των κουρδικών δυνάμεων οι οποίες προασπίζουν την Αρμπίλ, πλησίον αμερικανικού προσωπικού», έγραψε ο ναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανάρτησή του, στο twitter.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο αμερικανικός στρατός επεμβαίνει άμεσα στο Ιράκ μετά την αποχώρηση των δυνάμεών του από τη χώρα, τον Δεκέμβριο του 2011.

Τον Ιούνιο, η σουνιτική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» έθεσε υπό τον έλεγχό της την Μοσούλη και πλέον είναι κυρίαρχη σε μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Ανθρωπιστικός διάδρομος
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι εργάζεται για να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στο βόρειο Ιράκ για την απομάκρυνση των πολιτών οι οποίοι έχουν παγιδευτεί από την επίθεση των τζιχαντιστών.

«Τώρα που ξεκίνησαν τα αεροπορικά πλήγματα, ο ΟΗΕ προετοιμάζει κατεπειγόντως έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στο Ιράκ για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των αμάχων», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη.

Κούρδοι: Θα ανακτήσουμε εδάφη
Ο αρχηγός του ιρακινού στρατού Μπαμπάκερ Ζεμπάρι υποστήριξε σήμερα ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις, μαζί με τους Κούρδους μαχητές, θα μπορέσουν να ανακτήσουν γρήγορα εδάφη από τους τζιχαντιστές, χάρη στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που ξεκίνησαν σήμερα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ.

«Θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές επί του πεδίου τις επόμενες ώρες», διαβεβαίωσε ο στρατηγός Ζεμπάρι, λίγη ώρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι έπληξε στόχους του ΙΚ στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

«Η αμερικανική πολεμική αεροπορία στοχεύει βάσεις του ΙΚ στο Μαχμούρ και στην περιοχή του Σίντζαρ», είπε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση αυτή «θα συνεχιστεί στις ιρακινές πόλεις που ελέγχονται» από τους τζιχαντιστές. Δεν διευκρίνισε όμως ποιες πόλεις θα βομβαρδιστούν.

Το Μαχμούρ βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν, ενώ το Σίντζαρ είναι δυτικά της Μοσούλης.

«Οι αξιωματικοί του ιρακινού στρατού, οι Πεσμεργκά (Κούρδοι) και οι Αμερικανοί ειδικοί συνεργάζονται για να καθορίσουν τους στόχους», πρόσθεσε ο Ζεμπάρι.

"Εθνος"