Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Μητσοτάκης: Δέσμευση οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο

ΑΙΧΜΗΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ


Σταθερός στην άποψή του ότι ο στόχος των 15.000 απολύσεων την περίοδο 2013 - 2014 από το Δημόσιο πρέπει να τηρηθεί καθώς αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τρόικας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, δήλωσε πως η επίτευξη των στόχων από κάθε υπουργείο ξεχωριστά δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να θέσει άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα όπως οι φοροελαφρύνσεις, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των «δεξαμενών» από τις οποίες θα γίνουν οι απολύσεις είπε:
«Τρεις είναι οι μεγάλες κατηγορίες που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον αριθμό, υπάλληλοι οι οποίοι προέρχονται από το καθεστώς της διαθεσιμότητας και δεν θα επανατοποθετηθούν, υπάλληλοι οι οποίοι προέρχονται από ΝΠΙΔ των οποίων το μέγεθος πρέπει να περιοριστεί – αυτή η δεξαμενή είναι μικρότερη - , πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι καθώς και όσοι είχαν πλαστά δικαιολογητικά και βέβαια εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε να αναγνωριστούν ως απολυμένοι όσοι υπάλληλοι είχαν παραμείνει στο Δημόσιο με καθεστώς προσωρινής προστασίας για πολλά χρόνια».
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας και στις απολύσεις να υπολογιστούν και οι υπάλληλοι που αποχωρούν από το Δημόσιο στο οποίο εργάζονταν με καθεστώς προσωρινής προστασίας.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων εργαζομένων πλησιάζει τις 2.000. Αναφερόμενος στους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του Δημοσίου είπε πως διαπιστώθηκαν παρατυπίες ως προς τις μετατροπές συμβάσεων λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Υπήρχαν μαϊμουδιές σε μετατροπές συμβάσεων. Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του προεδρικού διατάγματος. Υπήρχαν μετατροπές που έγιναν με αποφάσεις ενός ΔΣ μιας δημοτικής επιχείρησης. Ανακαλύπτουμε πολλές αμαρτίες του παλιού πελατειακού κράτους».
Αιχμηρός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς το θέμα της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας καθώς όπως τόνισε δεν είναι διατεθειμένος και δεν πρόκειται να κάτσει στα ίδια έδρανα με κάποιους που τα προηγούμενα χρόνια τον αποκαλούσαν «γερμανοτσολιά και φασίστα», αφήνοντας να εννοηθεί πως διαφωνεί με οποιαδήποτε επιστροφή από τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο ίδιος τόνισε πως η ΝΔ πρέπει να στραφεί στον χώρο του κέντρου, ο οποίος σήμερα είναι «πολιτικά ορφανός και πρόσθεσε:
«Σε αυτό τον χώρο συντάσσονται οι πραγματικά δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι δυνάμεις που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση κυρίως δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και πολλοί άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία ως το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθεί σε αυτούς τους πολίτες, πρωτίστως μέσα από τον πολιτικό της λόγο και τις πράξεις της. Τα πρόσωπα έχουν δευτερεύουσα σημασία».

"Εθνος"