Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Συντρίμμια προπαγάνδας

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει πάντα, ο πόλεμος της προπαγάνδας, ξεκίνησε αμέσως.

Είναι ο "πόλεμος μέσα στον πόλεμο" που ξεκινά πάντα παράλληλα με ένα πολεμικό γεγονός, την έναρξη μιας πολεμικής εκστρατείας, με μια κορυφαία στιγμή μιας σύρραξης.

Πολύ περισσότερο που στην περιοχή, στην Κριμαία, το 1854, βρίσκονται οι ρίζες του πρώτου πολέμου στον οποίο τα μέσα ενημέρωσης έλαβαν ενεργό μέρος στην πολεμική προπαγάνδα.

Αυτή τη φορά μάλιστα, η πολεμική προπαγανδιστική μηχανή έχει ανάψει τις μηχανές εδώ και μήνες.

Έτσι, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πτώση του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών που πετούσε πάνω από την πολύ επικίνδυνη περιοχή της Ουκρανίας, ο προπαγανδιστικός ορυμαγδός έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις.

Οι δύο πλευρές άρχισαν αμέσως να κατηγορούν η μία την άλλη για την κατάρριψη, πολλές δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα, διακήρυξαν τη βεβαιότητά τους πως το αεροπλάνο κατερρίφθη από τη Μόσχα, ενώ όλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το αποτρόπαιο γεγονός για να "δικαιώσουν" τον αγώνα τους.

Ο ίδιος ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι "προφανώς δεν πρόκειται για ατύχημα", την ώρα που ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν επέρριπτε την ευθύνη στην Ουκρανία, που επανέλαβε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών.

"Θα διασφαλίσουμε ότι θα λάμψει η αλήθεια", είπε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Αλλά φαίνεται ότι στην "αλήθεια" είχε ήδη φθάσει η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, που πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες, πριν καν συμφωνηθεί πώς και ποιος θα τις κάνει, ανέφερε από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το αεροπλάνο "κατερρίφθη πιθανώς από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος Μπουκ", ο οποίος ερρίφθη από μια "ζώνη που ελέγχουν οι αυτονομιστές" που πρόσκεινται στην Ρωσία.

"Δεδομένης της περιπλοκότητας του συστήματος SA-11, είναι απίθανο οι αυτονομιστές να μπόρεσαν να το χειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο χωρίς την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού", εξήγησε η Πάουερ, υπογραμμίζοντας ότι "ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τεχνική βοήθεια από ρωσικό προσωπικό στον χειρισμό του συστήματος"...

Με τη σειρά του, το ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανησυχία του για τα «ολοένα και πιο εξελιγμένα βαριά όπλα» που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως "η Ρωσία συνεχίζει να επιτρέπει τη διέλευση μισθοφόρων και βαρέων όπλων από τα σύνορά της με την Ουκρανία", με το Κίεβο να δηλώνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις μάχες με τους αυτονομιστές αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας και το μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη εκεί ούτως ή άλλως βρισκόταν εκτός του δραστικού βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν.

"Γιατί στο διάολο πετάνε;"

Μάλιστα, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδωσαν στη δημοσιότητα, μέσω Ιντερνετ, ηχητικά μηνύματα από συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών διοικητών των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους, στις οποίες παραδέχονται ότι κατέρριψαν ένα αεροσκάφος και ότι στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι επρόκειται για πολιτικό αεροπλάνο.

Αν και η δημοσιοποίηση των συνομιλιών συνέβη πριν πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά τους, το Κίεβο υποστήριξε πως υπέκλεψε συνομιλίες ανάμεσα στον διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκορ Βέζλερ (Μπες), τον Ρώσο συνταγματάρχη Βασίλ Μικολάιοβιτς Γκεράνιν και τον στρατιωτικό διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν που συζητούν τα της κατάρριψης. 

"Γιατί στο διάολο πετάνε;", ακούγεται να ρωτά ο Κοζίτσιν. "Εδώ γίνεται πόλεμος. Σίγουρα μετέφερε κατασκόπους".

Οι "κατάσκοποι" ήταν αθώοι άνθρωποι που μετέβαιναν σε συνέδριο για το AIDS, αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία για την προπαγάνδα. 

Ο ρωσικός Τύπος πάλι, ξεκαθάριζε πως ισχυροί πύραυλοι σπάνια πέφτουν στα χέρια ανταρτών, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως στις 29 Ιουνίου οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια στρατιωτική μονάδα στην οποία υπήρχαν πύραυλοι Bouk, ικανοί να πλήξουν στόχους σε ύψος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων. 

Αλλά ένας από τους διοικητές των φιλορώσων αυτονομιστών υποστήριξε μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι οι αντάρτες κατέρριψαν άλλο ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος An-26, περίπου την ίδια ώρα και στην ίδια περιοχή όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ιγκόρ Στρέλκοφ, ο αυτοαποκαλούμενος "υπουργός Άμυνας" της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" ανάρτησε στη σελίδα του ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται από το σημείο όπου έπεσε το ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος. Το βίντεο αυτό ωστόσο παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με άλλα που αναρτήθηκαν στο YouTube και υποτίθεται ότι εικονίζουν την πτώση του επιβατικού Μπόινγκ.

"Μόλις καταρρίψαμε ένα An-26 κοντά στο Σνίζνε", έγραψε ο Στρέλκοφ. 

O ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντερ Μποροντάι κατηγόρησε τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις για την κατάρριψη του αεροπλάνου.

«Προφανώς πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας», είπε ο Μποροντάι στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya 24.

Ωστόσο, μια δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης Russia Today, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τα "ψεύδη".

"Η Σάρα δήλωσε ότι επιλέγει την αλήθεια. Προφανώς δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την αλήθεια", απάντησε το κανάλι.

Σωστά. Διότι, ως γνωστόν, το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια, σύμφωνα με τον πατριάρχη του σύγχρονου πολεμικού ρεπορτάζ, Φίλιπ Νάιτλι.

Γι' αυτό και τα συντρίμμια από την πολεμική προπαγάνδα που εξακολουθεί να μαίνεται, έχουν πια καλύψει αυτά καθαυτά τα συντρίμμια του αεροπλάνου που εξερράγη στον αέρα.

Κάποιοι έφθασαν μάλιστα στο σημείο να πουν (για να διαψευστεί αμέσως) ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπέρδεψαν το Μπόινγκ 777 με το προεδρικό αεροσκάφος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που υποτίθεται ότι θα περνούσε από τον συγκεκριμένο αεροδιάδρομο, επιστρέφοντας από τη σύνοδο των BRICS στη Βραζιλία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να θυμηθούν την πτώση ενός ρωσικού επιβατικού το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος από τις ουκρανικές δυνάμεις ενώ πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, το 2001.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος LifeNews επικαλέστηκε πηγές που δήλωσαν ότι είδαν ένα ουκρανικό μαχητικό να ακολουθεί το Μπόινγκ 777 το οποίο πετούσε στα 32.800 πόδια ή 10.000 μέτρα από το έδαφος, τόσο ψηλά δηλαδή που μόλις και διακρίνεται από τη γη.

'Αλλοι επικαλέστηκαν τα μηνύματα που φέρεται να έστειλε στο τουίττερ ένας Ισπανός που πιστεύεται ότι εργάζεται ως ελεγκτής πτήσεων στο αεροδρόμιο Μπορισίπιλ του Κιέβου και που έγραψε πως "δύο ουκρανικά μαχητικά εντοπίστηκαν κοντά στο αεροσκάφος πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ, τρία λεπτά πριν".

Αλλά μια μέρα αργότερα ο λογαριασμός @Spainbuca είχε διαγραφεί...

Οι εφημερίδες στον πόλεμο

Στο παιχνίδι μπήκαν αμέσως και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με τους Νιου Γιορκ Τάιμς, να αναφέρουν ότι «ο άνθρωπος που μπορεί να σταματήσει την ουκρανική διαμάχη είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αφενός καλώντας τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να σταματήσουν τις επιθέσεις τους, αφετέρου τερματίζοντας τη ροή χρημάτων και βαρέος οπλισμού σε αυτές τις ομάδες».

Η Ουάσιγκτον Ποστ σε κύριο άρθρο της, υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν πρέπει να επιτρέψουν στη Ρωσία και στους πράκτορές της να καλύψουν το τρομερό έγκλημα", ενώ η ηλεκτρονική εφημερίδα της Ουάσιγκτον Politico, σχολίασε ότι «η συντριβή του αεροπλάνου δημιουργεί πολύ περισσότερα ερωτήματα, παρά απαντήσεις, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι θάνατοι περίπου 300 ανθρώπων θα προκαλέσει νέες πιέσεις του Λευκού Οίκου και των Ευρωπαίων ηγετών για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την αντιμετώπιση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν».

Την ίδια ώρα, το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα προειδοποιούσε τη Δύση να αποφύγει να βιαστεί να εμπλέξει τη Ρωσία στην κατάρριψη του αεροπλάνου, σχολιάζοντας ότι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλες δυτικές χώρες βιάστηκαν να καταλήξουν σε συμπεράσματα αποδίδοντας στους αντάρτες την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροπλάνου και κατηγορώντας τη Ρωσία ότι κλιμακώνει τη βία.

«Η κατηγορία είναι προφανώς βιαστική καθώς οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι δεν γνωρίζουν προς το παρόν ποιος ευθύνεται για την επίθεση, ενώ την ίδια ώρα καταδίκασαν τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας», μετέδωσε η "Νέα Κίνα".

Φυσικά, είχαν προηγηθεί και άλλα περιστατικά προπαγάνδας.

Τον περασμένο Ιούνιο, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι σχολίασε τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και διάφορους σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνοντας ότι γι αυτήν αποτελούν "τίτλο τιμής".

Οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον της περιελάμβαναν φωτομοντάζ σε φωτογραφίες της, διάφορες απεικονίσεις της σε κινούμενα σχέδια, σατιρικές αναφορές και μονταρισμένα βίντεο.

«Θα το πάρω ως ένδειξη τιμής", δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Θα πω ότι είμαι σε μια καλή παρέα γιατί είμαι μόνο μια από τους πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, ειδικά γυναίκες... τους οποίους στοχεύει η ρωσική μηχανή προπαγάνδας. Νομίζω ότι είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι δεν έχουν την αλήθεια με το μέρος τους". 

Τον Μάιο, η Μόσχα απαγόρευσε τη διανομή της μεγάλου μήκους ταινίας "Διαταγή για λήθη", με θέμα τον μαζικό εκτοπισμό των Τσετσένων που διέταξε ο Στάλιν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, χαρακτηρίζοντας την ταινία "αντιρωσική" και επικαλούμενη "παραποίηση της Ιστορίας". 

Επιστρατεύοντας (πάλι) τον Χίτλερ 

Τον ίδιο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τον βρετανό πρίγκιπα Κάρολο για απαράδεκτη συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε βασιλείς, όταν πληροφορήθηκε ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου τον παρομοίασε με τον Αδόλφο Χίτλερ. 

"Και τώρα ο Πούτιν κάνει ό,τι ακριβώς έκανε ο Χίτλερ", λέγεται ότι είπε ο πρίγκιπας σε μια εθελόντρια του καναδικού Μουσείου Μετανάστευσης, Μαριέν Φέργκιουσον, η οποία στα 13 της χρόνια κατέφυγε στον Καναδά μαζί με την εβραϊκή της οικογένεια.

Αργότερα, εκπρόσωπος του πρίγκιπα δήλωσε πως επρόκειτο για ιδιωτική συνομιλία που δεν σχολιάζεται, αλλά το θέμα είναι γνωστό - τον περασμένο Μάρτιο και η Χίλαρι Κλίντον είχε παρομοιάσει τον Πούτιν με τον Χίτλερ. 

Σωστά.

Διότι, σύμφωνα με όλα τα εγχειρίδια πολεμικής προπαγάνδας, σε καιρό πολέμου, πρέπει να αντιπαρατίθενται το καλό και το κακό, να δαιμονοποιείται ο «κακός» και να ταυτίζεται με τον Χίτλερ, να παρουσιάζεται ο «καλός» ως θεματοφύλακας των μεγάλων αξιών και του πολιτισμού, να ανασύρονται, να ανακυκλώνονται και να αξιοποιούνται παλιές ιστορίες αγριοτήτων, να αγνοείται το γεγονός ότι στον πόλεμο σε βαρβαρότητες επιδίδονται όλες οι πλευρές, να υπενθυμίζεται συστηματικά η «κυρίαρχη άποψη» που επέβαλε την πολεμική εκστρατεία, να επαναλαμβάνονται τα επιχειρήματα των «καλών». 

Κάθε άλλο παρά τυχαία, ήδη από τον περασμένο Μάιο ο Ρώσος πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις του οργανισμού αυτού σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία επηρεάζονται από την κυβέρνηση του Κιέβου. 

«Οι εκθέσεις των αποστολών (των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία) αποστειρώνονται μέσω της πίεσης από τις αρχές του Κιέβου», είχε δηλώσει από τη Βιέννη ο Αντρέι Κελίν.

Από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καλούσε τους πρεσβευτές των κρατών της Δύσης να βασίζουν τις αναφορές για την κρίση στην Ουκρανία τις οποίες συντάσσουν και αποστέλλουν στις πρωτεύουσές τους σε όσα βλέπουν στη ρωσική τηλεόραση. 

Ο κ. Λαβρόφ είχε κατηγορήσει το Κίεβο ότι εμποδίζει την αναμετάδοση του σήματος των ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών στην ουκρανική επικράτεια και, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας σε βάρος της Μόσχας, υποστήριξε πως τα ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ψεύδη σχετικά με την κρίση. 

«Προσπαθούν να στήσουν έναν πληροφοριακό αποκλεισμό και, με την απροκατάληπτη πληροφόρηση να μην είναι προσβάσιμη στους τηλεθεατές και τους ακροατές του ραδιοφώνου, λένε εντελώς ασύστολα ψεύδη», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. 

«Οι πρεσβευτές στη Μόσχα προφανώς βλέπουν τι μεταδίδει η ρωσική τηλεόραση απευθείας και είμαι βέβαιος ότι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις πρωτεύουσές τους για αυτά που παρακολουθούν να μεταδίδονται ζωντανά. Αλλιώς θα έκαναν μια εντελώς μη επαγγελματική δουλειά», σχολίασε. 

Η Blackwater που έγινε Academi 

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, έχει υποστηρίξει ότι περίπου 400 μισθοφόροι μιας αμερικανικής εταιρείας δρουν στην Ουκρανία, στο πλευρό των Ουκρανών στρατιωτών και αστυνομικών που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας βασίστηκαν σε μηνύματα μέσω ασυρμάτων που αντάλλαξαν τα κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού, τα οποία υποκλάπηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκε κατόπιν στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND). 

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί μισθοφόροι συντονίζουν και διευθύνουν τις επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών γύρω από το Σλαβιάνσκ. 

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι 400 μισθοφόροι είναι υπάλληλοι της Academi - γνωστότερης με την παλαιότερη επωνυμία της ως Blackwater - μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία έχασε τα συμβόλαιά της με τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ αφού μέλη της άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων το 2007.

Η εφημερίδα διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει ποιος συνήψε τη συμφωνία με την Academi για την αποστολή μισθοφόρων στην Ουκρανία.

Η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι πράκτορες της CIA και του FBI βοηθούν το Κίεβο να καταστείλει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία χωρίς όμως να συμμετέχουν άμεσα στις συγκρούσεις.

Όπως αναφέρθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ, ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών και της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ παρέχουν συμβουλές στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. 

Επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας, που δεν ήθελαν να κατονομαστούν, η Μπιλντ υποστήριξε ότι πράκτορες της CIA και του FBI βοήθησαν το Κίεβο να περιορίσει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία και να εγκαταστήσει ένα μηχανισμό αποτελεσματικής ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, ο Λευκός Οίκος είχε επιβεβαιώσει ότι ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν είχε πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στο Κίεβο στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην Ευρώπη, μια επίσκεψη που είχε καταδικάσει η Μόσχα.

Ήταν η εποχή που οι ρωσικές αρχές είχαν αποφασίσει να απελάσουν τέσσερις Αμερικανούς οι οποίοι είχαν μπει στη χώρα με τουριστική βίζα αλλά στην πραγματικότητα δίδασκαν αγγλικά και επιδίδονταν σε «προπαγάνδα υπέρ των αμερικανικών αξιών», όπως είχε ανακοινώσει η ρωσική υπηρεσία μετανάστευσης (FMS). 

Στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε σημειώσει ότι ο ένας Αμερικανός είχε μεταβεί στη Ρωσία το 2001, απεσταλμένος της οργάνωσης Σώμα Ειρήνης (Peace Corps), η δράση της οποίας είχε απαγορευθεί την επόμενη χρονιά στη χώρα διότι υπήρχαν υποψίες ότι επιδιδόταν σε κατασκοπεία.

"Οι δημοσιογράφοι πρέπει να λένε την αλήθεια"! 

Τον Απρίλιο πάντα, φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν καταλάβει την περιφερειακή τηλεόραση του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι περισσότεροι φορούσαν την ίδια στολή παραλλαγής και ένα κόκκινο περιβραχιόνιο πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη η λέξη "Oplot" ("Έπαλξη"), από το όνομα μιας φιλορωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Η οργάνωση αυτή δημιουργήθηκε στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, από κάποιονν Εβγκέν Ζίλιν, πρώην αστυνομικό με ποινικό μητρώο, γνωστό ως τώρα για τη διοργάνωση τουρνουά ελεύθερης πάλης χωρίς κανόνες μέσα σε κλουβιά.

Ένα αυτοκόλλητο της αυτοανακηρυχθείσας "Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" είχε κολληθεί πάνω στην τρίαινα, το σύμβολο του ουκρανικού κράτους, σε μια πλάκα στην είσοδο.

"Οι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά πρέπει να λένε την αλήθεια", εξήγησαν. "Τα ρωσικά κανάλια λένε την αλήθεια. Απαιτούμε να έχουμε στο Ντονέτσκ κανάλια που λένε την αλήθεια"...

Προς το παρόν, η πολυπόθητη αλήθεια παραμένει στην κατάσταση που την είχε "εντοπίσει" ο Τσόρτσιλ, όταν έλεγε:

"Σε καιρό πολέμου, η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη, που πρέπει να προστατεύεται κάτω από πολλά μαξιλάρια ψεμάτων"...