Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΟΑΣΘ Με νέες κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι για το αδιέξοδο στα οικονομικά


Με άδεια χέρια επέστρεψαν χθες από την Αθήνα ο πρόεδρος των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και ο εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου.


Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Η υπόθεση με την καταβολή, σε πρώτη φάση, των 50 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλονται από την πολιτεία, βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι εργαζόμενοι απειλούν με νέες κινητοποιήσεις από την προσεχή εβδομάδα, ενώ η διοίκηση δεν αποκλείει το λουκέτο.
“Συγκαλούμε άμεσα διοικητικό συμβούλιο το πρωί με εισήγηση από τη Δευτέρα να ξεκινήσουμε επίσχεση εργασίας”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης, ο οποίος επί τέσσερις ημέρες υπέστη το μαρτύριο της σταγόνας, περιμένοντας απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο καταβολής των χρημάτων, που θα επιλύσει το πρόβλημα του Οργανισμού. “Είμαι στην Αθήνα από τη Δευτέρα, περιμένοντας από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει μία απάντηση. Το θέμα από το υπουργείο Μεταφορών έχει λυθεί, αλλά τα νέα είναι δυσάρεστα, μάλλον δεν υπάρχουν νέα”, είπε με νόημα ο κ. Τσερμενίδης. Οι εργαζόμενοι, λόγω της καθυστέρησης των αντισταθμιστικών καταβολών στον ΟΑΣΘ, έχουν μείνει επί έναν μήνα απλήρωτοι και την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν προειδοποιητικές στάσεις εργασίας.
Από τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι εργαζομένων και διοίκησης ενημερώνονταν πως γίνονται καθημερινά συσκέψεις μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και υπουργείου Οικονομικών, για να βρεθεί τρόπος επίλυσης του οικονομικού προβλήματος και όταν το θέμα έφτασε αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών, δεν έλαβαν απαντήσεις.
Αντίστοιχη αναστάτωση επικρατούσε από χθες το μεσημέρι και στη διοίκηση του Οργανισμού, τα μέλη της οποίας περίμεναν μέχρι χθες το πρωί θετική απάντηση για την καταβολή των χρημάτων. “Ουδέν νεώτερον, μόνο ότι τα προβλήματα όσο περνάει ο καιρός θα μεγεθύνονται”, είπε με νόημα στη “Μ” ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης.

ΑΝΑΜΟΝΗ
Πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Μεταφορών ανέφεραν ότι ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να βρεθεί λύση, παρότι χθες δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε από το υπουργείο Οικονομικών, στα χέρια του οποίου βρίσκεται πλέον το ζήτημα. Πηγές προσκείμενες στον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, ο οποίος χειρίστηκε το ζήτημα, έλεγαν πως “το ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμη”, αφήνοντας όμως περιθώρια για τη συνέχεια, χωρίς πάντως να τοποθετηθούν συγκεκριμένα.
Άλλωστε, όπως έλεγαν εργαζόμενοι και στελέχη του Οργανισμού, από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών οι απαραίτητες κινήσεις έγιναν και η δυσαρέσκεια μεταφερόταν στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ΟΑΣΘ απαιτεί από την πολιτεία να εφαρμοστεί άμεσα η διαιτητική απόφαση και να καταβληθούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τα αντισταθμιστικά της διετίας 2010 - 2011, αλλά και να εφαρμοστεί η συμφωνία για την καταβολή επιπλέον 81 εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2012-13.
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο Οργανισμός θα παύσει τη λειτουργία του στην περίπτωση που άμεσα δεν δοθούν χρήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε γραπτή πρόταση που είχαν υποβάλει στο υπουργείο Μεταφορών ζητούσαν να δοθούν 20 εκατομμύρια ευρώ, για να συνεχίσει να λειτουργεί ο Οργανισμός μέχρι να ανακοινωθεί η οριστική λύση.
“Το πρόβλημα στη διοίκηση θα δημιουργηθεί όταν ολοκληρωθεί η πίστωση που πήραμε από την εταιρεία που μας προμηθεύει πετρέλαιο και από το ΙΚΑ. Τότε δεν θα έχουμε άλλη λύση από την παύση λειτουργίας”, τόνισε ο κ. Στεφανίδης, δείχνοντας πάντως ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια ορισμένων ημερών.