Όρια στη συνταγογράφηση των γιατρών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θέτει και πάλι το υπουργείο Υγείας.
Με απόφασή του ο υπουργός, κ. Μάκης Βορίδης, καθορίζει «ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας καθώς και το όριο δαπάνης δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όταν «ανοίγουν» οι γιατροί την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης βλέπουν ενημερωτικό μήνυμα με τον μέσο όρο της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης που αντιστοιχεί στην ειδικότητά τους καθώς και το όριο της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο που έχει ορίσει ο Οργανισμός ανάλογα με το μήνα, την ειδικότητα του ιατρού και το νομό συνταγογράφησης.
Όπως διευκρινίζεται, τα όρια αυτά έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την έκδοση των συνταγών του έτους 2013 σε ολόκληρη
την επικράτεια, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα τον αντίστοιχο μήνα του έτους.
Σε κάθε περίπτωση, εξαιρείται των ορίων η συνταγογράφηση που αφορά χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικούς και πάσχοντες από κυστική ίνωση.
Ο φαρμακοποιός υποδεικνύει το φθηνότερο φάρμακο
Στην υπουργική απόφαση επαναλαμβάνεται η υποχρέωση των φαρμακοποιών να γνωστοποιήσουν στον ασφαλισμένο κατά την εκτέλεση της συνταγής τα φάρμακα με τη χαμηλότερη τιμή (γενόσημα) και το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί.
Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών ανά φαρμακοποιό, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ μπορεί να θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φαρμακοποιούς σε σχέση με το πόσα γενόσημα προωθούν από τα φαρμακεία τους.
| protothema.gr