Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού δήμου.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον Β. Παπαγεωργόπουλο -κατά πλειοψηφία (3-2) και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πράξη που επισύρει ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης (10 έως 20 έτη).
Το πρωτόδικο δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση δια παραλείψεως. Στο άκουσμα της απόφασης, ο τέως δήμαρχος, απευθυνόμενος προς την έδρα σχολίασε: «Είναι λάθος».
Ένοχος, κατά πλειοψηφία (3-2) για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και επιπλέον για την πράξη της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (πλημμέλημα) κρίθηκε, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που, όπως ο τέως δήμαρχος, πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Μ. Λεμούσιας έκανε λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία του», τονίζοντας προς τους δικαστές ότι έκαναν «ένα τεράστιο λάθος».
Εξάλλου, την ομόφωνη ενοχή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, αποφάσισε το δικαστήριο για τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον τρίτο καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη και μόνο που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, που προσδιορίστηκε στο ποσό των 17,9 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ένοχοι, για το πλημμέλημα ότι παρέλειψαν να ελέγξουν τον υφιστάμενό τους κρίθηκαν οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής, που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί αντιστοίχως σε ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία.
Ακολούθως, ο εισαγγελέας της έδρας, αγορεύοντας επί του αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης για τη χορήγηση ελαφρυντικών, εισηγήθηκε την μη αναγνώρισή τους στους Β. Παπαγεωργόπουλο, Μ. Λεμούσια και Π. Σαξώνη (είχαν ζητήσει κατά περίπτωση τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς).
Το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη για να αποφασίσει για τη χορήγηση των ελαφρυντικών και να εκδώσει τις τελικές ποινές.
"Εθνος"