Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Στο Μάλι τα συντρίμμια του αλγερινού αεροσκάφους

Νότια της πόλης Γκάο του Μάλι κοντά στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο εντοπίστηκαν τα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης της Air Algerie, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της αφρικανικής χώρας.
Ένας ξένος διπλωμάτης και ένας τοπικός αξιωματούχος στην κοντινή πόλη Γκόσι επιβεβαίωσαν ότι τα συντρίμμια της πτήσης AH5017, που πετούσε από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι, έχουν βρεθεί.

Αλλά και το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους τύπου MD83 εντοπίστηκαν «κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο» και «το αεροσκάφος έχει αναγνωριστεί, παρά την κατάσταση διάλυσης στην οποία βρίσκεται».

Όπως ανακοινώθηκε παράλληλα από τα Ηλύσια Πεδία, γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα έχει σταλεί για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων την αλληλεγγύη του.

Το αεροσκάφος της Air Algerie στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 116 άτομα μεταξύ των οποίων και πενήντα γάλλοι συνετρίβη την Πέμπτη και ενώ εκτελούσε πτήση από το Ουαγκαντούγκου, της Μπουρκίνα Φάσο προς το Αλγέρι. Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 116 άνθρωποι, 110 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Μαλί, στο σημείο της συντριβής θα μεταβεί την Παρασκευή ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.

Το χρονικό της νέας τραγωδίας

Η πτήση ΑΗ-5017 είχε αναχωρήσει το πρωί από την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου της Μπουργκίνα Φάσο, με προορισμό το Αλγέρι. Η εταιρεία Air Algerie, η οποία είχε ναυλώσει το αεροσκάφος από την ισπανική Swiftair, ανακοίνωσε το μεσημέρι, με πολλές ώρες καθυστέρηση, ότι έχει χάσει την επαφή με την πτήση, 50 λεπτά αφότου έγινε η απογείωση. Αργότερα, ανακοινώθηκε ότι το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ, περίπου στις 4:55 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Η πτήση Μπουργκίνα Φάσο-Αλγέρι διαρκεί τέσσερις ώρες.

Η εταιρεία Air Algerie, με μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Τίλεμσι, περίπου 70 χλμ από την πόλη Γκάο του Μάλι. Οι αρχές του αεροδρομίου του Ουαγκαντούγκου έγραψαν στην ιστοσελίδα τους ότι οι γαλλικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Μάλι εντόπισαν συντρίμια ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Κιντάλ, σε μια ζώνη της ερήμου που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, απέφυγε να βγάλει κάποιο βιαστικό συμπέρασμα, δίνοντας έμφαση στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το αεροσκάφος της Air Algerie «πιθανότατα συνετρίβη», είπε. «Παρά τις εντατικές έρευνες, μέχρι αυτήν την ώρα που σας μιλάω δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος του αεροσκάφους. Πιθανότατα συνετρίβη. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε αυτήν τη φάση σε μια μεγάλης έκτασης ζώνη γύρω από την περιοχή του Γκάο, στο έδαφος του Μαλί», σημείωσε ο Φαμπιούς.

Αργότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει καμία θεωρία για την εξαφάνιση της πτήσης ΑΗ-5017. «Δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείσουμε καμία υπόθεση αν δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα στοιχεία», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.
Όπως γνωστοποίησε ο Γάλλος υπουργός, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 απογειώθηκαν από βάση της δυτικής Αφρικής και χτενίζουν την περιοχή, κατά μήκος της πορείας που εικάζεται ότι ακολούθησε το αεροσκάφος. Στην επιχείρηση της έρευνας συμμετέχουν τόσο η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί όσο και οι γαλλικές δυνάμεις που σταθμεύουν στον βορρά της χώρας αυτής.

Ο ταξίαρχος Κόκο Εσιέν, ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί που εδρεύει στο Τιμπουκτού, είπε νωρίτερα ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί πιθανότατα ανάμεσα στις πόλεις Γκάο και Τεσαλίτ. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Μαλί ωστόσο δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.
Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες επικρατούσε κακοκαιρία, γεγονός που ενδέχεται να συνέβαλε στην πτώση του αεροσκάφους.

Ο ιστότοπος Maliactu, επικαλούμενος μια μη κατονομαζόμενη στρατιωτική πηγή, έγραψε ότι το MD83 ίσως να καταρρίφθηκε κατά λάθος από τους αντάρτες του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζάουαντ (MNLA) που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία του βόρειου Μαλί. Γάλλοι αναλυτές όμως απέρριψαν την υπόθεση αυτή.

Το μυστήριο επιτείνουν οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ, ο οποίος διαβεβαίωσε για την καλή κατάσταση που βρισκόταν το αεροσκάφος. Το ισπανικό αεροσκάφος MD83 είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πολιτικής αεροπορίας "πριν από δυο-τρεις μέρες" στη Μασσαλία και είχε διαπιστωθεί ότι βρισκόταν "σε καλή κατάσταση", είπε.

"Το είχαμε επιθεωρήσει και δεν βρήκαμε ουσιαστικά τίποτα, ήταν πραγματικά σε καλή κατάσταση", σημείωσε. Σύμφωνα με τον Γκαντίλ, είχε εντοπιστεί μόνο ένα ασήμαντο πρόβλημα στο σύστημα πέδησης.

"Ειλικρινά, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με ό,τι μπορεί να συνέβη στα 31.000 πόδια", τόνισε. Η καλή κατάσταση του αεροσκάφους "δεν αποκλείει την πιθανότητα να συνέβη κάποια βλάβη, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη μας υπόθεση", συνέχισε.
Αναφερόμενος στην Swiftair, είπε ότι πρόκειται για μια "νοικοκυρεμένη" εταιρεία. "Η Ισπανία φροντίζει να εποπτεύει τις εταιρείες της. Από εκείνη την πλευρά, δεν έχουμε κάτι να ερευνήσουμε", τόνισε.

Όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, στη Γαλλία πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα για "ανθρωποκτονία από αμέλεια" για το αεροσκάφος που χάθηκε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, από τους 116 επιβάτες του αεροσκάφους, οι 51 ήταν Γάλλοι.

Στον κατάλογο των επιβατών ωστόσο που έδωσε στη δημοσιότητα η αεροπορική εταιρεία Air Algerie, αναφέρεται ότι οι Γάλλοι επιβάτες ήταν 50. Υπήρχαν επίσης 24 επιβάτες από την Μπουρκίνα Φάσο, 8 από τον Λίβανο, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο Λουξεμβούργιοι και από ένας από το Μαλί, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Ελβετία.

Δεν διευκρινίστηκε τι υπηκοότητας ήταν οι υπόλοιποι επιβάτες, ωστόσο νωρίτερα το κρατικό ραδιόφωνο της Αλγερίας είχε μεταδώσει ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και έξι Αλγερινοί. Τα 6 μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί υπήκοοι.

Ο Φαμπιούς πρόσθεσε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού Φλερ Πελερέν, που είναι αρμόδια και για θέματα των Γάλλων υπηκόων στο εξωτερικό, αναμένεται να μεταβεί "πολύ σύντομα" στην περιοχή.

Πρόκειται για την τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία και την συντριβή του αεροσκάφους της TransAsia, την Τετάρτη, στη νήσο Πενγκού της Ταϊβάν. Εφόσον επιβεβαιωθεί ο θάνατος των επιβατών, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από τα αεροπορικά δυστυχήματα φτάνει τους 462.

newsbomb