Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Τρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα που η ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, εξασθενημένη από τις συλλήψεις και τη μείωση της λαϊκής υποστήριξης, κήρυξε το τέλος του ένοπλου αγώνα της.
Τότε, στις 20 Οκτωβρίου του 2011, η οργάνωση είχε ανακοινώσει ότι θα καταστρέψει και τις «υλικοτεχνικές και λειτουργικές δομές» με τις οποίες προέβαινε στις ένοπλες ενέργειές της, από το 1968, όταν ξεκίνησε τη βίαιη δράση της.
Την περασμένη Κυριακή, σε μια κίνηση που θεωρείται ένα ακόμη βήμα προς τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης, η προσκείμενη στο αυτονομιστικό κίνημα βασική εφημερίδα Gara, δημοσίευσε ανακοίνωση μέσω της οποίας η ΕΤΑ ανέφερε ότι ολοκλήρωσε την «καταστροφή των υλικοτεχνικών και λειτουργικών δομών της οι οποίες σχετίζονται με τη διεξαγωγή του ένοπλου αγώνα».
Και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εφημερίδα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει ως στόχο να μετατρέψει «μια ένοπλη σύγκρουση σε μια δημοκρατική αντιπαράθεση».
Με λίγα λόγια, ακόμη και η ΕΤΑ, μια οργάνωση που είχε λαϊκό έρεισμα στην περιοχή των Βάσκων – και επομένως και πολιτική και ηθική νομιμοποίηση – αντελήφθη πως η «ένοπλη πάλη», για την οποία με τόση ευκολία μιλούν κάποιοι εδώ, δεν φέρνει άλλο αποτέλεσμα από πόνο και θάνατο.
Η ETA ευθύνεται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών που στοίχισαν τη ζωή σε 829 άτομα κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα χρόνων.
Παρ’ όλα αυτά – για να αντιληφθούμε τις διαφορές – στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στο Μπιλμπάο, υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής των Βάσκων και υπέρ της αποφυλάκισης των κρατουμένων μελών της, που φθάνουν τους 600.
Η ισπανική δικαιοσύνη είχε απαγορεύσει τη διαδήλωση, εκτιμώντας ότι πίσω από τους διοργανωτές της κρυβόταν η ομάδα υποστήριξης κρατουμένων Herrira, που είχε εξαρθρωθεί έπειτα από μια επιχείρηση της αστυνομίας τον Οκτώβριο του 2013.
Στο μεταξύ, είχε δημιουργηθεί το δίκτυο Tantaztanta (Σταγόνα-Σταγόνα), που εμφανίστηκε ως μια οργάνωση πολιτών, με στόχο την γενική αμνηστία ή, στην καλύτερη περίπτωση την συγκέντρωση όλων σε φυλακές της περιοχής των Βάσκων.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει επιλέξει την μέθοδο της διασποράς των Βάσκων κρατουμένων σε διάφορες φυλακές της χώρας και όχι μόνο.
Σύμφωνα με την επιτροπή υποστήριξης των κρατούμενων μελών της ETA Etxerat, οι Βάσκοι καταδικασμένοι για τρομοκρατικές ενέργειες κρατούνται σε 79 φυλακές στην Ισπανία και τη Γαλλία.
Τον Δεκέμβριο του 2013, ισπανικό δικαστήριο είχε καταδικάσει τρεις Βάσκους αυτονομιστές σε ποινές φυλάκισης 3.860 ετών έκαστο για μια βομβιστική επίθεση με τη χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου η οποία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 160 άνθρωποι το 2009, καθώς χρησιμοποιήθηκαν 700 κιλά εκρηκτικών.
Οι Ντανιέλ Παστόρ, Ινίγο Θαπιραΐν και Μπεατρίς Ετσεμπαρία κρίθηκαν ένοχοι για 160 απόπειρες δολοφονίας και την ολοσχερή καταστροφή ενός στρατοπέδου της αστυνομίας στην πόλη Μπούργος της βόρειας Ισπανίας, στις 29 Ιουλίου 2009.
Σημειώνεται ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να λάβει μέρος σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας πως πάγια επίσημη θέση είναι η άνευ όρων διάλυση της οργάνωσης.
Προφανώς, διότι η Ισπανία δεν διανοήθηκε να παράσχει πολιτική νομιμοποίηση σε τρομοκρατικές ενέργειες, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για αυτονομιστικό κίνημα.
Διότι η βία καταργεί τη Δημοκρατία…