Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ήρθε η ώρα της επιβράβευσης των ευσυνείδητων φορολογούμενων; Πως θα "ξεκλειδώσουν" οι φορολογικές ελαφρύνσεις

- "Ξεπαγώνει" η online των εφοριών με τις ταμειακές μηχανές
- Έρχεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και... ακτίνες Χ στατελωνεία
- Σχέδιο Χαρδούβελη για να μην καταλογίζονται πρόστιμα που δεν εισπράττονται
- Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για να μειώσει τουςφόρους

Το έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους και τώρα ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, καλείται να κάνει πράξη την πολυπόθητη φοροελάφρυνση.

Το στίγμα των προθέσεών του, ο νέος "τσάρος" το περιέγραψε στη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist, όπου σήμερα το βράδυ μιλάει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, έχει ατζέντα για τη μείωση των φόρων. Μια ατζέντα με τέσσερις βασικούς άξονες, ανάμεσά τους και το τέλος των έκτακτων φορολογικών μέτρων αλλά και τη μείωση βαρών για τους ευσυνείδητους φορολογούμενους.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης προανήγγειλε εξορθολογισμό των διατάξεων του ποινολογίου με τρόπο που να μην καταλογίζονται πρόστιμα που δε μπορούν να εισπραχθούν και υποσχέθηκε τη δημιουργία περιβάλλοντος ανταμοιβής των συνεπών φορολογούμενων.

Τα... κλειδιά του Γκίκα Χαρδούβελη για να φτάσει στη μείωση των φόρων είναι:

1. Ταμειακές online! Πρόκειται για ένα μέτρο που έχουμε ξανακούσει αλλά είχε... «παγώσει»: η ηλεκτρονική διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο της φορολογικής διοίκησης με ταμειακές μηχανές. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ελέγχει τις συναλλαγές και άρα τα έσοδα από ΦΠΑ. Αλλά για να φέρει αποτέλεσμα, θα πρέπει να κόβονται και αποδείξεις. Απαιτείται επίσης η υποδομή σε ταμειακές μηχανές και αυτό θέλει χρόνο...

2. Περιουσιολόγιο... online! Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται με βάση τις δηλώσεις Ε9 και τις φορολογικές δηλώσεις. Όταν ολοκληρωθεί, το υπουργείο θα μπορεί να ελέγχει την... ειλικρίνεια των φορολογούμενων διασταυρώνοντας συναλλαγές για αγορές ακινήτων με εισοδήματα που δηλώθηκαν.

3. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων με τα συστήματα εισροών εκροών σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων και ενεργειακών προϊόντων, τις ακτίνες Χ στα τελωνεία, τα GPS στα μεταφορικά μέσα και τα μέτρα σήμανσης και ψηφιακής επαλήθευσης στα καπνικά, αλκοολούχα και λοιπά προϊόντα. Πρόκειται για μέτρα που επίσης έχουν ξεκινήσει αλλά «κόλλησαν».

4. Διασταυρώσεις, χρησιμοποιώντας καλύτερη μεθοδολογία στη στοχοθεσία και μεθοδική συγκέντρωση των πληροφοριών.

newsit