«ΧΑΛΙΦΑΤΟ» ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ
Τελεσίγραφο στους χριστιανούς που κατοικούν στο βόρειο Ιράκ να δηλώσουν πίστη στο Ισλάμ και να πληρώσουν θρησκευτικό φόρο στους πνευματικούς ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας ή να αντιμετωπίσουν το θάνατο, έθεσαν οι τζιχαντιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει τη Μοσούλη.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση των ισλαμιστών μαχητών που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους τονίζουν ότι το τελεσίγραφο τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο.
Οπως αναφέρεται στο κείμενο, οι χριστιανοί που επιθυμούν να παραμείνουν κάτοικοι του «χαλιφάτου», της περιοχής δηλαδή που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αυτό το μήνα οι φανατικοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και η οποία περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του βορείου Ιράκ και μέρος των εδαφών της Συρίας, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα τηρούν τους κανόνες της Dhima.
Πρόκειται για μια παραδοση που τηρείται σε περιοχές των μουσουλμάνων, η οποία προβλέπει ότι όσοι δεν έχουν ασπαστεί το Ισλάμ θα πρέπει να εισφέρουν έναν ειδικό φόρο γνωστό ως «Jizya», προκειμένου να απολαμβάνουν προστασίας.
«Τους δίνουμε τρεις επιλογές: Ισλάμ, το συμβόλαιο Dhima και την πληρωμή της Jizya. Αν απορρίψουν την πρόταση αυτή, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ξίφος», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους.
Κάτοικος της Μοσούλης επιβεβαίωσε ότι η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο όνομα της ισλαμικής ομάδας, μοιράστηκε στην πόλη Νινευή του βορείου Ιράκ και διαβάστηκε στα τεμένη.
Ο ίδιος είπε ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος αποκαλείται πλέον χαλίφης Ιμπραχίμ, έδωσε προθεσμία έως το Σάββατο σε όποιους δεν επιθυμούν να τηρήσουν τους όρους αυτούς, να εγκαταλείψουν το ισλαμικό χαλιφάτο. «Μετά την παρέλευση της προθεσμίας, δεν υπάρχει τίποτα ανάμεσά μας παρά μόνο το ξίφος» προειδοποίησε.
Ανάλογο τελεσίγραφο είχε εκδόσει το Ισλαμικό Κράτος στη πόλη Ράκα της Συρίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, ζητώντας από τους εκεί χριστιανούς πολίτες να πληρώσουν τον θρησκευτικό φόρο σε χρυσό, με αντάλλαγμα την ασφάλειά τους.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω μουσουλμανική αυτή πρακτική χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και είχε καταργηθεί με τις οθωμανικές μεταρρυθμίσεις του 19ου αιώνα. Στη Μοσούλη εκτιμάται ότι κατοικούσαν 5.000 χριστιανοί, πριν την εισβολή των ισλαμιστών και σήμερα εκτιμάται ότι έχουν μείνει στην πόλη περίπου 200.
"Εθνος"