Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Μαύρη ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στους πνιγμούς

Εντεκα πνιγμοί σημειώθηκαν στις ελληνικές θάλασσες τις τελευταίες 48 ώρες.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες λιμενικές Αρχές, τα τραγικά περιστατικά είχαν θύματα κυρίως ηλικιωμένους και σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τη Χαλκιδική και τη Ζάκυνθο μέχρι τις παραλίες της Βούλας, της Γλυφάδας και της Κορίνθου.

Στο μεταξύ μελέτη-σοκ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καταδεικνύει ότι οι πνιγμοί στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια ραγδαία αύξηση, φτάνοντας το 2013 τους 700, αριθμό υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πνιγμός αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, με περίπου 35 θανάτους ετησίως.

«Η χώρα μας έχει αρνητικό ρεκόρ στη θνησιμότητα από πνιγμό. Κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη θέση στον κόσμο!», λέει στο «Εθνος» ο επ. καθηγητής κολύμβησης Σεραφείμ Αλεξίου, υπεύθυνος Υγρού Στίβου στη Σχολή ΕΦΑΑ του ΑΠΘ.

Το 70% των πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες, ποτάμια και αλλού. Ποσοστό 67% περίπου των πνιγμών καταγράφεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται μεσημεριανές ώρες (42%), μετά τις πρωινές ώρες (34%) και τέλος τις απογευματινές ώρες (21%). Από το σύνολο των θυμάτων πνιγμού το 77% είναι άνδρες και το 23% γυναίκες.

Ανησυχητική είναι και η αυξητική τάση σε πνιγμούς νηπίων και παιδιών από 2 ή 3 ετών έως και 14-16 ετών, φτάνοντας στο 15% του συνόλου θανάτων από αυτή την αιτία. Το 10% των πνιγμών είναι παιδιά έως 9 ετών.

Εκμάθηση στο σχολείο
«Γι' αυτό και η μελέτη μας», λέει ο κ. Αλεξίου, «εισηγείται την υποχρεωτική εκμάθηση της κολύμβησης στο σχολείο, στο πλαίσιο της γυμναστικής και της διδακτικής της κολύμβησης. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν κολύμβηση με απλούς, εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους, ώστε να απολαμβάνουν και να χαίρονται τη θάλασσα χωρίς κίνδυνο. Να μάθουν όλοι και ειδικά οι νέοι να κολυμπούν. Συγχρόνως, όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα, θα πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια και αυστηρότητα οι κανόνες ασφάλειας και συμπεριφοράς στην ακτή και στο νερό».

Βασική παράμετρος της μελέτης είναι να αναδείξει τις αιτίες που προκαλούν τόσα θύματα κάθε χρόνο και τον τρόπο να σώζονται όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι.

«Πριν από λίγες ημέρες ένας νέος 29 ετών πνίγηκε στον Αϊ-Γιάννη Πηλίου, αφού έφαγε, ήπιε και πήγε να κολυμπήσει. Επίσης νήπιο 3 ετών έχασε τη ζωή του σε πισίνα της Κρήτης.

Τα κυριότερα αίτια των πνιγμών είναι η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης σχετικά με τους κανόνες και τα μέτρα πρόληψης του πνιγμού και της κολυμβητικής συμπεριφοράς στο νερό, η μη γνώση της κολύμβησης απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο στη σύγχρονη εποχή και στη θαλασσινή χώρα μας, ενώ άλλη βασική αιτία είναι η έλλειψη ναυαγοσωστών και πρώτων βοηθειών σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής.

Γιάννης Κρητικός
"Εθνος"