Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΤΑΙΠΕΔ Αλλάζουν πρόσωπο οι παραλίες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Οι παραλίες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, πρόκειται να αλλάξουν φυσιογνωμία, εφόσον προχωρήσουν οι σχεδιασμοί του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Της Σοφίας Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr

Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια των ιδιωτών, θα γίνουν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι παραλίες θα γεμίσουν με «τουριστικά χωριά» και εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, ενώ το «δάσος» από ομπρέλες και ξαπλώστρες των beach bar είναι μια κατάσταση που ήδη έχει παγιωθεί. Ωστόσο υπάρχει ένα διογκούμενο κύμα αντιδράσεων από πολίτες, οικολογικές οργανώσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ - συχνά όμως αυτό εμφανίζεται... κατόπιν εορτής. Το επιχείρημα του ΤΑΙΠΕΔ και όσων τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης είναι ότι τα ακίνητα αυτά παραμένουν αναξιοποίητα και πολλές φορές ρημάζουν, ενώ την ίδια ώρα το δημόσιο έχει μηδενικά έσοδα από αυτά. Από την άλλη, οι αντιδρώντες διαβλέπουν κίνδυνο τσιμεντοποίησης των ακτών και παρεμπόδισης των πολιτών από την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Επιπλέον, επισημαίνουν και το χαμηλό τίμημα που έδωσαν οι ιδιώτες - κάποιες φορές δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ/τ.μ. σε παραθαλάσσιες περιοχές. Πάντως, στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ δεν παρατηρείται... συνωστισμός επενδυτών - είτε δεν κατατίθενται καν προσφορές είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος, από τον οποίο ζητείται να βελτιώσει την προσφορά του.



- Παραλία «Σαχάρα»
Η παραλία «Σαχάρα», έκτασης 44 στρ., πωλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 σε ηλεκτρονική δημοπρασία στην εταιρεία Αφοί Κεντεποζίδη έναντι τιμήματος 2 εκατ. ευρώ. Οι οικολογικές οργανώσεις κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση του νόμου περί βιοποικιλότητας και για μια σειρά από παρατυπίες.
Η διαδικασία μεταβίβασης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο και μόνο στις αρχές του καλοκαιριού, όταν είδαν μπουλντόζες στην αμμουδιά, οι κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί. Ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας Ιερόθεος Μανώλας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες από το πολεοδομικό γραφείο Νέων Μουδανιών και υποστηρίζει ότι η εν λόγω έκταση των 44 στρεμμάτων, παρότι είναι αμμώδης, δεν είναι στα όρια του αιγιαλού αλλά απέχει 50 μέτρα. Με απόφαση του οικείου δήμου Προποντίδας, που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» στις 4.7.2014 (αρ. απόφασης 1492), ο επιχειρηματίας έλαβε άδεια για να αναπτύξει τέσσερα καθίσματα στην αίθουσα πελατών και... 760 στον υπαίθριο χώρο (εφόσον έχει δικαίωμα χρήσης του). Είχε προηγηθεί, στις 26.6.2014, καταγγελία οικολογικών οργανώσεων ότι «ενώ δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη άδεια που θα επέτρεπε τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας στη θέση έμπροσθεν του ακινήτου, ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500 τ.μ.».



ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Στην καταγγελία τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν ακόμη ότι μια σειρά από στοιχεία που επηρεάζουν τους όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται είτε να αγνοούνται είτε να μεταχρονολογούνται είτε να παραποιούνται σε όλα τα έγγραφα που κατέθεσε ο ιδιώτης (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 18-19). Επίσης κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση του νόμου περί βιοποικιλότητας (Ν. 3937/11), βάσει του οποίου «απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις όπως αμμοθίνες κλπ.» και σημειώνουν ότι σε καμία από τις Πράξεις Χαρακτηρισμού Έκτασης του Δασαρχείου Πολυγύρου που αναφέρονται στην περιοχή δεν γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα τεμάχια 258 και 305 που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ περί αναθεώρησης ορισμού δασικής έκτασης.



ΠΩΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Το τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία για τα 44 στρέμματα (πρόκειται για δύο δημόσια οικόπεδα, το 258, έκτασης 6.396 τ.μ., και το 305, έκτασης 37.690 τ.μ.), ήταν 2 εκατ. ευρώ (δηλαδή 45 ευρώ το τ.μ.). Η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει 500.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε τακτικές δόσεις. Σύμφωνα με έναν εκ των επενδυτών, τον Σταύρο Κεντεποζίδη, πρόκειται να δημιουργήσει χώρους αναψυχής και αθλητισμού, αλλά επί του παρόντος δεν σχεδιάζει την ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων. Η επένδυση θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2015, με στόχο την «ήπια τουριστική ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον». Ήδη άρχισε να λειτουργεί ένας χώρος αναψυχής και σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένας ακόμη - σύμφωνα με τον κ. Μανώλα, το ύψος της επένδυσης για τα δύο beach bar είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ(!), ενώ θα δημιουργηθούν 150 θέσεις εποχικής εργασίας. Σημειωτέον ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 2008 στον χώρο των beach bar, καθώς διατηρεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις στα Νέα Φλογητά του δήμου Νέας Προποντίδας.



- Παλιούρι
Το κάμπινγκ του ΕΟΤ στο Παλιούρι μεταβιβάστηκε την άνοιξη από το ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Το ακίνητο είναι έκτασης 211 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του «Ξενία» (3.658 τ.μ.) και τις εγκαταστάσεις του Κάμπινγκ Παλιουρίου (1.128 τ.μ.). Έχει επίσης πρόσβαση στην παραλία του όρμου Καναπίτσα με ακτογραμμή 1.300 μέτρα.
Η διαγωνιστική διαδικασία κράτησε πάνω από ένα χρόνο και αρχικά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είχε δηλώσει ότι εκδηλώθηκε «υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από εννέα διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους» (9.4.2013), τελικά όμως δεσμευτική προσφορά υπέβαλε μόνο μία εταιρεία, θυγατρική της JSC Donskoy Tabak, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ έκρινε ως χαμηλό το αρχικό τίμημα των 10 εκατ. ευρώ και ζήτησε βελτιωμένη προσφορά. Τελικά η συμφωνία έκλεισε στα 14 εκατ. ευρώ για τα 211 στρέμματα. Έναντι αυτού του ποσού μεταβιβάζεται η κυριότητα του οικοπέδου, ενώ το ξενοδοχείο «Ξενία» παραχωρείται μόνο προς χρήση, για 99 χρόνια. Η μεταβίβαση κώλυσε προς στιγμήν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα η εταιρεία καταρτίζει το στρατηγικό σχέδιο της επένδυσης, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθούν οι απαραίτητες πολεοδομικές άδειες, και υπολογίζει ότι η επένδυση, της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, θα αρχίσει να υλοποιείται από το καλοκαίρι του 2015. Σύμφωνα με συνεργάτες του επιχειρηματία, υπάρχουν δύο σενάρια: ανακαίνιση και επέκταση του ξενοδοχείου από τα 3.500 τ.μ. σήμερα είτε στα 5.000 τ.μ. είτε στα 8.000 τ.μ. και παράλληλα κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών. Ενώ στο ξενοδοχείο ο επενδυτής έχει μόνο τη χρήση, στις εξοχικές κατοικίες θα έχει και την κυριότητα (σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να χτιστούν τουλάχιστον τα 20 στρέμματα της έκτασης).



ΤΑ BEACH BAR
Στις περιπτώσεις πωλήσεων παραθαλάσσιων εκτάσεων, ο αγοραστής είναι και ο προτιμητέος ενοικιαστής σε παρακείμενες εκτάσεις αιγιαλού. Στην περίπτωση του Παλιουρίου, η εταιρεία του κ. Σαββίδη εκμίσθωσε για ένα χρόνο την παραλία (έναντι τιμήματος 120.000 ευρώ) και καθώς δεν έχουν αρχίσει ακόμη κατασκευαστικές εργασίες στο κάμπινγκ, επινοικίασε τον αιγιαλό στην επιχείρηση «Χ. Πολυχρόνης & ΣΙΑ ΟΕ», που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια τα beach bar «Κουρσάρος», «Λευκή Άμμος» και «Cabanna». Οι τρεις χώροι αναψυχής λειτουργούσαν στο πλαίσιο του παλιού προγράμματος της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα «Στολίδια στην Άμμο», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Ο δήμος Κασσάνδρας προχώρησε σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας των τριών beach bar, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούσαν παράνομα. Όμως ο επιχειρηματίας πέτυχε την αναστολή εφαρμογής της απόφασης μέχρι να δοθεί η γνωμοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας για το αν τα μπαράκια λειτουργούν νόμιμα ή όχι. Πάντως η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει υπογράψει μισθωτήριο συμβόλαιο με τον κ. Σαββίδη για ετήσιο μίσθωμα 200.000 ευρώ.



- Άγιος Ιωάννης
Το ακίνητο που εκποίησε το ΤΑΙΠΕΔ στον Άγιο Ιωάννη Χαλκιδικής είναι συνολικής επιφάνειας 261 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 200 στρ. είναι εκμεταλλεύσιμα, ενώ η παρακείμενη παραλία είναι μήκους 2 χιλιομέτρων.
Στον διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ υποβλήθηκε μόνο μία δεσμευτική προσφορά από μία εταιρεία, τη «Μεντεκίδης Κατασκευαστική ΑΕ». Μάλιστα οι επιχειρηματίες είχαν αρχικά προσφέρει μικρότερο τίμημα και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ζήτησε βελτιωμένη προσφορά. Έτσι η εταιρεία αγόρασε έκταση 253 στρεμμάτων έναντι τιμήματος 9,6 εκατ. ευρώ (ή 38 ευρώ/τ.μ.). Από την παραπάνω έκταση οικοδομήσιμα είναι τα 180 στρέμματα, εκ των οποίων τα 60 παραχωρούνται για 99 χρόνια για τουριστική χρήση και τα 120 μεταβιβάζονται με πλήρη κυριότητα στην εταιρεία, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει ξενοδοχειακή μονάδα περίπου 250 δωματίων και να κατασκευάσει περί τις 120 εξοχικές κατοικίες. Υπολογίζεται ότι, μαζί με το τίμημα εξαγοράς, η συνολική επένδυση θα είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.



- Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας
Το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας βρίσκεται σε μια μεγάλη αμμώδη παραλία, «δυο βήματα» από την πόλη της Θεσσαλονίκης, και το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να το πουλήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
Από τα 123 στρέμματα του ακινήτου, ο σχεδιασμός ήταν τα 62 στρέμματα να διατεθούν για χρήσεις τουριστικού-παραθεριστικού χωριού (εκ των οποίων οικοδομούνται τα 27,2 στρ.), ενώ τα υπόλοιπα 62 στρ. να μείνουν ελεύθερα για ζώνες πρασίνου, αθλητισμού, υπαίθριων αθλοπαιδιών και εκπαίδευσης. Το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ τον Απρίλιο του 2013 και το αρχικό σχέδιο ήταν να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Όμως αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν φαίνεται να προχωρά. Στην αρχή του έτους ο δήμος Θερμαϊκού εξέφρασε καταρχήν θετική γνώμη επί του σχεδίου Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (αν και διαφώνησε ως προς το μέγεθος της επιτρεπόμενης δόμησης, καθώς δεν εκπληρώνονταν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την ανέγερση των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου). Ακολούθως το ΤΑΙΠΕΔ έκανε γνωστό ότι μόνο μία εταιρεία, η ΣΑΝΤΑ ΑΕ, υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την έκταση, αλλά η οικονομική προσφορά κρίθηκε χαμηλή (χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό που πρότεινε) και ως εκ τούτου ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος. Την περασμένη Πέμπτη η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης απέρριψε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, παρά το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία (της Μητροπολιτικής Επιτροπής) γνωμοδότησε θετικά. Το θεσμικό όργανο όμως έλαβε μια πολιτική απόφαση, ζητώντας από το ΤΑΙΠΕΔ το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας να παραχωρηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση (το ίδιο ζητά και για το κάμπινγκ Ασπροβάλτας και για την έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου Σέδες, δύο ακίνητα για τα οποία δεν προχώρησε η διαδικασία πώλησης). Πάντως η απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό.


ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Αλαλούμ με beach bar, κατασκηνωτές και τροχόσπιτα


Απίστευτο αλαλούμ φαίνεται ότι επικρατεί και το φετινό καλοκαίρι με τη χορήγηση αδειών για τη λειτουργία beach bar, αναψυκτηρίων και καντινών στις πιο δημοφιλείς παραλίες της Χαλκιδικής.
Η διασπορά αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών -πολεοδομία, δήμοι, εταιρεία ακινήτων δημοσίου (πρώην ΚΕΔ) που παραχωρεί τη χρήση του αιγιαλού- αλλά και η απουσία αστυνομικών ελέγχων οδηγούν πολλούς επιτήδειους να βρίσκουν «παραθυράκια», στήνοντας αυθαίρετα καταστήματα στον αιγιαλό.
Η χαοτική γραφειοκρατία όμως, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία ελέγχων κυρίως από τους δήμους και την τουριστική αστυνομία, αλλά και με την περιορισμένη αστυνόμευση από την ΕΛΑΣ, εκτός από την παράτυπη λειτουργία πολλών καταστημάτων στις παραλίες έχει ως αποτέλεσμα να ανθεί και η ελεύθερη κατασκήνωση. Σκηνές, μηχανοκίνητα και συμβατικά τροχόσπιτα καταλαμβάνουν καθημερινά τις παραλίες, καταπατώντας δημόσια έκταση χωρίς να ελέγχονται από κανέναν.
Οι περιοχές όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα beach bar και αναψυκτήρια είναι μεταξύ πρώτου και δευτέρου ποδιού, Κασσάνδρας και Σιθωνίας, ενώ πολλά από αυτά λειτουργούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε τμήματα αιγιαλού και παραλίες που τελούσαν υπό τη διαχείριση των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, νυν ΕΤΑΔ. Η χρήση του αιγιαλού στους επιχειρηματίες παραχωρείται για μία τριετία και μετά την παρέλευσή της τα καταστήματα πρέπει να ανανεώσουν την άδεια λειτουργία τους, η οποία όμως περνά από σαράντα κύματα. Η γραφειοκρατία είναι ασύλληπτη, καθώς για την άδεια λειτουργίας απαιτείται έγκριση από την πολεοδομία, τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας και τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, που είναι και ο τελικός αποδέκτης. Οι τελευταίοι μάλιστα είναι υποχρεωμένοι να προκηρύξουν ανοιχτούς διαγωνισμούς για την εκμίσθωση των χώρων αυτών.
Οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι μπορεί ο αιγιαλός να παραχωρείται από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, τις άδειες όμως τις δίνουν οι δήμοι, σημειώνοντας τα τετραγωνικά μέτρα που μπορούν εκμεταλλευτούν στην παραλία. Και εκεί, όπως λένε, αρχίζει το πάρτι της ασυδοσίας, αφού για παράδειγμα ένα beach bar μπορεί βάσει άδειας -που σημειωτέον έχει εγκριθεί θεωρητικά και από την πολεοδομία λόγω κάποιων κτισμάτων- να πρέπει να απλώσει ξαπλώστρες και τραπέζια σε 500 τ.μ και τελικά να καταλαμβάνει παρανόμως πολύ μεγαλύτερο χώρο, αφού οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται την παντελή απουσία ελέγχων.
Σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές όμως υπάρχει και το φαινόμενο να εκδίδονται άδειες για χρήση αναψυκτηρίου και αυτό να μετατρέπεται αυτόματα σε beach bar ή σε κάτι άλλο, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορα «παράθυρα» για να πάρουν άδεια, ενώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις άδειες για καντίνα, οι οποίες λόγω της κρίσης φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σχεδόν σε όλες τις παραλίες της Χαλκιδικής, απλώνοντας τραπέζια και καρέκλες χωρίς αυτό να προβλέπεται στην άδειά τους.



«ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ»
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κασσάνδρας, Χρήστος Κορδέλλας, υποστηρίζει ότι αυτό που συμβαίνει στις παραλίες της Χαλκιδικής είναι «οργανωμένο έγκλημα». Ο δήμος, όπως αναφέρει, προχωρά συχνά σε αναστολή των αδειών των beach bar και αναψυκτηρίων που λειτουργούν χωρίς άδεια, αλλά με κάποιον τρόπο οι ιδιοκτήτες βρίσκουν «παράθυρο» και συνεχίζουν να τα λειτουργούν. «Ακόμη και να ανασταλεί η άδεια του χώρου, αυτό θα γίνει προσωρινά, που σημαίνει ότι θα λειτουργήσει ξανά σε λίγες μέρες», τόνισε ο ίδιος. Καταγγέλλει μάλιστα ότι πολλά είναι τα beach bar τα οποία λειτουργούν με άδεια που την εξέδωσε ένας μηχανικός της πολεοδομίας, με αποτέλεσμα το σύνολο της αδειοδότησης να πάρει στη συνέχεια τον δρόμο της στις υπόλοιπες υπηρεσίες. «Εμείς ως δήμος μπορεί να κάνουμε αναστολή της άδειας, αλλά ο καθένας έχει πλέον τρόπο να βρει την άκρη και να ανοίξει μια παράγκα στην ακτή. Αν πάρεις το χαρτί από την πολεοδομία και την υγειονομική υπηρεσία, μετά είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι το beach bar λειτουργεί παράτυπα αφού είναι μια ανάσα από τη θάλασσα», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας.
Ανέφερε πάντως ότι, λόγω της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών, δημοτικής αστυνομίας, τουριστικής αστυνομίας και της ΕΛΑΣ, σήμερα το 90% των αναψυκτηρίων και beach bar λειτουργούν παράνομα σε όλη την πλευρά του Πευκοχωρίου, της Χανιώτης, μέχρι το Παλιούρι και τη Φούρκα. Ο αντιδήμαρχος κατήγγειλε μάλιστα και μία ακόμα παράνομη δραστηριότητα στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής κοντά στο Γλαρόκαβο, όπου πρόκειται να λειτουργήσει ένα ακόμα beach bar, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε δασική λωρίδα, σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, απέχει λιγότερο από 50 μέτρα από την παραλία και παρ’ όλα αυτά η πολεοδομία έδωσε άδεια.



ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Αντίθετα, στην περιοχή του δήμου Νέας Προποντίδας και του δήμου Πολυγύρου τα αναψυκτήρια και τα beach bar φαίνεται να λειτουργούν σε πιο νόμιμη βάση, τόσο γιατί στην πρώτη περίπτωση μισθώθηκαν όλα μετά από ανοιχτό διαγωνισμό που έκανε ο δήμος, όσο και γιατί οι ακτές πέριξ του Πολυγύρου είναι οικογενειακός προορισμός και όχι περιοχή ξέφρενης διασκέδασης. «Εμείς λειτουργούμε βάσει ενός χάρτη, όπου φαίνονται τα σημεία που λειτουργούν τα περίπου 30 beach bar, από Ηράκλεια, Ποτίδαια μέχρι και Άγιο Μάμα, για τα οποία κάνουμε ανοιχτό διαγωνισμό», ανέφερε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Δαμιανός Ιορδανίδης. Βεβαίως, όπως λέει, ο δήμος χορηγεί την απαιτούμενη άδεια για ξαπλώστρες και τραπέζια, ωστόσο ο κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί να απλωθεί στην παραλία όσο περισσότερο γίνεται. «Έλεγχοι δεν μπορώ να πω ότι γίνονται, καθώς δεν υπάρχει πλέον δημοτική αστυνομία, γεγονός που ενίσχυσε την ασυδοσία και την παρανομία σε κάποιες περιπτώσεις», επεσήμανε ο δήμαρχος. Πάντως σημείωσε ότι αν η πολεοδομία εκδώσει άδεια για ένα κατάστημα στον αιγιαλό, ακόμη κι αν αυτό φαίνεται στρεβλό σε κάποιες περιοχές, ο δήμος δεν μπορεί να την μπλοκάρει εύκολα.
Στον δήμο Πολυγύρου η παρανομία των αναψυκτηρίων και beach bar είναι σαφώς πιο περιορισμένη, καθώς όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος, σχεδόν όλα τα καταστήματα στην παραλία λειτουργούν με αδειοδότηση. «Η περιοχή δεν είναι και πολύ αναπτυγμένη τουριστικά, οπότε τα καταστήματα τύπου beach bar και οι καντίνες είναι συγκεκριμένα και λειτουργούν νομότυπα, αφού οι αιτήσεις τους ελέγχονται από τις υπηρεσίες του δήμου», υπογράμμισε ο δήμαρχος. Ωστόσο δεν παραλείπει να σημειώσει ότι το καθεστώς παρανομίας που ισχύει στον αιγιαλό σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας ενισχύεται από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και της τραγικής έλλειψης προσωπικού στην τουριστική αστυνομία της Χαλκιδικής, αφού ολόκληρος ο νομός εξυπηρετείται από έναν υπάλληλο.



ΠΑΡΑΛΙΕΣ Οργιάζει η ελεύθερη κατασκήνωση
Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν στη διάρκεια του καλοκαιριού οι ελεύθεροι κατασκηνωτές σε παραλίες της Χαλκιδικής, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, στήνουν τη σκηνή ή το τροχόσπιτό τους όπου επιθυμούν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον.
Οι έλεγχοι της αστυνομίας για την πάταξη του ελεύθερου κάμπινγκ είναι πλημμελείς όπως αποδεικνύεται, καθώς οι κατασκηνωτές οργώνουν τις παραλίες και καθημερινά επισκέπτονται μια διαφορετική.
Το φαινόμενο οργιάζει στη χερσόνησο της Σιθωνίας, που άργησε να αναπτυχθεί οικιστικά σε σχέση με την Κασσάνδρα, αποτελώντας ιδανικό τόπο για τους λάτρεις της ελεύθερης κατασκήνωσης εδώ και πολλά χρόνια. «Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι πλέον καθεστώς και κανείς δεν ασχολείται για να δοθεί λύση. Είναι ντροπή και μια πληγή για τον τουρισμό της Ελλάδας», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου.
Την ίδια άποψη διατυπώνουν και δήμαρχοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι τονίζουν ότι τόσο τα τροχόσπιτα όσο και οι κατασκηνωτές κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να τους ελέγχει κανείς. «Το φίδι από την τρύπα βγάζουν πάλι οι δήμοι, καθώς καλούνται να μαζέψουν τις βρομιές που αφήνουν πίσω τους, ακόμη και από εκτάσεις που δεν είναι στη δικαιοδοσία τους», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Κασσάνδρας Χρήστος Κορδέλλας. Τα τροχόσπιτα, όπως αναφέρει, καταλύουν πολλές φορές σε εκτάσεις που ανήκαν στον πρώην ΕΟΤ, με αποτέλεσμα ο δήμος να μην έχει δυνατότητα να παρέμβει σε τέτοιους χώρους και να μαζέψει σκουπίδια. «Και γιατί να το κάνει εντέλει, αφού δεν έχει δικαιοδοσία;» αναρωτιέται ο ίδιος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής θέτει και το ζήτημα της δημόσιας υγείας, καθώς, όπως τόνισε, κανείς δεν γνωρίζει πού ρίχνουν τα χημικά υγρά από τις τουαλέτες τους.



ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ
Την τρέχουσα περίοδο σε πολλές παραλίες της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, που μοιάζουν με επίγειο παράδεισο λόγω των πεύκων και της γαλαζοπράσινης θάλασσας, δεν μπορεί κανείς να βρει πάρκινγκ ούτε για μηχανάκι. Τόσο οι ελεύθεροι κατασκηνωτές όσο και τα τροχόσπιτα έχουν κάνει κατάληψη στις Καβουρότρυπες, όπου εγκαταβιούν περίπου 500-600 άτομα σε σκηνές κάτω από τη σκιά των πεύκων και πάνω απ’ τα βράχια, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των οργανωμένων κάμπινγκ διαμαρτύρονται για την κακή εικόνα του τουρισμού, επισημαίνοντας τη ζημία στην οικονομία και το περιβάλλον, ενώ αποδίδουν τα αίτια του προβλήματος στην ελλιπή αστυνόμευση και στην εγκατάλειψη από την πολιτεία.
«Οι Καβουρότρυπες είναι μόνο μία περιοχή που επιλέγουν οι κατασκηνωτές στο δεύτερο πόδι. Οι τουρίστες της μίας μέρας όμως έχουν εντοπίσει και άλλες παραλίες εξίσου όμορφες, τις οποίες καταπατούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό», επισημαίνει ο κ. Δεληδημητρίου. Ενδεικτικά αναφέρει ότι οι παραλίες που συγκεντρώνουν τα μηχανοκίνητα και συμβατικά τροχόσπιτα είναι ο Αϊ-Γιάννης στη Νικήτη, ο Γλαρόκαβος, η Κομίτσα, το Ξηροποτάμι, το Διάπορο στη Βουρβουρού, η Αχλάδα στο Καλαμίτσι κ.ά. «Δυστυχώς οι τόσο ξεχωριστές αυτές παραλίες δεν περιφρουρούνται από κανέναν, και ως εκ τούτου το ελεύθερο κάμπινγκ οργιάζει», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής.
ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com


ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Εκστρατεία διάσωσης για την παραλία της Νέας Ηράκλειας


Πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν καταγγελία σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται, όπως υποστηρίζουν, στην παραλία «Σαχάρα» της Χαλκιδικής. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ξεκινήσει ιδιώτης, ο οποίος αγόρασε από το δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ έκταση 44 στρ. (επί της παράκτιας ζώνης), προβάλλοντας πέντε σημαντικά σημεία που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την όλη διαδικασία παραχώρησης και επέμβασης στον αιγιαλό.
Η καταγγελία εστάλη στον δήμο Νέας Προποντίδας (δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών και δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης), στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής), στη διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, στο Δασαρχείο Πολυγύρου, στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος και στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης, στην Κτηματική Υπηρεσία Νομού Θεσσαλονίκης του υπουργείου Οικονομικών, στη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στη γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος και στη γενική διεύθυνση Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, τα σημεία που καθιστούν αδιαφανή την ιδιωτικοποίηση της πλαζ στη Νέα Ηράκλεια του δήμου Νέας Προποντίδας αφορούν:
1. Την άδεια παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας: Ενώ δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη άδεια που θα επέτρεπε τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας στη θέση έμπροσθεν του ακινήτου, ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500 τ.μ.
2. Τους όρους δόμησης: Μια σειρά από στοιχεία που επηρεάζουν τους όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται είτε να αγνοούνται είτε να μεταχρονολογούνται είτε να παραποιούνται σε όλα τα έγγραφα που κατέθεσε ο ιδιώτης: α) Τα δύο τεμάχια 258 και 305 δεν είναι όμορα, β) ολόκληρο το ρέμα («Κουρτόρεμα») φαίνεται να απουσιάζει, γ) η οριοθέτηση των τεμαχίων ως παλιών αιγιαλών είναι μεταγενέστερη του καθορισμού της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), δ) η εκπόνηση και έγκριση Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών δεύτερης κατοικίας (ΣΧΑΠ) και οικείας πολεοδομικής μελέτης (απαραίτητα και τα δύο για τη δυνατότητα δόμησης σε μια τέτοια περιοχή) ουδέποτε εκπονήθηκαν.
3. Την άδεια δόμησης - έγκριση δόμησης της περιοχής: Η άδεια δόμησης - έγκριση δόμησης (αναρτημένη στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ) φέρει δύο αριθμούς ΑΔΑ, ενώ απουσιάζουν από αυτή συνοδά έγγραφα και στοιχεία που αναφέρονται από τον ν. 4030/11 ως απαραίτητα (τοπογραφικό διάγραμμα, καθορισμός αιγιαλού και παραλίας, γνωμοδότηση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων). Επιπρόσθετα, είναι εξόφθαλμη η παράλειψη οιασδήποτε αναφοράς στο ρέμα «Κουρτόρεμα» που διατρέχει τα δύο τεμάχια. Το ζήτημα του ρέματος που μπαζώθηκε από τον ιδιώτη είναι κρίσιμο τόσο για λόγους οικολογικής ισορροπίας όσο και για λόγους ασφάλειας σε περίπτωση πλημμύρας.
4. Τις πράξεις χαρακτηρισμού ως προς τον δασικό χαρακτήρα της εν λόγω περιοχής: Σε καμία από τις Πράξεις Χαρακτηρισμού Έκτασης του Δασαρχείου Πολυγύρου που αναφέρονται στην περιοχή δεν γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα τεμάχια 258 και 305 που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ περί αναθεώρησης ορισμού δασικής έκτασης.
5. Την καταστρατήγηση του ν. περί «Βιοποικιλότητας» (Ν. 3937/11): Υπάρχει κατάφωρη παραβίαση του Νόμου περί Βιοποικιλότητας (Ν. 3937/11), βάσει του οποίου «απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις όπως αμμοθίνες κλπ.». Η θιγόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες αμμοθίνες. Οι αμμοθίνες είναι εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα και αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, ενώ προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση της θάλασσας.



«Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ»
Σύμφωνα με τους οικολόγους και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, τα τεκταινόμενα στη Σαχάρα της Χαλκιδικής είναι μια πρόγευση των ανυπολόγιστων συνεπειών που θα επιφέρει η απευκταία ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Οριοθέτηση, διαχείριση, και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Βάσει του σχεδίου ανάπτυξης μέσω διεθνούς διαγωνισμού, εκτιμάται ότι επαπειλείται αντίστοιχη εξέλιξη και για την παρακείμενη έκταση 420 στρ. που ανήκει στον δήμο Νέας Προποντίδας.
Οι ακτιβιστές καλούν όλους τους πολίτες να στηρίξουν με κάθε μέσο τόσο τον επιμέρους αγώνα για την παραλία της Σαχάρας όσο και τον συνολικότερο για τις ακτές ολόκληρης της Ελλάδας. Όπως εκτιμούν, η νίκη στην περίπτωση της Σαχάρας θα αποτελέσει ένα προηγούμενο για την προστασία όλων των αιγιαλών και των παραλιών της χώρας.
«Σε μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρημένη με έξι beach bars, ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει 363 βάσεις ξύλινων ομπρελών καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 500 τ.μ. Έχει επίσης ξεκινήσει μπάζωμα του παρακείμενου ρέματος (Κουρτόρεμα), γεγονός κρίσιμο τόσο για λόγους οικολογικής ισορροπίας όσο και για λόγους ασφάλειας σε περίπτωση πλημμύρας. Οι αμμοθίνες της περιοχής καταστρέφονται. Οι αμμοθίνες (οι αμμόλοφοι που έδωσαν στη «Σαχάρα» το όνομά της) είναι εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα που αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας (σπάνια μεταναστευτικά πουλιά) και προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση της θάλασσας. Μάλιστα κομμάτι της υπό ‘αξιοποίηση’ περιοχής αποτελεί υψηλής οικολογικής σημασίας υγροτοπικό οικοσύστημα το οποίο προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Σύμφωνα ωστόσο με τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας Δαμιανό Ιορδανίδη, «η περιοχή, μέρος της οποίας πωλήθηκε, δεν είναι προστατευόμενη όπως ισχύει για τον Άγιο Μάμα. Εμείς χθες (σ.σ. Παρασκευή) λάβαμε σχετικό έγγραφο και αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε άμεσα αυτοψία για την περίπτωση του ρέματος».



ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Εθελοντικός καθαρισμός και συζήτηση για το μέλλον της πλαζ
Οι τοπικοί σύλλογοι «Οικισμός Καλλιθέας», «Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Νέας Καλλικράτειας» και η «Περιβαλλοντική Ομάδα Σαχάρα» και οι οικολογικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης καλούν σήμερα όλους τους κάτοικους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής να πλαισιώσουν τις δύο δραστηριότητες για τη «Σαχάρα»: Να βοηθήσουν στον καθαρισμό της παραλίας που ξεκινά από τις 8.30 μπροστά από το ξενοδοχείο «Filoxenia» και να συμμετάσχουν στην ανοιχτή συζήτηση στις 11.00 στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της εκκλησίας της Νέας Καλλικράτειας.



ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι οργανώσεις ζητούν την άμεση αναστολή των εργασιών και δηλώνουν την πρόθεσή τους να κινηθούν νομικά κατά του ΤΑΙΠΕΔ. Καλούν όσους καταλαβαίνουν το πόσο σημαντικό είναι να κερδηθεί αυτή η πρώτη μάχη να υπογράψουν και να προωθήσουν σε φίλους και γνωστούς το ψήφισμα που βρίσκεται στη διεύθυνσηhttps://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Perivallontos_Energeias_kai_Klimatikis_Allagis_Stamatiste_tin_katastrofi_ton_paralion_NIrakleiasKallikrateias/?pv=3 το οποίο θα κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ.



ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΕΛΗΣ
R2unit@hotmail.com



* Η «ΜτΚ» προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με τον νέο ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης παραλιακής έκτασης, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να καταστεί δυνατό.