Με τις σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου να ηχούν στις πέντε και τριάντα σήμερα το πρωί, ξεκίνησαν στην Κύπρο οι εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, κι ενώ η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει δια των όπλων το βόρειο τμήμα του νησιού.
Με την ήχηση των σειρήνων οι μνήμες γύρισαν 40 χρόνια πίσω στο μαύρο καλοκαίρι του 1974, όταν έγινε η απόβαση του τουρκικού στρατού στις ακτές της Κερύνειας. Τότε που τα παιδιά μεγάλωσαν απότομα, ζώντας σε αντίσκηνα και εγκλωβισμένα σε χωριά στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και προσπαθώντας να επιβιώσουν στην καθημερινότητα τους.
Στις δέκα το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μνημόσυνο των πεσόντων στην εισβολή, με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Έγινε επίσης παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και ανεύρεση των αγνοουμένων.
Εξάλλου, εκδήλωση οργανώνει στην Λευκωσία και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στην οποία θα μιλήσει η πρόεδρος της, Μαρία Καλμπουρτζή.
Το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, την οποία για πρώτη φορά οργανώνουν από κοινού η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
Κυβέρνηση και κόμματα με ανακοινώσεις καταδικάζουν τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και αποτίουν φόρο τιμής σ αυτούς, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία και υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για επανένωση της Κύπρου και απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.
Στο μεταξύ την προσεχή Πέμπτη θα συναντηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που άρχισαν τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.
Η Κυπριακή κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν σημειώνουν πρόοδο, αφού η τουρκοκυπριακή ηγεσία εξακολουθεί να κινείται εκτός των συμφωνηθέντων στις 11 Ιανουαρίου για το πλαίσιο αναζήτησης λύσης του Κυπριακού.
Στα κατεχόμενα ο Γκιούλ
Εντωμεταξύ, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας θα μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, θα παραστούν στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στο πλαίσιο εκδηλώσεωνγια την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής.
Την παρουσία Γκιούλ στα κατεχόμενα καταδίκασαν η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Νωρίτερα, Γκιούλ και Έρογλου συζήτησαν το Κυπριακό και ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι για την Τουρκία το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση», ενώ υποστήριξε πως «υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με επιτυχία».
Ο Γκιούλ επέμεινε στην θέση για τον σχηματισμό ενός «νέου συνεταιρικού κράτους» στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό και ευχήθηκε να επιτευχθεί όσο πιο σύντομα συμφωνία, που θα διασφαλίζει το στάτους ισότητας της «τουρκικής Κύπρου» που είναι «συνιδιοκτήτης» του νησιού. Ο κ. Γκιουλ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα και μητέρα πατρίδα «δεν θα αφήσει ποτέ τους Τουρκοκύπριους να είναι μειοψηφία σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος».
Ο Έρογλου επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «η επιχείρηση της 20ής Ιουλίου 1974 σταμάτησε το αίμα στην Κύπρο και άνοιξε τις πύλες στον δρόμο της ειρήνης».
Πορεία διαμαρτυρίας στη Μελβούρνη
Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου, πολυάριθμοι ομογενείς έλαβαν μέρος σήμερα σε πορεία, στο κέντρο της Μελβούρνης. Οι ομογενείς συγκεντρώθηκαν έξω από το πολιτειακό κοινοβούλιο της Βικτόριας όπου έγιναν και ομιλίες και εγκρίθηκε και σχετικό ψήφισμα.
Η σημερινή πορεία αποτέλεσε την κορύφωση των εκδηλώσεων που οργάνωσε στη Μελβούρνη η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα. Την Πέμπτη, αντιπρόσωποι Οργανισμών και ομογενείς συγκεντρώθηκαν μπροστά από το τουρκικό Προξενείο της Μελβούρνης και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά.
Με σημαίες, πανό, πλακάτ και συνθήματα, οι διαδηλωτές τόσο σήμερα, όσο και την Πέμπτη, ζήτησαν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και απαίτησαν η Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
"Εθνος"