Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

“Η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη”

Με κεντρικό σύνθημα “Η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη. Έλα να το φωνάξουμε μαζί” και με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών διοργανώνονται στη νέα παραλία δραστηριότητες από το πρόγραμμα εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων (ΠΕΘΕΑ) “Αργώ” υπό την αιγίδα της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ
“Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δεν είναι γιορτή αλλά διαμαρτυρία”, αναφέρει στη “Μ” ο κ. Παναγιώτης Γεωργάκης, επιστημονικά υπεύθυνος του “Αργώ”. “Προσπαθούμε έτσι να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, ώστε να συνταχθούν στην προσπάθεια αντιμετώπισης ενός από τα απεχθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η νέα γενιά τα τελευταία 150 χρόνια”, προσθέτει ο ίδιος. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στη νέα παραλία, στο ύψος του “Μακεδονία Παλάς” μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, από τις 6 το απόγευμα.
Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) λειτουργεί στην πλατεία Αριστοτέλους περίπτερο (μέχρι 30 Ιουνίου) όπου τα εξειδικευμένα στελέχη του ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για τις υπηρεσίες του Οργανισμού στην πόλη. Στις 6 το απόγευμα σήμερα θα γίνει ειρηνική πορεία με αφετηρία το άγαλμα του Βενιζέλου και τερματισμό στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Την πορεία θα συνοδεύουν τα βραζιλιάνικα κρουστά, τα οποία θα δώσουν μικρές παραστάσεις. Θα ακολουθήσουν συναυλίες μέχρι αργά το βράδυ. Ο ΟΚΑΝΑ επέλεξε για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών το σύνθημα “Μη με κρατάς απ’ έξω”.
“Η λύση στο πρόβλημα των ναρκωτικών”, σύμφωνα με το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας “είναι η πρόληψη και η αγωγή υγείας που ως στόχο έχουν την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης ζωής αφενός και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αφετέρου, που θα κρατήσουν τους νέους μακριά από εξαρτήσεις”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Υποχωρεί η επιδημία ΗIV
Εν τω μεταξύ, η επιδημία ΗIV, που παρουσίασε σημαντική αύξηση στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) το 2011, φαίνεται ότι, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του 2013, υποχωρεί, πιθανότατα και χάρη στην άμεση αντιμετώπιση και την επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης σ’ αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα. Η εγρήγορση, ωστόσο, είναι αναγκαία. Αυτό το συμπέρασμα έβγαλε η συντονιστική επιτροπή αντιμετώπισης της HIV επιδημίας στους ΧΕΝ, η οποία, προχθές συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τον ορισμό της από το υπουργείο Υγείας. Στην επιτροπή συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κρατικοί φορείς, αλλά και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της χρήσης ουσιών καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης. Την επιτροπή συντονίζει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια κ. Τζένη Κρεμαστινού.