Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για επιδοτήσεις

Παρατείνεται έως την Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για όσους θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών και να λάβουν την επιδότηση πρώτης εγκατάστασης.

ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Η αρχική προθεσμία έληγε στις 16 Μαΐου, αλλά υπήρχαν αντιδράσεις, διότι οι αγρότες δεν προλάβαιναν να υποβάλουν τη δήλωση ΟΣΔΕ, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Υπήρξε μία σιωπηρή παράταση, ώσπου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε τη νέα προθεσμία, με τους γεωπόνους-µελετητές να ζητούν παράταση μέχρι τις 16 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, όπως προβλέπει διευκρινιστική εγκύκλιος του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Ιατρίδη, δίνονται επιπλέον μόρια στους αγρότες που έχουν ιδιόκτητη γεωργική γη, την οποία κατέχουν όμως κατά πλήρη κυριότητα. Οι τίτλοι νόμιμης κατοχής θα προσκομίζονται με το φάκελο υποψηφιότητας και οι αξιολογητές θα μοριοδοτούν με βάση αυτούς. Επιπλέον οι υποψήφιοι νέοι αγρότες ενημερώνονται ότι καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Γίνονται δεκτά απλά ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται επίσης ότι για στάβλους ή μελισσοκομικά εργαστήρια απαιτούνται δικαιολογητικά νόμιμης κατοχής, τα οποία, εάν έχουν δηλωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ, δεν είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στο φάκελο υποψηφιότητας των νέων αγροτών. Εάν δεν έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ, αρκεί η δήλωση στο επιχειρηματικό σχέδιο και η προσκόμιση των δικαιολογητικών κατοχής (μισθωτήριο ή τίτλος ιδιοκτησίας).
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωµα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο πρόγραμμα νέων αγροτών έχουν φυσικά πρόσωπα, µόνιµοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας, εγγεγραµµένοι στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκµετάλλευσης κατά το δεκατετράµηνο που προηγείται της ηµεροµηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και είναι μέχρι 40 ετών. Επίσης διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 35 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης. Υποβάλλουν σχέδιο μέγιστης διάρκειας πέντε ετών και αναλαμβάνουν τις συμβατικές δεκαετείς υποχρεώσεις.