Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Εγκύκλιος για το ποιοι εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά - Μεταξύ αυτών και όσοι εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

- Ενώ είναι σε εξέλιξη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων τοΥΠΟΙΚ εξέδωσε εγκύκλιο
- Από την έκτακτη εισφορά εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοιαλλά με προϋποθέσεις
- Για τον ΟΑΕΔ μακροχρόνια άνεργοι είναι όσοι είναι δηλωμένοι για συνεχόμενους 12 μήνες

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

Mε τη φορολογική διαδικασία εκατομμυρίων πολιτών να είναι σε εξέλιξη, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία ξεκαθαρίζει ποιές είναι εκείνες οι περιπτώσεις που εξαιρούνται από την επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Η πρώτη κατηγορία πολιτών που εξαιρείται από αυτό το χαράτσι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι. Μάλιστα για αυτό το λόγο ζητήθηκαν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία των μακροχρόνια ανέργων που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2014, αλλά και όσους λάμβαναν επίδομα ανεργίας το ίδιο διάστημα. 

Σύμφωνα πάντα με τον ΟΑΕΔ, μακροχρόνιοι άνεργοι είναι όσοι είναι εγγεγραμμένοι για τουλάχιστον ένα χρόνο συνεχόμενα. 


Για να απαλλαγεί ένας άνεργος θα πρέπει:

α) Να λαμβάνει κατά την 31/01/2014 επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το Γ.Ε.Ν.Ε. ή το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ ή να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των ανέργων των παραπάνω οργανισμών για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργος. Στις περιπτώσεις αυτές προσκομίζει βεβαίωση από τον εκάστοτε Οργανισμό.

β) Να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν έχει κατά το φορολογικό έτος 2014 πραγματικά εισοδήματα που προέρχονται από Α΄, Γ, Δ΄, Ε΄ και Ζ΄ πηγή (από ακίνητα, κινητές αξίες, εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις, ελευθέριο επάγγελμα) και επιπλέον μέχρι την ημερομηνία της αίτησης ούτε από ΣΤ΄ πηγή (μισθωτές υπηρεσίες). Το γεγονός αυτό θα ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2014 (που θα υποβληθεί κατά το 2015).

Διευκρινίζεται ότι, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος, για τις ανάγκες εφαρμογής αυτής της εξαίρεσης, δεν περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και την ετήσια δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Η δεύτερη κατηγορία που εξαιρείται από την έκτακτη εισφορά είναι όσοι είναι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Σημειώνεται ότι, τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς, εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος. Το γεγονός αυτό πρέπει να δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 19 του πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 913-914.

Επίσης εξαιρείται το εισόδημα που προκύπτει από την αποζημίωση της απόλυσης,. 

Αυτό που δημιουργεί ερωτήματα είναι πως σύμφωνα με την εγκύκλιο εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τέλος, τα ποσά όπως εφάπαξ των ταμείων πρόνοιας και των ασφαλιστικών οργανισμών δεν αποτελούν εισόδημα και επίσης δεν υπάγονται σε εισφορά αλληλεγγύης. Στις περιπτώσεις που τα παραπάνω ηλεκτρονικά αρχεία δεν είναι ορθώς ενημερωμένα, οι φορολογούμενοι δύνανται να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος και να υποβάλλουν αίτηση για διαγραφή του ποσού.

newsit