Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΤΣΙΠΡΑΣ – ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ

Η Μαρίν Λεπέν τόνισε ότι η σημερινή Ευρώπη είναι «ένα γραφειοκρατικό τέρας, το οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να εξοντώσουμε.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Είμαστε βέβαιοι ότι στα όσα είπε η κυρία Μαρίν Λεπέν στην συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε πολλά πράγματα να προσθέσει. Ενδεχομένως να ήταν λίγο πιο προσεκτικός στην αντιευρωπαϊκή ρητορική, αλλά ο κ. Αλέξης Τσίπρας ούτε Γάλλος είναι, ούτε στην Γαλλία πολιτεύεται.

Συγκεκριμένα, η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε την Γερμανίδα καγκελάριο για αδιαλλαξία «η οποία ωθεί την Γερμανία στο να ακολουθεί μία καταστροφική για τους λαούς της Ευρώπης πολιτική. Δεν καταλαβαίνει η κυρία Μέρκελ ότι δεν μπορεί μονίμως να ασκεί πολιτικές εναντίον των πληθυσμών; Δεν βλέπει πόσο υπέφεραν κάποιοι ευρωπαϊκοί λαοί; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει ότι η τακτική αυτή κάνει μισητή την Γερμανία; … Κανείς τέλος πάντων δεν τής εξηγεί ότι το ισχυρό ευρώ είναι καταστροφικό και συντρίβει την Γαλλία; …».

Πηγαίνοντας πιο μακρυά, η Μαρίν Λεπέν τόνισε ότι η σημερινή Ευρώπη είναι «ένα γραφειοκρατικό τέρας, το οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να εξοντώσουμε. Αυτός θα είναι ο ρόλος του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις Βρυξέλλες … Στην σημερινή σοβιετική Ευρώπη θα αντιτάξουμε μία άλλη οντότητα, αυτή των κυρίαρχων λαών … Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την μέγγενη απρόσωπων μηχανισμών και αδιαφανών διαδικασιών λήψης αποφάσεων …».

Στην ίδια συνέντευξη, η πρόεδρος του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου δεν έκρυψε τον θαυμασμό της για τον Βλαδίμηρο Πούτιν, ενώ, αντιθέτως, υπήρξε εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στην εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις των τελευταίων δέκα ετών στην Γαλλία, το 30% των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου ηλικίας άνω των 50 ετών είναι ψηφοφόροι του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΚΚ Γαλλίας –η δύναμη του οποίου σήμερα με το ζόρι πλησιάζει το 3%. Όσο για την γαλλική ριζοσπαστική αριστερά, στις πρόσφατες ευρωεκλογές πλησίασε το 10%, ποσοστό ανεβασμένο μετά την καθίζηση στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου 2014.