Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Φωτοβολταϊκά: φθηνότερη ηλιακή ενέργεια με νέες τεχνολογικές εξελίξεις

Μια νέα καινοτομία στο σχεδιασμό τωνφωτοβολταϊκών κυψελών πυριτίου είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη μιας κορυφαίας επίδοσης αποδοτικότητας που βαστούσε εδώ και 20 χρόνια, όχι από μία αλλά από τρεις κατασκευαστές.

Σε συνέδριο της αμερικανικής ένωσης Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) που έλαβε χώρα στο Ντένβερ του Τέξας και το οποίο συγκέντρωσε ειδικούς σε θέματα φωτοβολταϊκών, η Panasonic παρουσίασε τη νέα της ηλιακή κυψέλη υπερυψηλής αποδοτικότητας. Στην ίδια εκδήλωση, μοντέλα που κατέρριψαν προηγούμενα ρεκόρ αποδοτικότητας παρουσίασαν και οι Sharp και SunPower.

Οι νέες επιδόσεις μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ανοίγουν το δρόμο ώστε τα φωτοβολταϊκά να καταφέρουν να ανταγωνιστούν τα ορυκτά καύσιμα.

—Η διαφορετική τεχνολογία

Η βασική διαφοροποίηση στα νέα σχέδια μοιάζει προφανής και αφορά στην αντανάκλαση του φωτός: οι συμβατικές φωτοβολταϊκές κυψέλες έχουν τα ηλεκτρόδια στην πρόσοψη του πάνελ με συνέπεια να σκιάζονται συγκεκριμένα σημεία και να περιορίζεται η αποδοτικότητα συνολικά. Μεταφέροντάς τα στο οπίσθιο μέρος του πάνελ όπου βρίσκονται τα αρνητικά ηλεκτρόδια , το πρόβλημα διορθώνεται.

Η Panasonic υπερισχύει των δύο ανταγωνιστών της χάρη στην υψηλότερη αποδοτικότητα της πλέον σύγχρονης φωτοβολταϊκής κυψέλης που παρουσίασε.

Στην πλειονότητα των κυψελών πυριτίου, τα ηλεκτρόνια παγιδεύονται στην επιφάνεια των γκοφρετών κρυσταλλικού πυριτίου λόγω ανωμαλιών στην κατασκευή με αποτέλεσμα να μειώνεται το ηλεκτρικό ρεύμα και η παραγόμενη ισχύς. Για να αποφύγει αυτό το πρόβλημα, η Panasonic προσθέτει λεπτά υμένια (thin film) πυριτίου στο εμπρόσθιο και οπίσθιο μέρος κάθε γκοφρέτας.

Με το νέο σχεδιασμό, η κυψέλη της Panasonic επιτυγχάνει ποσοστό αποδοτικότητας 25,6%. Το προηγούμενο ρεκόρ του 25% κατέρριψαν επίσης οι κυψέλες της Sharp και της SunPower.

Στο χαρτί, η διαφορά μερικών δεκαδικών ψηφίων δεν φαίνεται σημαντική, ωστόσο αποτελεί τεράστιο βήμα ως προς την αύξηση της συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής δυναμικότητας των φωτοβολταϊκών μονάδων.

Ο σχεδιαστής της κυψέλης που διατηρούσε μέχρι πρότινος το ρεκόρ αποδοτικότητας, ο καθηγητής Μάρτιν Γκρην από το αυστραλιανό Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας επισημαίνει ότι τα νέα σχέδια βασίζονται σε ακριβότερο πυρίτιο, υψηλότερης ποιότητας από αυτό που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή.

Παρόλα αυτά, ο νέος σχεδιασμός, παρότι δεν έχει ακόμα εφαρμογή στην εμπορική παραγωγή, ανοίγει το δρόμο για νέες βελτιώσεις στην αποδοτικότητα με ωφελημένο τον καταναλωτή που θα δει το κόστος της ηλιακής ενέργειας να μειώνεται.

econews