Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ Αμφισβητούνται ιδιοκτησίες

Σε καθεστώς αμφισβήτησης έθεσε το δημόσιο μεγάλο αριθμό ακινήτων στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της κατάρτισης του εθνικού κτηματολογίου, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους πολίτες.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που να αποδεικνύουν την κυριότητα των οικοπέδων.
Η αναζήτηση ξεκινάει από τους πολιτικούς μηχανικούς που έκαναν τα σχέδια των πολυκατοικιών και τους εργολάβους που εκμεταλλεύτηκαν τα οικόπεδα.
Η καταγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από το 2008 στο γραφείο κτηματογράφησης (που αντικατέστησε τα υποθηκοφυλακεία) ανά περιοχή. Οι ιδιοκτήτες ενός τμήματος της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης κλήθηκαν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή των ακινήτων τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Ωστόσο, με την ανάρτηση των κτηματογραφικών στοιχείων, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατέθεσε ενστάσεις σε βάρος ορισμένων ιδιοκτησιών, υποστηρίζοντας ότι τα οικόπεδα που οικοδομήθηκαν της ανήκουν. “Οι ενστάσεις αφορούν οικόπεδα σε οικοδομικά τετράγωνα μπροστά στη νέα παραλία”, σύμφωνα με στέλεχος της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι απέκτησαν νόμιμα τα διαμερίσματά τους και έχουν όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας. Οι πολίτες ψάχνουν τώρα να βρουν τους εργολάβους που ανήγειραν τις οικοδομές, τους πολιτικούς μηχανικούς που τις σχεδίασαν και κάθε άλλο εμπλεκόμενο, για να εξακριβώσουν πώς προέκυψε αυτή η αμφισβήτηση. Η αγωνία τους φαίνεται ότι θα διατηρηθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε αναμένεται να αποφανθούν οι υπηρεσίες του κτηματολογίου επί των ενστάσεων.

ΠΕΡΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στην κυριότητα του δημοσίου θα αρχίσουν να περιέρχονται από το 2015 όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο, τα λεγόμενα ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Η κτηματογράφηση των εν λόγω ακινήτων, σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 και όπως προβλέπεται από τον νόμο η προθεσμία δήλωσης -για τα παλαιά προγράμματα- είναι 12 χρόνια από την ίδρυση κτηματολογικού γραφείου σε μία περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008, οι προθεσμίες είναι 5 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και 7 χρόνια για όσους ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Αφού πέρασαν οι προθεσμίες, δεν δηλώθηκαν 200.000 ακίνητα, εκ των οποίων 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια, και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα.
Τα ακίνητα που μπορεί να περιέλθουν στο δημόσιο από το 2015, βρίσκονται σε 20 περιοχές: Αγία Τριάδα (Θεσσαλονίκη), Μεθώνη, (Πιερία), Μέγας Αλέξανδρος (Δράμα), Άγιος Ανδρέας (Καβάλα), Άβατο (Ξάνθη), Εράσμιος (Ξάνθη), Αίγειρος (Ροδόπη), Πηγές (Καβάλα), Καλαμπάκι (Δράμα), Πευκόδασος (Κιλκίς), Πολύκαστρο (Κιλκίς), Μεσιά (Κιλκίς), Φιλοθέη (Άρτα), Αγία Βαρβάρα (Ημαθία), Γληνός (Τρίκαλα), Μαρτίνο (Φθιώτιδα), Παράλιο Άστρος (Αρκαδία), Ασπρόχωμα (Μεσσηνία), Άστρος (Αρκαδία), Λαίικα (Μεσσηνία). Από το 2016 μπαίνουν στην “κόκκινη ζώνη” άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κάποιες εκ των οποίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.