Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μεταφέρει τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κεκιάγνκ, ο οποίος από σήμερα πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα και σηματοδοτεί την αφετηρία ενός μεγάλου κύκλου επενδύσεων στη χώρα μας. Το πρωθυπουργικό ζεύγος της Κίνας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Αθηνών ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του, Γεωργία.

Το απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα της Cosco στον Πειραιά έχει καλλιεργήσει το έδαφος για διεύρυνση των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας, με τις υποδομές και τις μεταφορές να αποτελούν τους βασικούς τομείς που έχουν μπει στην ατζέντα των επαφών Ελλάδας-Κίνας.

Το Πεκίνο έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τοποθετώντας επενδυτικά κεφάλαια σε εταιρείες του Δημοσίου και η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού θα ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο επενδύσεων στη χώρα μας.

Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι αυτή η επίσκεψη θα εκπέμψει μήνυμα «ψήφου εμπιστοσύνης» προς τη χώρα μας και το Μέγαρο Μαξίμου βεβαιώνει ότι αυτό το μήνυμα θα φτάσει και στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα τονίσει ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει και πως η επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του επιβεβαιώνει τη σταθερή θέση της χώρας στην κοινή νομισματική πολιτική.

Τα στοχευμένα πεδία δράσης των Κινέζων είναι οι μεταφορές και οι υποδομές της χώρας. Οι αεροπορικές υποδομές καθιστούν την Ελλάδα πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τους Κινέζους και βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Κινέζου πρωθυπουργού. Καθοριστικό ρόλο στον τομέα αυτό θα παίξει το αεροδρόμιο στο Καστέλι, που πιθανότατα να ενταχθεί στα φαστ τρακ έργα. Για τους Κινέζους ο Πειραιάς ουσιαστικά αποτελεί οδηγό επενδύσεων στην Ελλάδα και ο Αντώνης Σαμαράς θα επισημάνει την επιτυχία του εγχειρήματος της Cosco.

Αυτό που θα επιδιωχθεί από τις δύο πλευρές είναι να προωθήσουν το άνοιγμα νέων αγορών μεταξύ τους, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθούν και τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Την Παρασκευή το πρωί, Σαμαράς και Λι Κεκιάνγκ θα επισκεφθούν τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά, που διαχειρίζεται η κινεζική Cosco, ενώ οι σύζυγοι των πρωθυπουργών θα επισκεφθούν οι δυο τους το Μουσείο Μπενάκη.

"Εθνος"