Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εργαζόμενοι



Σε κίνδυνο τίθεται η ομαλή λειτουργία του αντικαρκινικού νοσοκομείου “Θεαγένειο” εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου για την αξιολόγηση των εργαζομένων.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Ήδη, λείπουν συνολικά 202 εργαζόμενοι (100 νοσηλευτές, 20 γιατροί, 20 διοικητικοί, 22 παραϊατρικό προσωπικό, 30 λοιπό προσωπικό, 10 τεχνικοί), γεγονός που σημαίνει ότι έτσι κι αλλιώς όσοι εργάζονται καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
Η κατάσταση, όμως, αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς με τον νέο νόμο, 70 εργαζόμενοι θα βαθμολογηθούν… αναγκαστικά κάτω από τη βάση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 15% που ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα και πιθανόν και σε απόλυση.
Τις παραπάνω καταγγελίες έκανε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το σωματείο εργαζομένων του Θεαγενείου, με αφορμή τη συμμετοχή του στην αυριανή πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, στις 10 το πρωί, έξω από το νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”.
“Η εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών του Θεαγενείου, που βρίσκονται δίπλα στον άρρωστο με καρκίνο και την οικογένειά του, δεν μπορεί να περιγραφεί και έρχεται η κυβέρνηση και εκ των προτέρων μάς δηλώνει ότι το 15% του προσωπικού μας θα είναι κακοί υπάλληλοι και θα βαθμολογούνται με κάτω από τη βάση κάθε χρόνο, όταν το προσωπικό ήδη είναι ελλιπές και συχνά αναλαμβάνει αλλότρια καθήκοντα”, τόνισε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Θεαγενείου, Αθηνά Γραμματικοπούλου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πέρυσι έκλεισαν τρία νοσοκομεία της πόλης και χάθηκαν 500 κλίνες, ενώ στο Θεαγένειο με το νέο οργανόγραμμα χάθηκαν 28 κλίνες εξαιτίας των συγχωνεύσεων των κλινικών, γεγονός που μεταφράζεται σε πολύωρη αναμονή των αρρώστων που ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια της εισαγωγής τους στις κλινικές.
Σύμφωνα με την κ. Γραμματικοπούλου, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος κατά 30%. Τα οικονομικά αποθέματα του φαρμακείου είναι κατά 4 εκατ. ευρώ λιγότερα, ενώ οι εξορμήσεις αιμοδοσίας δεν πραγματοποιούνται εξαιτίας των μειωμένων εφημεριών. Στα χαρτιά, επίσης, παραμένει η ίδρυση Μονάδας Κεντρικής Διάλυσης Φαρμάκων, όπου θα έπρεπε να παρασκευάζονται τα διαλύματα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
Επιπλέον, καταργήθηκε το Ερευνητικό Τμήμα του Αντικαρκινικού, ενώ η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας προκήρυξε διαγωνισμό για την εκχώρηση του συνόλου των εργαστηριακών εξετάσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΝΕΣ
“Αγκάθι” για το Θεαγένειο αποτελεί και ο αξονικός τομογράφος, ο οποίος είναι χαλασμένος εδώ κι ένα χρόνο. Ωστόσο, όπως τόνισε ο παθολόγος-ογκολόγος, διευθυντής της Β’ παθολογικής κλινικής και γενικός γραμματέας του σωματείου, Παύλος Παπακοτούλας, υπάρχει δεύτερο μηχάνημα στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας, το οποίο είναι μόνο για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοβολίες.
“Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς κι έτσι, εμβόλιμα, είτε πρωί είτε απόγευμα, τους βάζουμε στο μηχάνημα αυτό. Περιμένουμε να έρθει νέος αξονικός μέσω ΕΣΠΑ, αλλά δεν ξέρουμε πότε”, εξήγησε ο κ. Παπακοτούλας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει συρρικνωθεί ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο, με αποτέλεσμα το γυναικολογικό ιατρείο να λειτουργεί μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα, το ιατρείο μαστού τρεις και το γαστρεντερολογικό δύο.
“Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται, αλλά προσλήψεις δεν γίνονται. Υπάρχουν κλινικές με μόλις δύο γιατρούς, όπως η γυναικολογική και η ΩΡΛ. Ακόμη και οι παθολόγοι-ογκολόγοι είμαστε μόνο 7, ενώ προβλέπονται 12. Επιπλέον, κάθε γιατρός βλέπει κατά μέσο όρο ημερησίως από 40 έως και 60 ασθενείς”, είπε ο κ. Παπακοτούλας.
Για τραγική κατάσταση έκανε λόγο η αντιπρόεδρος του σωματείου, Μαρίνα Ακριτίδου, η οποία είπε ότι η κατάσταση είναι αφόρητη ειδικά κάθε Δευτέρα πρωί, με τους ασθενείς να έρχονται στο νοσοκομείο 7.30 το πρωί και να περιμένουν έως τις 14.30 για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν σε θαλάμους νοσηλείας.