Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Φωτογράφισαν τις ηλιακές εκρήξεις

ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑSΑ

Ένα σπάνιο υλικό από ηλιακή έκρηξη έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ, χρησιμοποιώντας τον νεότερο διαστημικό φασματογράφο της, IRIS.

Σύμφωνα με τη NASA, oι ηλιακές εκλάμψεις, ή εκτινάξεις στεμματικού υλικού (CME), δημιουργούν πελώρια νέφη υπέρθερμων σωματιδίων εκλυόμενα από το στέμμα του Ήλιου και μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητες άνω του ενός εκατομμυρίου μιλίων την ώρα.

Οι συγκεκριμένες εκτινάξεις, συνέβησαν στις 9 Μαϊου 2014, και ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκαν από τη NASA με το νέο διαστημικό φασματογράφο IRIS.

Για να «συλλάβει» το φαινόμενο, το IRIS πρέπει να είναι στραμμένο διαρκώς προς τον ήλιο, ενώ σύμφωνα με τη NASA, έπαιξε μεγάλο ρόλο και η τύχη.

Το οπτικό πεδίο που διακρίνεται στο βίντεο, είναι περίπου ίσο με πέντε φορές το πλάτος της Γης και 7 ½ φορές το ύψος της, σύμφωνα με τη NASA.

Η συγκεκριμένη έκρηξη υπολογίστηκε πως εκτόξευσε υλικό προς το διάστημα με ταχύτητα μεγαλύτερη από 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Το IRIS βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο τους τελευταίους 11 μήνες και σκοπός του είναι να μελετά τις διεργασίες που συμβαίνουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του μητρικού μας άστρου.




"Εθνος"