Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Αγρότες στο έλεος του καιρού

Στο έλεος των άστατων καιρικών συνθηκών και κυρίως των χαλαζοπτώσεων, που τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, βρίσκονται οι παραγωγές στη Βόρεια Ελλάδα.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι αγρότες ζητούν επιτακτικά τη βοήθεια της πολιτείας και την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ, πριν να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών. Οι χαλαζοπτώσεις, οι μπόρες και οι καταιγίδες προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Οι έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα έχουν τραυματίσει μέρος της παραγωγής κερασιού στην Πέλλα και την Πιερία και ροδακίνου στην Ημαθία και την Κοζάνη. Επίσης εμφανίστηκαν ασθένειες και προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιών, βαμβακιού, αμπελιών, ελιάς και ντομάτας στις παραπάνω περιοχές και στις Σέρρες και τη Δράμα. Νοτιότερα ζημιές σε καλλιέργειες σημειώθηκαν στις περιοχές της Κορινθίας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας. Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν κινητοποιηθεί και διαβεβαιώνουν ότι μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και την έκδοση των πορισμάτων θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.
Το ζητούμενο για τους αγρότες ωστόσο είναι η πρόληψη με την εφαρμογή του προγράμματος εναέριας προστασίας. Η σύμβαση για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, που έχει πενταετή διάρκεια και προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΛΓΑ, εγκρίθηκε τελικά από το ελεγκτικό συνέδριο και υπογράφηκε. Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απογειωθούν τα ψεκαστικά αεροσκάφη. Το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα επεκτείνεται κατά 200.000 στρέμματα και καλύπτει συνολικά 5,2 εκατ. στρμ. στη χώρα, ενώ θα υλοποιείται από τις 20 Μαρτίου και όχι από τις 10 Απριλίου, όπως τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Φέτος το πρόγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα λόγω καθυστέρησης ανανέωσης της σχετικής σύμβασης.

5 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Το δ.σ. του ΕΛΓΑ πάντως ενέκρινε νέες προβλέψεις στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, καθώς και επιμήκυνση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων. Σε σχέση με παλαιότερα αντίστοιχα προγράμματα το φετινό περιλαμβάνει και την κάλυψη των επιλέξιμων καλλιεργειών με αντιχαλαζικό δίχτυ και αντιβρόχινη μεμβράνη σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Τα μέσα ενεργητικής προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛΓΑ αφορούν τρεις κατηγορίες. Πρώτον, την πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό με την εγκατάσταση ηλεκτροκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται σε περιφερειακές ενότητες της Νότιας Ελλάδας. Δεύτερον, την πρόληψη ζημιών από χαλάζι στα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια, τα αμπέλια και τις κερασιές με την εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις περιφερειακές ενότητες της επικράτειας.
Τρίτον, την πρόληψη ζημιών από χαλάζι και βροχή σε καλλιέργεια κερασιάς και αμπέλου με την κατασκευή συνδυαστικής εγκατάστασης αντιχαλαζικής και αντιβροχικής προστασίας. Το πρόγραμμα αφορά όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Το ποσοστό επιχορήγησης όλων των μέτρων ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου κόστους. Ειδικά για τις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών το ποσοστό ανέρχεται σε 75%.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων που έχουν την πλήρη κυριότητα, την επικαρπία ή μόνον την εκμετάλλευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας πλην της περιοχής του Αγίου Όρους. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στα αρμόδια υποκαταστήματα ΕΛΓΑ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Οι άστατες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά η θερμοκρασία θα είναι υψηλή. Την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του Ιουνίου.
Επιστημονικοί φορείς αποφεύγουν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, καθώς με ακρίβεια μπορούν να ενημερώσουν μόνον για τον καιρό των επόμενων έξι ημερών. Μετεωρολόγοι ωστόσο που συνεργάζονται με ιστοσελίδες στο διαδίκτυο κάνουν προβλέψεις που ξεπερνούν το μήνα. Βάσει αυτών, καθώς και των δεδομένων που δίνει το AccuWeather οι καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα του Ιουνίου και του Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος με εν μέρει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Αύριο και την Παρασκευή θα σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες, με τη θερμοκρασία από 17 μέχρι 29 βαθμούς. Εν μέρει ηλιοφάνεια προβλέπεται για το Σάββατο, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει μέχρι τους 30 βαθμούς, και αρκετή ηλιοφάνεια την Κυριακή (31 βαθμοί). Από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι το τέλος του μήνα θα επικρατεί ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα ανεβαίνει. Την Τετάρτη 25 Ιουνίου θα κυμανθεί από 23 μέχρι 34 βαθμούς. Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 θα επικρατήσει καύσωνας, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 36 βαθμούς Κελσίου και να είναι η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Απότομα θα πέσει η θερμοκρασία το Σάββατο κατά πέντε βαθμούς (μέγιστη 31) και ακόμη πιο κάτω την Κυριακή 29 Ιουνίου και τη Δευτέρα τελευταία ημέρα του μήνα (18 με 28 βαθμούς).
Με ζέστη θα έρθει ο Ιούλιος στη Θεσσαλονίκη, καθώς τις πρώτες δύο ημέρες (Τρίτη, Τετάρτη) το θερμόμετρο προβλέπεται να δείξει 31 βαθμούς Κελσίου (μέγιστο), την Πέμπτη 3 Ιουλίου 30 βαθμούς (μέγιστο) και την Παρασκευή 4 32 βαθμούς. Το Σάββατο 5 Ιουλίου μειώνεται η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας στους 29 βαθμούς. Μπόρα και καταιγίδες προβλέπονται την Κυριακή 6 Ιουλίου, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 19-27 βαθμών. Ηλιοφάνεια προβλέπεται τις επόμενες δεκατέσσερις ημέρες, μέχρι την 21η Ιουλίου. Η θερμοκρασία τη Δευτέρα 7, Τρίτη 8, Τετάρτη 9 θα φτάσει στους 29 βαθμούς Κελσίου, Πέμπτη 10, Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 στους 31. Την Κυριακή θα μειωθεί η μέγιστη τιμή στους 29 βαθμούς, όπως και τη Δευτέρα 14, Τρίτη 15, Τετάρτη 16 Ιουλίου. Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Ιουλίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο μέγιστη θερμοκρασία στους 29 βαθμούς. Καταιγίδες θα σημειωθούν τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 μέχρι 29 βαθμούς. Ο καιρός βελτιώνεται την επόμενη ημέρα, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή και ανεβαίνει στους 32 βαθμούς από την Παρασκευή 25 Ιουλίου. Θερμή θα είναι η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου με μέγιστη θερμοκρασία στους 33 βαθμούς.