Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ορθοπεταλιές για τη θαλασσαιμία

Βόλτες με ποδήλατα θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι κάτοικοι πέντε πόλεων την Κυριακή. Πρόκειται για μία συμβολική ενέργεια με κεντρικό μήνυμα «Η διαδρομή είναι καλύτερη με παρέα», η οποία έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη θαλασσαιμία, αλλά και να ενημερώσει για τα οφέλη της αιμοδοσίας και τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης διοργανώνουν οι Σύλλογοι Θαλασσαιμίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα και Ηράκλειο μαζί με τη Novartis Hellas με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη. Την εκστρατεία υποστηρίζουν και οι αθλητές Βασιλική Λαζοπούλου, πρωταθλήτρια Ελλάδας Ορεινής Ποδηλασίας και μέλος της Εθνικής Ομάδας, και Νεόφυτος Σακελλαρίδης Μάγγουρας, πρωταθλητής Ελλάδας Ποδηλασίας Πίστας και μέλος της Εθνικής Ομάδας.
Αναλυτικά οι ποδηλατοβόλτες θα γίνουν στις πέντε πόλεις ως εξής:
- Στην Αθήνα, στις 11 π.μ., με σημείο εκκίνησης την πλατεία έναντι «Τεχνόπολις», στο Γκάζι (πρόσβαση μετρό Κεραμεικός).
- Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., με σημείο εκκίνησης την πλατεία Αριστοτέλους.
- Στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ., με σημείο εκκίνησης την πλατεία Ελευθερίας.
- Στα Γιάννενα, στις 11.30 π.μ., με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.
- Στο Βόλο, στις 7 μ.μ., με σημείο εκκίνησης την Παραλία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
«Είναι προτεραιότητά μας να φροντίζουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των μελών του Συλλόγου μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ωστόσο η διαδρομή για καθέναν από εμάς παραμένει ένας καθημερινός αγώνας. Ένας αγώνας στον οποίο η ευαισθητοποίηση των πολιτών, κυρίως απέναντι στο σημαντικό ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας, παίζει καθοριστικό ρόλο. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι στη συμβολική αυτή διαδρομή, που γίνεται με στόχο την ενημέρωση του κοινού, θα έχουμε στην παρέα μας όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας», τονίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Ιωάννα Μυρίλλα.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ποδηλατοβόλτα στη Θεσσαλονίκη θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα από την πλατεία Αριστοτέλους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι προς Λευκό Πύργο - Μέγαρο Μουσικής - 25ης Μαρτίου - Β. Όλγας - Τσιμισκή και ο τερματισμός θα γίνει ξανά στην πλατεία Αριστοτέλους.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το σύλλογο «Πολύχρωμοι Ποδηλάτες» και το σύνδεσμο «Πηγή Ζωής», ενώ θα υπάρχουν ενημερωτικό υλικό και καλλιτεχνικές δράσεις.
Για όσους δεν διαθέτουν δικό τους ποδήλατο ο σύλλογος έχει εξασφαλίσει δωρεάν ποδήλατα, τα οποία θα βρίσκονται στο χώρο και οι ενδιαφερόμενοι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να τα… αναζητήσουν.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑ
Η θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία αποτελεί μία από τις συχνότερες γενετικές παθήσεις παγκοσμίως, με σχεδόν 68.000 περιστατικά ετησίως. Ο όρος «θαλασσαιμία» περιλαμβάνει μία οικογένεια γενετικών διαταραχών, που επηρεάζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων προκαλώντας αναιμία. Οι μορφές της θαλασσαιμίας ποικίλλουν, από ήπιες έως σοβαρές. Τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν από την παιδική ηλικία, όπου συχνά οι πάσχοντες χρήζουν τακτικών μεταγγίσεων αίματος, προκειμένου να επιζήσουν, ή ηπιότερες μορφές της νόσου εμφανίζονται κατά την ενήλικη ζωή.
Οι πάσχοντες εμφανίζουν διάφορες επιπλοκές ανάλογα με τη μορφή της νόσου ή και υπερφόρτωση σιδήρου ως συνέπεια της νόσου ή λόγω της περίσσειας του σιδήρου που προσλαμβάνεται από τις μεταγγίσεις αίματος.
«Η ζωή των ασθενών με θαλασσαιμία είναι σαν το ποδήλατο. Βρίσκει συνέχεια ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά ο ποδηλάτης ξέρει ότι πρέπει να συνεχίσει το πετάλι, για να μην πέσει. Η ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και η εξασφάλιση επάρκειας αίματος είναι θεμελιώδεις για την προσπάθεια αυτή», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Αντώνης Καττάμης.