Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Επιβεβαίωσαν τη φήμη τους τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού !! Δείτε φωτογραφίες

Ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  όσοι παρευρέθηκαν, στο κατάμεστο θεατράκι π. ΟΛΠΑ στη Μαρίνα Πάτρας, την Δευτέρα 2 Ιουνίου, στη μεγάλη γιορτή για την λήξη της χορευτικής χρονιάς 2013 – 2014 των χορευτικών του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.


Οι 200 και πλέον χορευτές – ερμηνευτές, καθοδηγούμενοι  από τους έμπειρους χοροδιδασκάλους του Παγκαλαβρυτινού, για τρις ώρες ταξίδεψαν τους θεατές από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θράκη και από την Ήπειρο μέχρι τα Νησιά του Αιγαίου, ενώ παρουσίασαν και χορούς Ευρωπαϊκούς και Λαϊκούς.

Σε μια πολύ πετυχημένη και πρωτοφανή εκδήλωση, έκαναν κυριολεκτικά στροφή στην παράδοση. Εκτός από πλούσιο και ποικίλο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που παρουσίασαν, επεφύλαξαν και πολλές άλλες εκπλήξεις!!
Παρουσίασαν δρώμενο με τίτλο: ''της ξενιτιάς το φάρμακο με το χορό γεννιέται''
Κυριάρχησαν το ξεπροβόδι του ξενιτεμού και η επιστροφή του με ζωντανή αναπαράσταση και χαρακτηριστικά τραγούδια της ξενιτιάς, το νυχτερινό γλέντι στο σοφρά, οι Ευρωπαϊκοί χοροί και ιδιαίτερα το πραγματικό ζύμωμα στην ξύλινη σκαφίδα!!!
Μια εκδήλωση που ανέδειξε το πλούσιο έργο και την μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, που  κατάφεραν να ξεχωρίσουν για μία ακόμη χρονιά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών Πανοσιολογιότατος  π. Χρύσανθος, που πολύ εύστοχα παρότρυνε τα μέλη του ιστορικού Συλλόγου λέγοντας: ''Στήκετε και κρατείτε τις παραδόσεις''! Ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι, η Πάτρα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της κουλτούρας!!
ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Φίλιας, επαίνεσε την τεράστια προσφορά του Παγκαλαβρυτινού στην συντήρηση της παράδοσης του τόπου μας.
Ο πρόεδρος Αθανάσιος Φραντζής κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, αναφέρθηκε στις δεκάδες συμμετοχές των χορευτικών σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Στις δεκάδες τηλεοπτικές εμφανίσεις σε τοπικούς αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ τιμήθηκαν με δεκάδες πλακέτες και αναμνηστικά. Ο κ. Φραντζής έκλυσε τον απολογισμό λέγοντας πως,  «ο λαϊκός μας πολιτισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην καρδιά των Ελλήνων και έχει την δύναμη να αντισταθεί. Παράδοση δε σημαίνει οπισθοδρόμηση, ούτε αποσυνδέεται από την πρόοδο, αλλά εξελίσσεται, βιώνοντας τις τρεις διαστάσεις του χρόνου ( παρελθόν - παρόν - μέλλον ) και συνδέεται με την έννοια της συνέχειας των στοιχείων εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να επιζήσουν».

Την αφήγηση έκανε η κ. Σοφία Παπαδοπούλου μέλος θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Την επιμέλεια του ήχου είχε ο κ. Κωνσταντίνος Κατελάς

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ

Στην εκδήλωση, παρέστησαν μεταξύ άλλων και απεύθυναν χαιρετισμό, ο Πανοσιολογιότατος  Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελάτος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Φίλιας, ο πρόεδρος του Περιφερικού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας, η Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων Στέλλα Πανουτσακοπούλου, η Γ.Γ. της Παγκόσμιας Ένωσης Καλαβρυτινών κ. Μαρία Δαφαλιά – Μασσαρά, ο Αντιπρόεδρος των Κλειτορολευκασίων Αργύρης Αγγελόπουλος και πλήθος κόσμου.