Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης

Συνέντευξη στο Θεόφιλο Κωτσίδη

Το τέλος του 17ου Τακτικού Συνεδρίου που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2014 βρίσκει την Ομοσπονδία με νέο πρόεδρο στο τιμόνι τον Ηλία Μαυρίδη.

Κάνοντας ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις του και τις προετοιμασίες για το 33ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας που θα γίνει στην πόλη του Λεβερκούζεν, μας μίλησε για διάφορα θέματα που απασχολούν την Ομοσπονδία αλλά και τον Ποντιακό χώρο.

- Ηλία Μαυρίδη, εδώ και 4 μήνες είσαι ο νέος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ. Ποια είναι τα σχέδιά και ποιοι οι στόχοι σου για τη συνέχεια;

- Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου προς το εκλογικό σώμα για την μεγάλη τιμή που μου έκανε με την ψήφο του. Η θέση του προέδρου σε μια ομοσπονδία που εκφράζει το σύνολο σχεδόν του Ποντιακού ελληνισμού στην Ευρώπη έχει πολύ σημαντικό θεσμικό ρόλο και μεγάλη ευθύνη για την διαμόρφωση της ιστορικής πορείας του Ποντιακού λαού. Οι στόχοι και τα σχέδια δεν αφορούν προσωπικά μόνο το άτομό μου αλλά όλο το Ποντιακό στοιχείο και κύρια τις θέσεις των προγόνων μας σχετικά με την διεκδίκηση και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και φυσικά της διατήρησης του Ποντιακού πολιτισμού.

​- Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι προσπάθεια για της διατήρηση της Ποντιακής παράδοσης σε μέρη, εκτός της Ελλαδικής Επικράτειας;

- Ο κόσμος αλλάζει με υπερβολικά μεγάλες ταχύτητες. Το γεγονός αυτό κάνει αρκετά δύσκολη την προσπάθεια ανάπτυξης και διατήρησης της παράδοσης του Πόντου σε έναν κατ εξοχήν πολυπολιτισμικό χώρο όπως αυτόν της Γερμανίας αλλά και όλης της Ευρώπης, αλλά με την συνδρομή των πρωτοβάθμιων σωματείων και των μελών τους είναι πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα.

- Πως βλέπεις την κατάσταση στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο; - Τι θεωρείς ότι είναι αυτό που κρατάει τους Πόντιους, μακριά από τον πολυπόθητο στόχο της ενότητας;

- Ανοίγουμε δυστυχώς για μια ακόμη φορά ένα παλιό ζήτημα και μια πονεμένη ιστορία που μόνον αρνητικές επιπτώσεις έχει για το Ποντιακό στοιχείο όπως η φετινή προσπάθεια διοργάνωσης σύσσωμου του οργανωμένου Ποντιακού χώρου των εκδηλώσεων της ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας. Πολιτικές θέσεις, μικροπολιτικά συμφέροντα και αριβιστικές τακτικές έχουν δημιουργήσει αρκετά τραύματα στον Ποντιακό χώρο. Θέλω να ελπίζω πως κάποιες προσπάθειες ενοποίησης θα έχουν στο μέλλον τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τιμώντας έτσι την μνήμη των προγόνων μας.

- Η Ποντιακή νεολαία της Ευρώπης, είναι κοντά στους συλλόγους;

- Βεβαίως και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα η Ο.Σ.Ε.Π.Ε. παρουσιάζει μεγάλη δράση και πορεία ανάπτυξης γιατι οι νέες και οι νέοι στελεχώνουν τους συλλόγους μας όχι μόνο σε καλλιτεχνικό αλλά και σε διοικητικό επίπεδο εισάγοντας ιδέες και εκφράζοντας δημιουργικούς προβληματισμούς.

- Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να αλλάξουμε στην προσπάθεια που κάνουμε για τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας; Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει τα αναμενόνα αποτελέσματα.

- Πιστεύω πως η Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας είναι ένα ζήτημα που έχει πολλές παραμέτρους και αφορά στο σύνολό του όλον τον Ποντιακό λαό και όχι μόνον κάποια πρόσωπα που ασχολούνται με την ανάδειξη και προβολή του. Η άποψη μου είναι πως η πίεση προς τους πολιτικούς πρέπει να είναι συνεχής και επίμονη γιατί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων όπως και άλλων λαών περνά μέσα απο πολιτικούς μηχανισμούς και άλλου είδους συμφέροντα και θα πρέπει να συνεργαζόμαστε πιο εντατικά και όχι μόνον σε ετήσια βάση στις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης.

- Στις 7 Ιουνίου έχουμε το 33ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας που θα γίνει στην πόλη του Λεβερκούζεν. Λίγα λόγια για αυτό το μεγάλο θεσμό.

- Το 33ο φεστιβάλ των Ποντιακών συλλόγων της Ευρώπης που καθιερώθηκε το 1981 φιλοξενείται φέτος στην πόλη του Λεβερκούζεν. Είναι το ετήσιο αντάμωμα χαράς και αδελφοποίησης δίνοντας δείγματα του Ποντιακού πολιτισμού και της δύναμης ψυχής του Ποντιακού λαού. Η ΟΣΕΠΕ αφουγκραζόμενη πάντα με αγωνία και ενδιαφέρον τα θέματα που αφορούν στον Ποντιακό Ελληνισμό και πάντα σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που αναδυκνείουν τον ρόλο του Ποντιακού στοιχείου στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης στην Ευρώπη και ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο. Γι' αυτό σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας.

e-Pontos