Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ελεύθεροι παρά τις βαριές ποινές

Βαριές ποινές πλην όμως ανασταλτικού χαρακτήρα επέβαλε η ελληνική Δικαιοσύνη στους κατηγορουμένους για την υπόθεση των ομολόγων, επτά ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε χθες ενόχους 13 από τους 14 κατηγορουμένους για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Δέχτηκε όμως την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αφεθούν σύντομα ελεύθεροι υπό τους επιβληθέντες όρους.

Το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που οδηγήθηκε στη δίκη, ο στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, Ευγένιος Παπαδόπουλος, ήταν και ο μοναδικός που απηλλάγη της κατηγορίας για υπόθαλψη εγκληματία.

Το δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές στους υπόλοιπους κατηγορουμένους, που φτάνουν ακόμη και τα 43 χρόνια κάθειρξη, καθώς και χρηματικές ποινές που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, αναγνώρισε ωστόσο σε όλους το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν τα ισόβια.

Ειδικότερα το δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές στους:

• Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κάθειρξη 30 ετών.

• Παναγιώτα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάθειρξη 30 ετών.

• Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ, κάθειρξη 30 ετών.

• Γεράσιμο Κονιδάρη, πρώην του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών.

• Κωνσταντίνο Χρηστίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΚΟΠΑ, κάθειρξη 30 ετών.

Και για τους πέντε οι ποινές συγχωνεύτηκαν στα 20 χρόνια για τον καθέναν.

Επίσης στους κατηγορουμένους:

• Γιώργο Αποστολίδη, της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», κάθειρξη 43 ετών, εκ των οποίων είναι εκτιτέα τα 25 χρόνια.

• Θεόδωρο Πρινιωτάκη, εταιρεία «Ακρόπολις», κάθειρξη 43 ετών, επίσης εκτιτέα τα 25 χρόνια.

• Γιώργο Παπαμαρκάκη, εταιρεία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25.

• Χαρ. Αδαμόπουλο, της εταιρείας JP Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκ των οποίων είναι εκτιτέα τα 25 χρόνια.

• Αβραάμ Σαββίδη, JP Morgan, κάθειρξη 30 ετών, επίσης εκτιτέα τα 25.

• Τέλος, κάθειρξη 15 ετών επιβλήθηκε στον Νίκο Μπούγο, στέλεχος της Hyppovereinsbank, ενώ στους λογιστές της εταιρείας Αγγελο και Δημήτρη Λιάτη κάθειρξη 5 ετών.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής για τους 13 κατηγορουμένους, οι οποίοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό. Οι επιβληθείσες εγγυήσεις έχουν ως εξής: Για τον Αγάπιο Σημαιοφορίδη 100.000 ευρώ. Για την Παναγιώτα Καραδήμα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Για τον Παναγιώτη Δεμέστιχα εγγύηση 100.000 ευρώ. Για τον Γεράσιμο Κονιδάρη 100.000 ευρώ.

Για τον Κων/νο Χρηστίδη 100.000 ευρώ. Για τον Γιώργο Αποστολίδη 200.000 ευρώ. Για τον Θεόδωρο Πρινιωτάκη καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ. Για τον Γιώργο Παπαμαρκάκη εγγύηση 200.000 ευρώ. Για τον Χαρ. Αδαμόπουλο 150.000 ευρώ. Για τον Αβραάμ Σαββίδη εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Για τον Νίκο Μπούγο εγγύηση 50.000 ευρώ και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά τον μήνα. Για τους Αγγελο και Δημήτρη Λιάτη το δικαστήριο επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ethnos.gr