Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΠΑΓΩΤΑ Μία απόλαυση που κρύβει κινδύνους

Καλοκαίρι και δη ελληνικό χωρίς κατανάλωση παγωτού δεν νοείται. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών υπενθυμίζει όσα πρέπει να έχουμε κατά νου, προκειμένου να μη βάλουμε κιλά και να μην επιβαρύνουμε την υγεία και τον οργανισμό των παιδιών μας. Η χρυσή συμβουλή είναι μία: Δεν στερούμαστε τίποτε, απλά σε όλα έχουμε μέτρο.

Επιμέλεια: Κώστας Σιαμέλης
R2unit@hotmail.com

Το παγωτό είναι παρασκεύασμα γάλακτος διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Περιέχει λίπος, πρωτεΐνες, ζάχαρη και πρόσθετα (χρωστικές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές) και είναι επιδόρπιο, όχι γεύμα. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα γεύμα, που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως φρέσκο γάλα, φρούτα ή λαχανικά. Τα παγωτά διατηρούνται στην κατάψυξη, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης τροφίμων, ο οποίος όμως προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και λειτουργίας.
Τα τυποποιημένα παγωτά πωλούνται από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κ.λπ. και φυλάσσονται σε ειδικούς καταψύκτες. Αυτοί δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, υπερβολικά γεμάτοι και να περιέχουν άλλα προϊόντα εκτός από παγωτά. Πρέπει να είναι σχολαστικά καθαροί και να έχουν θερμοκρασία κάτω από -18οC.
Δεν πρέπει να αγοράζουμε τα τυποποιημένα παγωτά, όταν:
- Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή παρατηρούμε κάποια προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.
- Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό ή σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό που φαίνεται στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρείας. Συνήθως επάνω στους καταψύκτες υπάρχει η σχετική αφίσα.
- Αυτά που είναι συσκευασμένα σε κύπελλα παρουσιάζουν υπερχείλιση στο καπάκι.
- Είναι μαλακά, υδαρή, η υφή τους μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.
- Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομματάκια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια). Αυτά τα χαρακτηριστικά μαρτυρούν ότι το παγωτό κάποια στιγμή αποψύχθηκε και επανακαταψύχθηκε.
- Έχουν γεύση πικρή, ξινή ή αλμυρή και η οσμή τους δεν είναι ευχάριστη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Προσοχή λοιπόν στα έντονα χρώματα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά. Σύμφωνα με το νόμο η αναγραφή των ημερομηνιών παραγωγής και κατανάλωσης είναι υποχρεωτική μόνον για τις συσκευασίες οικογενειακού τύπου και όχι για τις ατομικές. Βέβαια κάποιες βιομηχανίες αναγράφουν αυτές τις ημερομηνίες ακόμη και στις ατομικές συσκευασίες. Πάντα ελέγχουμε τη συσκευασία και, σε περίπτωση που αναγράφεται η ημερομηνία λήξης, διαλέγουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Αν μεταφέρουμε τα παγωτά που αγοράσαμε στο σπίτι, τα βάζουμε αμέσως στον καταψύκτη. Η μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις πρέπει να γίνεται μόνον μέσα σε ισοθερμικές συσκευασίες.
Πωλούνται από ζαχαροπλαστεία-εργαστήρια παρασκευής. Αν αγοράζουμε παγωτό χύμα, πρέπει να γνωρίζουμε καλά το εργαστήριο που το παρασκευάζει. Το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα που έρχονται σε επαφή με παγωτό πρέπει να είναι σχολαστικά καθαρά.
Το παγωτό χύμα φυλάσσεται σε ειδικές βιτρίνες. Αυτές πρέπει να είναι καθαρές, δηλαδή να μην υπάρχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους. Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι κάτω από τους -10οC. Η διαφορά των 8οC στη θερμοκρασία ανάμεσα σε αυτή των καταψυκτών για τα τυποποιημένα παγωτά και σε αυτή των ειδικών βιτρινών οφείλεται στο γεγονός ότι το χύμα παγωτό στους -18οC είναι ιδιαίτερα σκληρό και δεν μπορεί να σερβιριστεί. Οι ειδικές βιτρίνες πρέπει να είναι τοποθετημένες σε απόσταση ενός μέτρου από την είσοδο του καταστήματος, ώστε να αποφεύγονται σκόνη και καυσαέρια. Επίσης δεν πρέπει να τις χτυπά ο ήλιος.
Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του παγωτού χύμα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε διαφανές δοχείο με νερό συνεχούς ροής. Αν το νερό δεν είναι συνεχούς ροής, τότε πρέπει να αλλάζεται κάθε μία ώρα, για να αποφεύγεται η δημιουργία βακτηρίων, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία των καταναλωτών. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το νερό αλλάζεται κάθε ώρα, απαιτούμε να πλυθεί το ειδικό κουτάλι παρουσία μας, για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα γάλακτος. Τα σκεύη, όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό, δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους, λίγο πάνω από την επιφάνεια του παγωτού.

Και τα light παγωτά παχαίνουν
- Τα παγωτά που έχουν αποψυχθεί και επαναψυχθεί δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.
- Προσοχή στην παχυσαρκία. Ένα μέσου μεγέθους παγωτό διοχετεύει τον οργανισμό μας με περίπου 300 θερμίδες.
- Τα light, που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν στον οργανισμό μας μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.
- Η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνον στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες που μας δίνει, όταν καίγονται στον οργανισμό μας, αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και ότι διψάμε περισσότερο απ’ ό,τι πριν από την κατανάλωσή του.