Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΠΟΝΤΙΟΙ Δεν τα βρήκαν για τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών ποντιακών σωματείων για τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα 19 Μαΐου εκδηλώσεις στην πλατεία θα γίνουν μόνο από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ).

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠΟΣΕΠ) θα παραμείνουν θεατές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία στους κόλπους των Ποντίων.
Οι ομοσπονδίες διοργανώνουν κάθε χρόνο ξεχωριστές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη από το 2004, που συστάθηκε η ΠΟΕ και υπήρξε διάσπαση στους κόλπους των ποντιακών σωματείων. Έκτοτε, η ΠΟΠΣ τελεί μνημόσυνο το πρωί και η ΠΟΕ εκδήλωση το βράδυ στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Πρόπερσι, μάλιστα, είχε δημιουργηθεί ζήτημα με την άρνηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να παραχωρήσει την πλατεία στις ομοσπονδίες και να επιχειρήσει να οργανώσει εκδήλωση μνήμης υπό τον δήμο. Φέτος, καθώς φάνηκε ότι υπήρχε καλή διάθεση από τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέλαβε πρωτοβουλία και από τα τέλη Απριλίου απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα στους φορείς που εκπροσωπούν τον ποντιακό ελληνισμό. Στόχος του ήταν η διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης υπό τη σκέπη του δήμου. Οι συζητήσεις όμως δεν καρποφόρησαν.
“Πάντα έχουμε διάθεση για ενότητα και κοινές εκδηλώσεις και καλούμε τις ομοσπονδίες να τιμήσουμε μαζί τους προγόνους μας. Υπάρχει επιθυμία και από την άλλη πλευρά, αλλά μένει στα λόγια”, απαντά στη “Μ” ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, πρόεδρος της ΠΟΕ, και προσθέτει ότι “το θέμα της ενότητας είναι ένα δέντρο που πρέπει να ποτίζουμε. Εμείς προσπαθούμε και πετύχαμε την ενότητα. Η ομοσπονδία μας αντιπροσωπεύει το 95% του ποντιακού χώρου. Άρα, γίνεται λόγος για ολοκλήρωση της ενότητας”. Κατά την εκτίμηση του κ. Φαχαντίδη, οι λόγοι για τους οποίους οι ομοσπονδίες δεν κατάφεραν να τα βρουν περιέχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία. “Οι ομοσπονδίες έχουν μεγάλο παρελθόν, προσφορά έργου, δημιούργησαν πολλά πράγματα, έχουν ισχυρή ταυτότητα και θέλουν να διατηρήσουν τη μοναδικότητά τους. Αυτό είναι το θετικό. Τα αρνητικά είναι κάποιες αντιλήψεις και απόψεις ανθρώπων που δεν επιτρέπουν τη συνένωση, ο εγωισμός και ενδεχομένως η ιδιοτέλεια”.

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
“Από το 2008 απευθυνόμαστε στην ΠΟΕ για μια κοινή εκδήλωση μνήμης στις 19 Μαΐου, όπως όλος ο ποντιακός ελληνισμός διακαώς επιθυμεί. Η ενωτική εκδήλωση θα είναι ο δικός μας οβολός αγάπης για τη διατήρηση των ιερών και οσίων της φυλής μας στον αιώνα, για να δικαιωθούν και να αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη οι ψυχές των μαρτύρων του αλησμόνητου Πόντου στη γαλήνη των ουρανών”, εξηγεί στη “Μ” η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της ΠΟΠΣ, η οποία από τις 19 Μαρτίου 2014 έστειλε επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη του δ.σ. της ΠΟΕ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι “η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε και η ανάγκη για ενότητα πρέπει να γίνει φανερή στην πράξη, και ας αποτελέσει η κοινή μας εκδήλωση την απαρχή των εξελίξεων για την ένωση στον ποντιακό χώρο”. Η ΠΟΠΣ πρότεινε ημερίδα στις 19 Μαΐου και από κοινού εκδήλωση το βράδυ της ίδιας μέρας “σε χώρο που θα συναποφασίσουμε”. Ακολούθησαν συναντήσεις μεταξύ των προεδρείων των ομοσπονδιών, η πρόσκληση του δημάρχου και σύσκεψη μαζί του στις 30 Απριλίου 2014 και τελικά η ΠΟΕ με επιστολή στις 6 Μαΐου 2014 απάντησε στην ΠΟΠΣ, μεταξύ άλλων: “Εκτιμούμε ότι η ενότητα αυτή δεν θα ευοδωθεί με τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων από τις δύο ομοσπονδίες. Αντίθετα η επιλογή αυτή θα παγιώσει την υφιστάμενη εικόνα της διαίρεσης. Πεποίθηση και επιδίωξή μας ήταν και παραμένει η ύπαρξη και λειτουργία στον ελλαδικό χώρο μίας ομοσπονδίας, προοπτική που, αν πραγματωθεί, δίνει λύση σε όλα τα ζητήματα που μοιραία ανακύπτουν εξαιτίας της ύπαρξης και παράλληλης λειτουργίας δύο ομοσπονδιών”. Η ΠΟΕ υπογραμμίζει επίσης ότι η διοργάνωση της εκδήλωσης της 19ης Μαΐου, που κατά παράδοση από το 1994 έχει αφετηρία την πλατεία Αγίας Σοφίας, έχει ολοκληρωθεί προ μηνών...
“Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν από την ΠΟΠΣ το 1987 και κορυφώθηκαν το 1994”, σύμφωνα με την κ. Σαχινίδου, η οποία δηλώνει ότι “αφήνουμε τα χώματα της πλατείας Αγίας Σοφίας στην ΠΟΕ κι εμείς κρατάμε την ιστορία μας”.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 19 Μαΐου στις 5 το απόγευμα θα γίνει ποδηλατοπορεία από την ΠΟΕ με τίτλο “Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη”. Αφετηρία θα είναι η είσοδος του λιμανιού και κατάληξη η πλατεία Αγίας Σοφίας.
Η κεντρική εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Αγίας Σοφίας θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Υπερήλικη ηλικίας 105 ετών θα ανάψει λαμπάδα στο μνημείο. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνου. Στις 7 μ.μ. χαιρετισμός του προέδρου της ΠΟΕ Επαμεινώνδα Φαχαντίδη και του προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ Γεωργίου Παρχαρίδη. Ομιλία από τον δρα Νικόλαο Λυγερό, στρατηγικό σύμβουλο. Θα ψαλεί ύμνος απ’ όλους τους νέους λυράρηδες. Στις 8 το βράδυ θα γίνει πορεία προς το τουρκικό προξενείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.
Στην Αθήνα, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, με κεντρικό ομιλητή τον δρα Χαΐκ Ντεμογιάν, γενοκτονολόγο, διευθυντή του Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν.
“Μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας το 1994 από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο οικουμενικός ποντιακός ελληνισμός, πέραν των εκδηλώσεων μνήμης, διεκδικεί δυναμικά τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γιατί η αποσιώπηση και άρνηση της γενοκτονίας αποτελεί την τελευταία πράξη ολοκλήρωσής της”, σύμφωνα με τον κ. Φαχαντίδη. Ο ίδιος τονίζει ότι “η Τουρκία οφείλει να συμβιβαστεί με το ιστορικό παρελθόν της για να μπορέσει να οικοδομήσει ένα ειρηνικό μέλλον τόσο μέσα στη χώρα όσο και με τους γειτονικούς λαούς. Εμείς οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε καλές διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών που αιώνες έχουν συμβιώσει, όχι όμως μέσα από τη λήθη, αλλά μέσα από την ιστορική αλήθεια, διότι μόνο η αλήθεια ελευθερώνει, μόνο η αλήθεια παιδαγωγεί, μόνο η αλήθεια θεραπεύει και οικοδομεί ειλικρινή και στέρεη φιλία”.