Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΣΤΑΥΡΟΙ Ποιοι εκλέγονται στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Σε μεγάλο νικητή στη μάχη του σταυρού για τον δήμο Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, καθώς ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εξελέγη πρώτος σε ψήφους και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των υποψηφίων της «Πρωτοβουλίας» του Γιάννη Μπουτάρη.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Το νέο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, θα είναι ανανεωμένο σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ σε αυτό θα εκπροσωπούνται οκτώ συνδυασμοί.
Για τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο οι 5.093 σταυροί προτίμησης που συγκέντρωσε έναντι των 2.649 που είχε λάβει το 2010 εκτιμάται ότι αποτέλεσαν επιβράβευση για την παρουσία και το έργο του στον δήμο Θεσσαλονίκης τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, εξάλλου, αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που άνοιξε το δημοτικό συμβούλιο στην κοινωνία, ενώ θετικά αποτιμήθηκαν οι πυροσβεστικές παρεμβάσεις που πολλές φορές ο ίδιος επιχείρησε, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα της «Πρωτοβουλίας» στην πορεία προς τις εκλογές.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΠΟΝ
Καταλυτική ως προς τη διασφάλιση της ενότητας της «Πρωτοβουλίας» υπήρξε και η στάση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν, ο οποίος επίσης βγήκε εξαιρετικά κερδισμένος στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση, αφού υπερδιπλασίασε τη δύναμή του.
Ο κ. Καπόν, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τις προσπάθειες που έγιναν στον τομέα της εξυγίανσης των οικονομικών του δήμου και της εμπέδωσης της έννοιας της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση από τη μόλις δέκατη τρίτη που είχε καταλάβει στις εκλογές του 2010, αυξάνοντας τους σταυρούς προτίμησης που συγκέντρωσε σε 3.369 από 1.432.
Σημαντικά ενισχυμένος, παρά το «αντιδημοφιλές» χαρτοφυλάκιό του, εμφανίστηκε και ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος κατατάχθηκε τέταρτος με μικρή διαφορά από τη Μαρία Πασχαλίδου, που βρέθηκε στην τρίτη θέση από την πρώτη που είχε καταλάβει το 2010. Η κυρία Πασχαλίδου μέτρησε απώλειες, καθώς το 2010, όταν το σύστημα ήταν διαφορετικό και ψηφιζόταν μόνον από τους εκλογείς της τέταρτης δημοτικής κοινότητας, είχε λάβει 2.718 σταυρούς προτίμησης, ενώ φέτος, που μπορούσε να ψηφιστεί από το σύνολο των εκλογέων της Θεσσαλονίκης, υποχώρησε στους 2.493 σταυρούς.
Στους κερδισμένους των εκλογών περιλαμβάνεται και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, η οποία βρέθηκε στην πέμπτη θέση από τη 17η, στην οποία είχε εκλεγεί την περασμένη φορά. Καλές επιδόσεις κατέγραψαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Γιώργος Αρβανίτης, ο οποίος εξελέγη στην έβδομη θέση από την εικοστή το 2010, όπως και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, που ήλθε όγδοος από 19ος το 2010.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΚΗ
Ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, παρά την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ, από την οποία και προέρχεται, κατάφερε εν πολλοίς να συγκρατήσει τις δυνάμεις του, αφού βρέθηκε στην έκτη θέση. Αντίθετα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, η οποία επίσης προέρχεται από τον συγκεκριμένο χώρο, έπεσε στην ενδέκατη θέση από την έκτη που κατείχε στις περασμένες εκλογές.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ
Στα έδρανα του νέου δημοτικού συμβουλίου θα καθίσουν 25 νέα πρόσωπα, εκ των οποίων τα εννέα προέρχονται από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη, που δραστηριοποιείται στον χώρο του βιβλίου, τους γιατρούς Αλέξανδρο Άγιο και Χρήστο Παπαστεργίου, τον εκπαιδευτικό Νίκο Φωτίου, ο οποίος υπήρξε και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Πρωτοβουλίας», τον σημερινό πρόεδρο της πέμπτης δημοτικής κοινότητας Στέλιο Λιακόπουλο, τον δικηγόρο Θανάση Παπαναστασίου, καθώς και τους αρχιτέκτονες Λίνα Λιάκου και Simon Bensasson-Chimchi.
Η μεγάλη έκπληξη προήλθε από τη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, όπου εξελέγη η Γιούλη Ρανέλλα, αφήνοντας εκτός δημοτικού συμβουλίου τον σημερινό αντιδήμαρχο Παιδείας Αντώνη Καρούμπη. Εκτός από τον κ. Καρούμπη, δεν πέτυχαν την επανεκλογή τους στη θέση του δημοτικού συμβούλου η πρόεδρος του Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας Κυβέλη Ρουμελιώτου, όπως και ο Θέμης Σεβαστιάδης.

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανανεωμένη στο σύνολό της θα είναι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, αφού ο Σταύρος Καλαφάτης επέλεξε να μην αξιοποιήσει στο ψηφοδέλτιο τα στελέχη που είχαν εκλεγεί με τον Κώστα Γκιουλέκα. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο η μείζων αντιπολίτευση θα καταλάβει δέκα έδρες έναντι δεκατριών που έχει στην παρούσα σύνθεση.
Στο πλευρό του Σταύρου Καλαφάτη θα βρεθούν οι δικηγόροι Δημήτρης Κούβελας και Μάκης Κυριζίδης, η εκπαιδευτικός Σωσώ Αδαμίδου-Γκιουλέκα, ο χημικός Στέφανος Γωγάκος, ο αρχιτέκτονας Σωκράτης Δημητριάδης, ο έμπορος - αυτοκινητιστής Νίκος Ζεϊμπέκης, ο επιχειρηματίας Στάθης Παντελίδης, ο συνταξιούχος εφοριακός Δημήτρης Ράπτης, καθώς και η μεταφράστρια Στέλλα Αβραμίδου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης, ο οποίος σε αυτές τις εκλογές κατήλθε υποψήφιος με τον Σταύρο Καλαφάτη, δεν πέτυχε τελικά να εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο. Ο ίδιος μάλιστα εκδήλωσε την πρόθεσή του πολύ σύντομα να παραιτηθεί και από το τρέχον δημοτικό συμβούλιο, ώστε να δώσει την ευκαιρία στη Στέλλα Αβραμίδου, που ήταν επιλαχούσα με τον δικό του συνδυασμό, να πάρει μια πρόγευση των συνεδριάσεων πριν από την έναρξη της νέας πενταετούς θητείας.
Τρεις έδρες από μία που έχει στην παρούσα σύνθεση καταλαμβάνει στο νέο δημοτικό συμβούλιο η «Ανοιχτή Πόλη» του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Τον επικεφαλής θα πλαισιώσουν στα δημοτικά έδρανα η Γλυκερία Καλφακάκου και ο Γιώργος Αβαρλής.
Για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο θα βρεθούν δύο στελέχη της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο και την Ευρυδίκη-Κωνσταντίνα Ασλανίδου.
Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Γιάννης Δελής και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης έλαβαν εντολή ανανέωσης της θητείας τους και για την επόμενη πενταετία. Στα νέα πρόσωπα του δημοτικού συμβουλίου περιλαμβάνονται η Ελεάννα Ιωαννίδου από τις «Γειτονιές σε Δράση» και ο Γιώργος Ρακκάς από το «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
(Δημοτικός σύμβουλος: Σταυροί προτίμησης)
«Πρωτοβουλία» - Γιάννης Μπουτάρης
Παναγιώτης Αβραμόπουλος: 5.093
Χασδάι Καπόν: 3.369
Μαρία Πασχαλίδου: 2.493
Κωνσταντίνος Ζέρβας: 2.474
Καλυψώ Γούλα: 2.281
Ανδρέας Κουράκης: 2.070
Γιώργος Αρβανίτης: 1.838
Θανάσης Παππάς: 1.741
Σοφία Ασλανίδου: 1.738
Στεφανία Τανιμανίδου: 1.728
Έλλη Χρυσίδου: 1.670
Λάζαρος Ζαχαριάδης: 1.620
Άννα Αγγελίδου-Πολυχρονιάδου: 1.584
Σπύρος Πέγκας: 1.524
Θανάσης-Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης: 1.204
Πέτρος Λεκάκης: 1.142
Αλέξανδρος Άγιος: 1.123
Νίκος Φωτίου: 1.084
Μαίρη Ακριτίδου-Γιαννουλοπούλου: 1.048
Χρήστος Παπαστεργίου: 1.047
Γιώργος Δημαρέλος: 998
Ανέστης Τελίδης: 991
Λίνα Λιάκου: 958
Simon Bensasson-Chimchi: 945
Στέλιος Λιακόπουλος: 925
Θανάσης Παπαναστασίου: 891
Στέλιος Κανάκης: 873
Λευτέρης Κιοσέογλου: 826
Γιούλη Ρανέλα: 296

«Εντάξει» - Σταύρος Καλαφάτης
Δημήτρης Κούβελας: 4.677
Σωσώ Αδαμίδου-Γκιουλέκα: 2.029
Στέλλα Αβραμίδου: 1.401
Στέφανος Γωγάκος: 1.286
Σωκράτης Δημητριάδης: 1.231
Μάκης Κυριζίδης: 1.118
Νικόλαος Ζεϊμπέκης: 1.103
Στάθης Παντελίδης: 1.047
Δημήτρης Ράπτης: 1.033

«Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη» - Τριαντάφυλλος Μηταφίδης
Γλυκερία Καλφακάκου: 563
Γιώργος Αβαρλής: 554

«Χρυσή Αυγή» - Αρτέμης Ματθαιόπουλος
Κωνσταντίνα-Ευρυδίκη Ασλανίδου: 1.553

«Λαϊκή Συσπείρωση» - Γιάννης Δελής
Μιχάλης Κωνσταντινίδης: 1.382

«Συμμαχία Πολιτών» - Μάκης Στεργίου

«Γειτονιές σε Δράση» - Ελεάννα Ιωαννίδου

«Μένουμε Θεσσαλονίκη» - Γιώργος Ρακκάς

Για να διαβάσετε αναλυτικά τους σταυρούς στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος πατήστε εδώ