Βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι αναγκασμένοι να βάζουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, προκειμένου να λαμβάνουν τα φάρμακα για τα επιμέρους συμπτώματα που προκαλεί η νόσος.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Συγκεκριμένα, πληρώνουν συμμετοχή 25% για παθολογικά, αντικαταθλιπτικά και άλλα σκευάσματα, ποσοστό που εκτιμάται σε οικονομική επιβάρυνση περίπου 200 ευρώ το μήνα.
Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η νόσος δεν θεραπεύεται, ενώ μόλις το 10% των ασθενών συνεχίζει να περπατάει χωρίς βοήθεια, μετά από 40 χρόνια η πολιτεία δεν κατατάσσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας στις μη αναστρέψιμες νόσους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δύο χρόνια οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να περνούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, προκειμένου να λάβουν το επίδομα αναπηρίας που δικαιούνται.
Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει στη «Μ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Αναστάσιος Ωρολογάς, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα είναι 12.000, ενώ παγκοσμίως φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια. Είναι η πιο συχνή νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 έως 40 ετών.
«Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Πριν από 30 χρόνια ήταν 30 άτομα ανά 100.000, ενώ σήμερα είναι 130 ανά 100.000. Για την αύξηση αυτή ευθύνονται η τοξικότητα του περιβάλλοντος και το γεγονός ότι πλέον, με τη χρήση τομογράφου, μπορεί και γίνεται πιο έγκαιρα και σε πιο πολλά περιστατικά η διάγνωση», εξηγεί ο κ. Ωρολογάς.
Νέα φάρμακα
Στο μεταξύ, βελτίωση στην καθημερινότητα των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας προσφέρουν τα φάρμακα που κυκλοφορούν τα τελευταία δύο χρόνια και τα οποία χορηγούνται από το στόμα και όχι με ενέσεις. Επιπλέον, φέτος αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας ένα νέο φάρμακο με την ουσία φαμπριδίνη, το οποίο βοηθάει, σε πιο γρήγορο χρονικό διάστημα, τους ασθενείς να βαδίζουν.
Εξάλλου, στο μακρινό μέλλον εντάσσεται η κυκλοφορία πολυδύναμων εμβολίων, τα οποία θα χορηγούνται προληπτικά σε όσους έχουν υψηλότερη πιθανότητα να νοσήσουν.
Σύμφωνα με τον κ. Ωρολογά, η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι' αυτό αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι που διαρκεί πάνω από 48 ώρες, θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο.
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας, η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας διοργανώνει σειρά δράσεων, με κορυφαία τη διοργάνωση του MS Festival 2014, που θα φιλοξενηθεί την 1η Ιουνίου (10.30-16.30), για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, να μάθουν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής, να γνωρίσουν καλύτερα τον κύκλο των συνεργατών και υποστηρικτών της Ελληνικής Εταιρίας για τη ΣΚΠ και να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό. Ωστόσο, για κάποιες από τις δράσεις, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι πιο περιορισμένος, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν για να δηλώσουν συμμετοχή στα 2310-949909 και 6944-776165.