Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Αναδεικνύονται τα Λουτρά δεν ιδιωτικοποιούνται – Πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημοτικής Ενότητας Απολλωνίας


Το σχέδιο ανάδειξης των Λουτρών Νέας Απολλωνίας, που θεωρεί ως σημαντικό τουριστικό πυλώνα του δήμου Βόλβης, παρουσίασε ο δήμαρχος Βόλβης και επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά! Με Γνώση, Συνέπεια, Αλληλεγγύη», Διαμαντής Λιάμας, μιλώντας το Σάββατο 10 Μαΐου στην κεντρική πλατεία της Νέας Απολλωνίας.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Λιάμας, τα Λουτρά δεν πρόκειται να πουληθούν σε ιδιώτες, αλλά θα αξιοποιηθούν πλήρως από τον δήμο Βόλβης, βάσει μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που ήδη άρχισε να υλοποιείται, για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Η έγκαιρη κίνηση της δημοτικής αρχής του δήμου Βόλβης να αναγνωρίσει τον φυσικό πόρο της λουτρόπολης, καθιστά τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας μία από τις 20 μόλις ελληνικές ιαματικές πηγές, που έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν συνταξιούχους από ξένα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Οκτώβριο. Παράλληλα, θα εξεταστεί η δυνατότητα προσέλκυσης οργανωμένων γκρουπ ασθενών και αθλητικών ομάδων από το εξωτερικό για λουτροθεραπεία, εξετάζοντας και τη δημιουργία οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ήδη άρχισε η προεργασία, για τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας και ανάπτυξης της Λουτρόπολης, όπως δεσμευτικά προβλέπει ο νέος νόμος για τον Τουρισμό που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, μέσα από την οποία θα προκύψουν και χρήσιμα συμπεράσματα για τις πολιτικές που θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον. Επίσης, άρχισε νέος κύκλος επαφών με την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο την απεμπλοκή και τη λειτουργία της Νέας Λουτρόπολης, με διαφάνεια με βάση αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και «ανοιχτές όλες τις δικαστικές διενέξεις με τον πρώην δήμο Απολλωνίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Βόλβης. Σε επίπεδο υποδομών, σύντομα αναμένεται η ένταξη χρηματοδότησης της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου και του βιολογικού σταθμού των Λουτρών, προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ, που υποβλήθηκε στα τέλη του 2013.
Αναφορικά με το θέμα διαχειριστικού ελέγχου που διεξάγεται στα Λουτρά, στο πλαίσιο και των ετήσιων ελέγχων που καθιέρωσε για όλα τα νομικά πρόσωπα ο δήμος Βόλβης, ο Διαμαντής Λιάμας τόνισε ότι αν τυχόν εντοπιστούν επιλήψιμες πράξεις, τότε θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται, προσθέτοντας: «Γνωρίζετε ότι  σε θέματα ηθικής και εντιμότητας δε σηκώνω ούτε μύγα στο σπαθί μου».

Πρόγραμμα Ανάπτυξης για τη Δημοτική Ενότητα Απολλωνίας

 Ο κ. Λιάμας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Νέα Απολλωνία, παρουσίασε τις κύριες ενέργειες και δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την ερχόμενη πενταετία, στη Δημοτική Ενότητα Απολλωνίας.
Επισήμανε ότι ο συνδυασμός του είναι ο μοναδικός που δεσμεύεται με συγκεκριμένα έργα και δράσεις για την επόμενη πενταετία, κατηγορώντας τους συνυποψήφιους του ότι κρύβονται χωρίς να κάνουν γνωστό το πρόγραμμα τους, διατηρώντας ίσως μια κρυφή ατζέντα, υποδηλώνοντας και την άγνοια τους. Ειδικότερα ανέφερε ενδεικτικά:

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Εκτός του προγράμματος ανάπτυξης των Λουτρών Νέας Απολλωνίας πρόκειται να αναπτυχθεί πληθώρα οικοτουριστικών δράσεων στις ακτές της λίμνης Βόλβης, που έχουν ήδη προετοιμαστεί σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης (ναυταθλητικές δραστηριότητες, περιήγηση κλπ), ενισχύοντας την ίδρυση μικρών οικοτουριστικών μονάδων. Κατασκευάζονται ψηλά παρατηρητήρια επισκεπτών (για ορνιθοπαρατήρηση, ξεναγήσεις κ.ά.) και δημιουργείται οργανωμένη παραλίμνια διαδρομή.
ΥΔΡΕΥΣΗ: Δέσμευση για οριστική επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης σε Νικομηδινό (εξέταση λύσης με μηχανήματα φιλτραρίσματος) και Στίβο (ίσως με μεταφορά νερού από περιοχή Σπιτάκια).  Με βάση επικαιροποιημένη μελέτη αντικαθιστούμε κεντρικό σωλήνα ύδρευσης από αμίαντο στη  Νέα Απολλωνία και στην Πλατεία.
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ: Ολοκληρώθηκε ο φάκελος έργου και αρχίζει η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων για τον Νέα Απολλωνία και τον Μελισσουργό, που θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής. Συντάσσονται φάκελοι έργων για εγκαταστάσεις αποχετευτικών δικτύων μικρής κλίμακας σε Στίβο, Νικομηδινό και Περιστερώνα. Κατάρτιση ολοκληρωμένης μελέτης για την άρδευση στη δημοτική ενότητα Απολλωνίας. Στόχος μας να υπάρχουν μελέτες ή ολοκληρωμένα έργα αποχέτευσης για όλη τη δημοτική ενότητα Απολλωνίας, μέσα στην επόμενη πενταετία.
ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ:  Αποκατάσταση της επικοινωνίας Μελισσουργού με την Χαλκιδική μέσω των έργων που έχει ήδη προγραμματίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία διεκδικούμε και την υλοποίηση του προγράμματος αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών. Με βάση υπάρχουσες μελέτες, αρχίζει η διαδικασία ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, της κατασκευής ασφαλτοστρωμένων οδικών συνδέσεων Περιστερώνα - Νυμφόπτερας και  Στίβου - Προφήτη. Διεκδικούμε την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο εξυπηρέτησης του ΟΑΣΘ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ: Υλοποιείται η μελέτη για την κατασκευή νέου παιδικού σταθμού στη Νέα Απολλωνία, διερευνάται η κατασκευή γηπέδου μπάσκετ στον Στίβο. Αντικατάσταση των κάδων καθαριότητας και προγραμματισμός εκτεταμένων παρεμβάσεων στους αγροτικούς δρόμους σε όλη τη δημοτική ενότητα Απολλωνίας.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ενίσχυση του κλιμακίου της «Βοήθειας στο Σπίτι» που εδρεύει στη Νέα Απολλωνία, για νέες υπηρεσίες και μεγαλύτερο αριθμό εξυπηρετούντων δημοτών.