Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Μεγάλα έργα και τουρισμός ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας – Δημιουργείται Κέντρο Θαλασσοθεραπείας στα Νέα Βρασνά


Το συγκροτημένο σχέδιο για τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας παρουσίασε από τα Νέα Βρασνά, ο δήμαρχος Βόλβης και επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά! Με Γνώση, Συνέπεια, Αλληλεγγύη», Διαμαντής Λιάμας, το οποίο στηρίζεται στην αύξηση του τουρισμού, στην ενίσχυση του αγροτών και στην κατασκευή μεγάλων έργων.

Ειδικά για τα μεγάλα έργα, υπενθύμισε ότι εντός των ημερών εγκαθίσταται ο εργολάβος του έργου κατασκευής αποχετευτικού δικτύου σε Βρασνά και Ασπροβάλτα (από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα στη Βόρεια Ελλάδα προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ), το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 14 μήνες και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης για την τοποθέτηση αγωγών μήκους 52 χλμ και 4.500 συνδέσεων με οικίες και κτίρια. «Ούτε αυτό το αναγνωρίζουν ορισμένοι;», ανάφερε ο κ. Λιάμας, «Τόσο τους τυφλώνει η αγωνία τους να καθίσουν σε μια καρέκλα ή να κόψουν κορδέλες, που δεν αναγνωρίζουν τα οφέλη αυτού του έργου;».

 Στο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού, ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει η περιοχή των Νέων Βρασνών. Ο δήμαρχος Λιάμας εξήγγειλε τη δημιουργία Κέντρου Θαλασσοθεραπείας σε δημοτικό ακίνητο στην Παραλία Βρασνών, που θα μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους τουρίστες, σε συνδυασμό με τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας, ένα από τα 20 στην Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πιστοποιημένα συνταξιούχους από ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμα ανακοίνωσε για τον ίδιο δημοτικό χώρο (πρώην στρατοπέδου) ότι θα εξεταστούν προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση του όπως η δημιουργία κάμπινγκ νέων από το παγκόσμιο συμβούλιο Ποντίων ή η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας από ομογενείς. Επίσης ανέφερε ως κύριο στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μέσω της συνεργασίας –αλλά και πίεσης- προς την Εγνατία Οδό για την επίσπευση προγραμματισμένων αντιπλημμυρικών έργων και ειδικά προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη διευθέτηση κοίτης χειμάρρων Ξερολάκκι και Δεμένος Λάκκος και για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού Βρασνών προϋπολογισμού 7.240.000 ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης χρηματοδοτικού προγράμματος.
Ειδικά για το θέμα των πράξεων εφαρμογής και τις ειδοποιήσεις για καταβολή εισφορών από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο Διαμαντής Λιάμας τόνισε πως πρόκειται για χρήματα που επιστρέφουν αποκλειστικά στα Βρασνά και ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθούν τα ποσά που επιβάλει αυστηρά η νομοθεσία. Μάλιστα σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση ίσως να έχουν σύντομα αντίκρισμα. Και διευκρίνισε: «Καταθέσαμε έγκαιρα στο ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία και με άλλους δήμους της χώρας, προτάσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στα σχέδια πόλης τόσο στην καταβολή αυτών των εισφορών, όσο και στις διαδικασίες μεταβίβασης ή και πώλησης τους. Οι παρεμβάσεις πιάνουν τόπο.
Τις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή από το ΥΠΕΚΑ νομοσχέδιο που αφορά τη χωροταξία και την πολεοδόμηση, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται σχετικές, ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ρυθμίσεις που αφορούν αποπληρωμή έως 102 δόσεις και δυνατότητα μεταβίβασης ή πώλησης ακινήτου με καταβολή του 30% της εισφοράς από τον ιδιοκτήτη και εξόφληση του υπολοίπου από τον αγοραστή, κλπ». Επισήμανε μάλιστα ότι αρχίζει άμεσα η υλοποίηση της Πράξης εφαρμογής με διανοίξεις δρόμων, αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων, παιδικές χαρές και ότι άλλο προβλέπει η Πολεοδομική Μελέτη, αποκλειστικά και μόνο για τα Βρασνά.
Τέλος για το εκκρεμές επί δεκαετίες ζήτημα της μη χάραξης του ορίου του αιγιαλού των Βρασνών, που επισείει την απειλή να μην αναγνωριστούν εκατοντάδες νόμιμες ιδιοκτησίες, επισήμανε ότι -σε αντίθεση με την τακτική του παρελθόντος να αποκρύψουν το πρόβλημα- ο δήμος ήδη άρχισε διαδικασίες (με μελετητικά και νομικά γραφεία) για την χάραξη αιγιαλού και διεκδικεί λύση από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με άλλους δήμους που έχουν παρόμοιο πρόβλημα.
Ο κ. Λιάμας, κάλεσε τους πολίτες του δήμου Βόλβης την Κυριακή 18 Μαΐου να δώσουν καθαρή εντολή διοίκησης σε όσους αγωνίζονται υπεύθυνα και θαρραλέα για το κοινό καλό.