Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ελληνική χείρα βοηθείας στους πληγέντες της Σερβίας

Τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Σερβίας που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές έχουν αναλάβει η πρεσβεία στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ανθρωπιστική και υλική καταστροφή μεγαλύτερης διάστασης από εκείνη που προκλήθηκε την περίοδο των βομβαρδισμών το 1999.

Στην Ελλάδα, τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Σερβίας που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές έχουν αναλάβει η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη.

Τα είδη που συγκεντρώνονται -προς το παρόν- σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει καταγράψει ο Ερυθρός Σταυρός της Σερβίας είναι στρώματα, κλινοσκεπάσματα, γαλότσες, ρουχισμός (κάλτσες, εσώρουχα), φακοί (και μπαταρίες), "Asepsol" 5P, είδη υγιεινής (πάνες, χαρτοπετσέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες κ.ά.) και φάρμακα.

Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 4) στο τηλέφωνο: +30 2310/244265 για να ενημερώνονται και να λαμβάνουν οδηγίες, ώστε η βοήθεια που θέλουν να προσφέρουν να φθάσει το συντομότερο δυνατό και για να να υπάρξουν διευκολύνσεις όσον αφορά τη διέλευση της βοήθειας από τα σύνορα. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 106, 115 27) στο τηλέφωνο +30 210/777-43-44, +30 210/777-43-55.

Επιπλέον, η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσουν, μέσω των ιστοσελίδων τους, τον αριθμό ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας.

«Από το απόγευμα της Πέμπτης η Σερβία είναι αντιμέτωπη με προβλήματα που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, τα οποία τώρα απειλούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανθρωπιστική και υλική καταστροφή από εκείνη στους βομβαρδισμούς του 1999. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, η ανθρωπιστική κατάσταση σε πολλές περιοχές της Σερβίας είναι δύσκολη, υπάρχουν πόλεις που είναι αποκλεισμένες (Ομπρένοβατς, Κρούπαν, Σμεντέρεβσκα Μπαλάνκα, Σβιλάινατς) καθώς από τις πλημμύρες έχουν καταρρεύσει γέφυρες και τα νερά έχουν καλύψει τους οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσέγγιση ομάδων διάσωσης» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς.

Οι ιστοσελίδες της Πρεσβείας της Σερβίας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου της χώρας στη Θεσσαλονίκη θα ανανεώνονται τακτικά και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση στη Σερβία.

Ethnos.gr