Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Υπό έρευνα νέο φάρμακο κατά της καρδιακής ανεπάρκειας

Ένα νέο “όπλο” στη μάχη κατά της καρδιακής ανεπάρκειας αναμένεται να έχουν στα χέρια τους οι γιατροί. Πρόκειται για τη σερελαξίνη, μια μορφή φυσικής ορμόνης, η οποία βρίσκεται υπό έρευνα και έγκριση.
Μάλιστα, αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη, μετά από 20 χρόνια, καινοτόμο θεραπεία για τους ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ αυτήν τη στιγμή είναι το μόνο φάρμακο για το οποίο έχει παρατηρηθεί μείωση στη θνητότητα των ασθενών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η σερελαξίνη ασκεί πολλές επιδράσεις συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των αιμοφόρων αγγείων, της μείωσης της συγκέντρωσης υγρών και της προστασίας της καρδιάς και των ζωτικών οργάνων από μια σειρά επιβλαβών επιδράσεων που συντελούνται κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου οξείας καρδιακής ανεπάρκειας. Ασκεί τόσο βραχυχρόνιες, όσο και μακροχρόνιες επιδράσεις, βοηθώντας τους ασθενείς να αναπνεύσουν κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου και μειώνοντας το ρυθμό επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας.
Η σερελαξίνη ενδείκνυται για ενδονοσοκομειακή χορήγηση στους ασθενείς που βιώνουν επεισόδιο οξείας καρδιακής ανεπάρκειας και θα πρέπει να εγχύεται σε διάστημα 48 ωρών, επιπλέον των συμβατικών θεραπειών για την εν λόγω ασθένεια.

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια εκφυλιστική και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, στην οποία η καρδιά δεν αντλεί αρκετό αίμα για να το διοχετεύσει σε όλο το σώμα. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός αυξάνεται.
Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας για την οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, σε τυχαίο δείγμα 1.000 ατόμων άνω των 50 ετών (Ιανουάριος 2014), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος θεωρούνται ως οι πλέον απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, ενώ 1 στους 2 ερωτηθέντες δεν λαμβάνει κάποια πληροφόρηση σχετική με καρδιαγγειακά νοσήματα από οποιαδήποτε πηγή, καθιστώντας την ανάγκη για ενημέρωση άμεση και επιτακτική.
"Μ"