Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εκταση:18.811τ. χιλ. Πληθυσμός: 1.874.590 κάτοικοι Πρωτεύουσα: Θεσσαλονίκη
Με πρωτεύουσα το «καμάρι» της Ελλάδας, την Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία είναι στο βορρά ο,τι είναι η Αττική για τη νότια Ελλάδα, δηλαδή το κέντρο της και ταυτόχρονα το σημείο αναφοράς της.
Η μάχη για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχει κατ' αρχήν χρώμα γαλάζιο καθώς ο νυν Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έλαβε την στήριξη που περίμενε από το κόμμα του την Ν.Δ. κι αποφάσισε να κατέβει ανεξάρτητος. Αντίθετα η Ν.Δ. στηρίζει τον βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη. Ο αγώνας είναι «εμφύλιος» και για αυτό σκληρός. Στην μάχη αυτή μπαίνει «σφήνα» προσθέτοντας δυνάμεις και ψηφοφόρους τις τελευταίες εβδομάδες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Υποψήφιοι επίσης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ο Μάρκος Μπόλαρης, αλλά και η Νιόβη Παυλίδου (Ελιά)

*** ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματός μας είναι: η αλληλεγγύη στους αδύναμους και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ. Η ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας που θα δημιουργήσει νέο εισόδημα και νέες, σταθερές θέσεις εργασίας. Η αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου και του πρωτογενούς τομέα και η καθιέρωση του μοντέλου «παράγω - εξάγω». Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με στόχο τη δωδεκάμηνη προσέλκυση τουριστών.

Κυρίαρχη προτεραιότητά μας για τη νέα περίοδο, είναι να εντάξουμε στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ, νέα έργα μεταξύ των οποίων τα πρώτα τρία είναι: Η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, για τις οποίες χρηματοδοτήσαμε τις μελέτες και πλέον το έργο είναι ώριμο να ενταχθεί ως ενιαίο στο νέο ΕΣΠΑ. Και πέρα από τα έργα στις υποδομές, το τρίτο έργο άμεσης προτεραιότητας, είναι το Πρόγραμμα για την Τουριστική Προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας

Θα αξιοποιήσουμε τους πόρους: 1,2 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, εκτός του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας που θα περιλαμβάνεται στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. 1,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 2,3 δισ. ευρώ θα διεκδικήσουμε από τα εθνικά τομεακά προγράμματα 2014-2020 (ΕΤΠΑ και ΕΚΤ) για να επενδυθούν στην Κεντρική Μακεδονία. 200 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - Εθνικό σκέλος. 100 εκατ. ευρώ από τα Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας. 300 εκατ. ευρώ που θα διεκδικήσουμε μέσω Ανταγωνιστικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης & της Ε.Τ.Επ.

*** ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Βασικός στόχος του συνδυασμού «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» είναι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Προτεραιότητα μας, λοιπόν, είναι η σωστή αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, του λεγόμενου ΣΕΣ. Η διοχέτευση των κονδυλίων του ΣΕΣ στη σωστή κατεύθυνση θα συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη του επιχειρείν.

Ο συνδυασμός «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» έχει καταστρώσει ευρύ πλέγμα προτάσεων που αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Υποσχόμαστε ότι θα στρέψουμε όλες μας τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας. Και αυτό είναι το βασικό μας πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, για να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη στη χώρα, πρέπει να ενισχυθούν οι δυο βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.

Εχω τονίσει επανειλημμένα ότι αν ο πρωτογενής τομέας είναι αυτάρκης, όλα θα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα και η χώρα θα μπορέσει να αφήσει πίσω της την κρίση. Για να υπάρξει όμως ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά του, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση του κόστους παραγωγής και ειδικά του εργατικού, που σε ορισμένους τομείς, όπως τα οπωροκηπευτικά, υπερβαίνει το 60% του συνολικού κόστους.

Εμείς, ως Περιφέρεια, πρέπει να προωθήσουμε ενέργειες που θα έχουν στόχο να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθεί κατά αυτό τον τρόπο η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Αν γίνει αυτό, το επάγγελμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου θα μπορέσει να γίνει πιο ελκυστικό για τους νέους, οπότε θα δημιουργηθούν πάλι νέες θέσεις εργασίας.

*** ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Προτεραιότητά μας, ως Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, με θέσπιση ρήτρας στις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια για δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας και κατεύθυνση των πόρων σε προτάσεις που θα φέρουν δουλειά στην περιφέρεια και δε θα καταστρέφουν το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν κερδοσκόπο να κάνει την αρπαχτή του και να φύγει αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Θα σταματήσουμε τις καταστροφικές «επενδύσεις» χρυσού σε Χαλκιδική, Σέρρες και Κιλκίς και θα στηρίξουμε τους νέους επιστήμονες της περιφέρειάς μας να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους.

Ακόμα και σε τομείς που πανηγυρίζουν ότι έχουν πετύχει πρόοδο, όπως αυτός του τουρισμού, η αύξηση των επισκεπτών, ευνοεί ελάχιστους μεγαλοξενοδόχους και μεγάλα διεθνή τουριστικά πρακτορεία, που κατευθύνουν και κλείνουν τους τουρίστες σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες περνάνε στα χέρια του ξένου κεφαλαίου. Στη Χαλκιδική και την Πιερία, συναντήσαμε επαγγελματίες στα πρόθυρα της καταστροφής, ενώ οι τουρίστες γεμίζουν τα γειτονικά τους ξενοδοχεία.

Στόχος μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας και για να γίνει πράξη, πρέπει οι μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί στρατηγικής σημασίας, αλλά και οι παραλίες, τα βουνά και η γη να παραμείνουν δημόσια, προς όφελος των πολιτών.

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, θα φέρει την ανατροπή και θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια, την αισιοδοξία και την προοπτική στους απλούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες και βιοτέχνες. Ας κάνουμε τώρα την αρχή.

*** ΝΙΟΒΗ ΠΑΥΛΙΔΟΥ

Η περιφέρεια χρειάζεται άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση με διαρκή αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού και με νέες τεχνολογίες. Στην Κεντρική Μακεδονία του 21ού αιώνα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο και σύγχρονο οδικό δίκτυο. Χρειάζεται ένα περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο διαχείρισης των απορριμμάτων (αστικά, βιομηχανικά, μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, κ.τ.λ.) σε σύνδεση με την ενεργειακή τους αξιοποίηση. Απαιτείται διαχείριση των υδάτινων πόρων με προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Επείγον θέμα είναι η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα. Με τη στήριξη της Περιφέρειας πρέπει να δημιουργηθούν νέα συνεργατικά σχήματα που θα εμπλέκουν παραγωγούς, ιδιώτες που διαθέτουν κεφάλαια, υποδομές, εμπειρία ή τεχνογνωσία σε ειδικούς τομείς (συσκευαστήρια, μεταποιητικές μονάδες, δίκτυα διανομής, δυνατότητες προβολής) και δημόσιους φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ΟΠΕ, συνεταιρισμούς). Στον τουριστικό τομέα χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής με την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού Ενιαίου Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης. Η μονομέρεια, η εποχικότητα και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς πρέπει να αντικατασταθούν από συνέργειες με σύνθετα τουριστικά προϊόντα ετήσιας διάρκειας, για την παραγωγική αξιοποίηση των πλούσιων τουριστικών πόρων.

Η ενίσχυση του μητροπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης με την ολοκλήρωση του μετρό, την περαιτέρω αξιοποίηση του ΟΛΘ και την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας και η Θεσσαλονίκη μία δυναμική ευρωπαϊκή πόλη.

Η πρόταση του συνδυασμού μας «Πολίτες Μπροστά» προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών. Δεν εκπορεύεται από επαγγελματίες της πολιτικής.

enet.gr