Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το Ντονέτσκ

ΣΤΟ 90% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Υπέρ της απόσχισής του από το Κίεβο ψήφισε ένα ποσοστό περίπου 90% των πολιτών που συμμετείχε στο δημοψήφισμα που διοργάνωσαν οι φιλο-ρώσοι αντάρτες στην περιοχή του Ντόνετσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

«Το 89,07% ψήφισαν υπέρ και το 10,19% κατά. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ρομάν Λιαγκούιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει συσταθεί από τους αντάρτες. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε 74,87%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το δημοψήφισμα καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης.

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες επεισόδιο με τους πυροβολισμούς σημειώθηκε έξω από το δημαρχείο της πόλης Κρασνοαρμέισκ, όπου νωρίτερα οι στρατιώτες είχαν εμποδίσει την ψηφοφορία για το δημοψήφισμα.

Οπως μετέδωσε το Russia Today, αυτόπτες έκαναν για έναν νεκρό πολίτη και τουλάχιστον έναν τραυματία, όταν η εθνοφρουρά άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών και ψηφοφόρων που συγκεντρώθηκαν σε υπό κατάληψη εκλογικό τμήμαστο Κρασνοαρμέισκ.

«Είδα ένα μέλος της ουκρανικής εθνοφρουράς να σκοτώνει έναν και να τραυματίζει κάποιους άλλους», έγραψε ο ρώσος δημοσιογράφος Ιλία Αζάρ στο μπλογκ του. Λίγο αργότερα ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλι, επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Φωτογράφος του Associated Press που βρισκόταν στο σημείο μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι ήταν πεσμένοι στο έδαφος χωρίς να κινούνται. Βίντεο που ελήφθη στο κτίριο δείχνει το πλήθος να διαλύεται την ώρα που ακούγονται πυροβολισμοί,ενώ προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί από που προήλθαν οι πυροβολισμοί. Παράλληλα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο αστυνομικός διευθυντής Μαριούπολης βρέθηκε κρεμασμένος.

Ο Πουσίλι, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η περιοχή θα προχωρήσει στον σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί «δυνάμεις κατοχής» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το σημερινό δημοψήφισμα για αυτονομία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Ολες οι στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα θεωρηθούν παράνομες και θα ανακηρυχθούν δυνάμεις κατοχής», είπε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Είναι απαραίτητο να σχηματίσουμε κρατικούς θεσμούς και στρατιωτικές αρχές το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο ίδιος στο Interfax. Οι κάλπες έκλεισαν στις οκτώ το βράδυ με τη Δύση, η οποία αντιδρά έντονα στα δημοψηφίσματα, να περιμένει με εναγωνίως τα αποτελέσματα, που θα δείξουν εάν οι δύο αυτές περιοχές θα έχουν την ίδια τύχη με την Κριμαία.

"Εθνος"