Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στην Ελλάδα στον τομέα του αντικαπνιστικού αγώνα. Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, με το 71% να δηλώνει ότι επισκέφθηκε μπαρ και εστιατόρια τους τελευταίους έξι μήνες, όπου κάπνιζαν.
Το 40% των καπνιστών εκτιμά ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα το βοηθήσει να μειώσει τον αριθμό των τσιγάρων, ενώ το 10% αυτών ότι θα συμβάλει στη διακοπή του καπνίσματος.
Τα παραπάνω ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνος, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.
Η ΕΠΕ προτείνει τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης κατά του καπνίσματος με βασικούς άξονες τη λειτουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος στο πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι μόνον μία τρίλεπτη ιατρική παρέμβαση είναι αρκετή να κινητοποιήσει τον καπνιστή, ώστε να αυξήσει την απόφασή του να διακόψει κατά 10%.
Σύμφωνα με τη συντονίστρια Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας Παρασκευή Κατσαούνου έως σήμερα οι υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος προσφέρονταν στα εξωτερικά ιατρεία οργανωμένων πνευμονολογικών κλινικών, που λειτουργούν πάνω από δώδεκα χρόνια σε δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα με θετικά αποτελέσματα, καθώς τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος ξεπερνούν το 50%-60%, ενώ οι υποτροπές των καπνιστών είναι λίγες. Κομβικό σημείο σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι και η υιοθέτηση από τους επαγγελματίες υγείας νοοτροπίας κατά του καπνίσματος, ώστε να λειτουργούν ως πρότυπο για τους ασθενείς.
Επίσης η ΕΠΕ δημιούργησε την ιστοσελίδα www.denkapnizo.org, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του και το οικονομικό κόστος του αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Για αυστηρότερους ελέγχους για το κάπνισμα έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή. Όπως είπε, από το Σεπτέμβριο ο νόμος θα εφαρμοστεί και αυτή τη φορά δεν θα γίνουν εκπτώσεις. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες -καπνιστές και ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος- αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.
Μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες έβαλαν λουκέτο σε δύο μαγαζιά, ένα στην Αθήνα και ένα στην Καβάλα, καθώς δεν τηρούσαν το νόμο.
“Οι νόμοι υπήρχαν και παρά τις πολλές απόπειρες εφαρμογής τους έμειναν ανενεργοί”, τόνισε η κ. Μακρή και συμπλήρωσε ότι “το περίφημο πολιτικό κόστος κράτησε τα βήματά μας στο σημειωτόν”. Ταυτόχρονα είπε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εθισμός των νέων ανθρώπων στο κάπνισμα και επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας και ενεργοποίησης ιατρείων διακοπής του καπνίσματος, που να έχουν έναν ρόλο καθαρά προληπτικό και συμβουλευτικό μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ένα τέτοιο εγκαινιάζεται αύριο στο νοσοκομείο Βόλου.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 50 ιατρεία διακοπής καπνίσματος, τα οποία είναι στελεχωμένα με 1.100 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ θα επανδρωθούν με 150 εθελοντές γιατρούς και φαρμακοποιούς.

"Μ"