Τρίτη 13 Μαΐου 2014

A' ΛΥΚΕΙΟΥ Οι τελικές οδηγίες για τις εξετάσεις

Οδηγίες με σκοπό την αποσαφήνιση του τρόπου διεξαγωγής των προαγωγικών εξετάσεων της Α’ λυκείου με το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων έδωσε το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που εξέδωσε.
Όπως αναφέρει λοιπόν η εγκύκλιος, μόνο για φέτος θα δοθεί δυνατότητα να διεξαχθεί και δεύτερη κλήρωση, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιο από τα θέματα τα οποία θα δοθούν προς εξέταση στους μαθητές δεν έχει διδαχθεί στο συγκεκριμένο σχολείο, για απόλυτα αιτιολογημένους λόγους. Οι διδάσκοντες θα μπορούν -εάν διεξαχθεί και δεύτερη κλήρωση- να δώσουν για εξέταση στους μαθητές ένα θέμα από την πρώτη και ένα από τη δεύτερη κλήρωση, ωστόσο εξαιρούνται τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της λογοτεχνίας.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, κάθε λύκειο θα πρέπει να καταρτίσει το πρόγραμμα των προαγωγικών εξετάσεων μέχρι και τις 23 Μαΐου, ενώ υπογραμμίζεται ότι για κάθε τύπο λυκείου θα λειτουργεί ξεχωριστή Τράπεζα Θεμάτων. Μάλιστα, αναφέρεται ότι για φέτος η Τράπεζα Θεμάτων δεν θα εφαρμοστεί στους μαθητές των Εκκλησιαστικών Λυκείων στα υποχρεωτικά μαθήματα ειδικότητας, των Λυκείων Ειδικής Αγωγής, των Λυκείων Μειονοτικών Σχολείων και Ιεροδιδασκαλείων και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Ακόμη, δεν θα εφαρμοστεί για τους ρωμαιοκαθολικούς μαθητές που φοιτούν σε λύκεια στα οποία διδάσκεται το ρωμαιοκαθολικό δόγμα στο εξεταζόμενο μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς επίσης και στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια. Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά προβλήματα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι καθηγητές θα πρέπει δύο ώρες πριν από την έναρξη της εξέτασης να μπουν με τους κωδικούς του σχολείου και να ζητήσουν τα θέματα που θα προκύψουν μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης, ώστε να υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστεί πιθανή υπερφόρτωση του συστήματος. Παράλληλα, σε όποιο λύκειο δεν διεξαχθεί κλήρωση των θεμάτων, θα ενημερώνεται ο αρμόδιος διευθυντής Εκπαίδευσης και η κλήρωση θα πραγματοποιείται στο επίπεδο της διεύθυνσης, ενώ τα θέματα θα αποστέλλονται στο σχολείο με τον προσφορότερο τρόπο. Τέλος, αν αναβληθεί η εξέταση, ενημερώνεται η αρμόδια διεύθυνση και καθορίζεται από το σχολείο νέα ημερομηνία, ενώ σε ό,τι αφορά τις επαναληπτικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου θα ισχύει το ίδιο και με τις εξετάσεις του Ιουνίου.

"Μ"