Σημαντικές τροποποιήσεις στη ρύθμιση του φόρου υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας πραγματοποιήθηκαν μέσω του νομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τις αλλαγές (που άλλες έγιναν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και άλλες είχαν δρομολογηθεί εδώ και καιρό, αλλά η τρόικα τις “φρέναρε” με επιμονή), σε περίπτωση που η μεταβίβαση αφορά δικαίωμα, το οποίο αποκτήθηκε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 1994, δεν επιβάλλεται φόρος υπεραξίας. Επίσης, σε περίπτωση ακινήτου που έχει αποκτηθεί από 1ης Ιανουαρίου 1995 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2002 (δηλαδή, έναν χρόνο μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ) προβλέπεται περαιτέρω απομείωση της υπεραξίας, προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψιν με τον τρόπο αυτόν ο πληθωρισμός των συγκεκριμένων ετών.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ψηφίστηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποίαν εφαρμόζεται αφορολόγητο ποσό 25.000 ευρώ, που αποσυνδέεται από την τυχόν μεταβίβαση άλλης ακίνητης περιουσίας από τον φορολογούμενο. Ακόμη, ρυθμίζονται όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και ορίζεται ρητά ότι ο συμβολαιογράφος δεν έχει ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει.
Ειδικά ο φόρος που παρακρατείται από συμβολαιογράφο για την υπεραξία του άρθρου 41 αποδίδεται από τον ίδιο με τραπεζική επιταγή σε διαταγή του ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη, καθορίζεται η διαδικασία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.
Όσον αφορά τον Φόρο Υπεραξίας Εισηγμένων Μετοχών, απαλλάσσονται οι μικρομέτοχοι: ειδικότερα, ο φόρος θα επιβάλλεται μόνον εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα.
Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ
Για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας 15% επί της διαφοράς που προκύπτει στην τιμή πώλησης και στην τιμή κτήσης, η τελευταία προσδιορίζεται ως εξής:
01. Στην περίπτωση κτήσης λόγω μεταβίβασης με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία), είναι το τίμημα ή η αξία του ανταλλάγματος, όπως προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο.
02. Στην περίπτωση κτήσης λόγω κληρονομικής διαδοχής ή μεταβίβασης με χαριστική αιτία, είναι η αξία, βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, όπως η αξία αυτή προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο.
03. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπολογίζεται ως εξής: τιμή κτήσης ίσον τιμή μεταβίβασης επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) του έτους κτήσης διά του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚατ) του προηγούμενου τής μεταβίβασης έτους. Ως ΔΤΚατ νοείται ο μέσος δείκτης τιμών κατοικιών αστικών περιοχών τής περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου κάθε έτους, όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Αν κατά τον χρόνο τής μεταβίβασης δεν έχει δημοσιευτεί μέσος ΔΤΚατ, λαμβάνεται υπ' όψιν ο σχετικός δείκτης του αμέσως προηγούμενου έτους.
Σε περίπτωση που δεν προκύπτει χρόνος κτήσης, ισχύουν τα εξής: επί μεταβίβασης κτίσματος που ανεγέρθηκε με αυτεπιστασία ή με βάση το σύστημα της αντιπαροχής, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος μετά την παρέλευση πέντε ετών από την ημερομηνία έκδοσης ή δύο ετών από την ημερομηνία ανανέωσης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης, εκτός εάν η μεταβίβαση γίνεται εντός των προαναφερθεισών προθεσμιών.
Ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητη περιουσία υποχρεούται να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν τον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας. Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων της ως προς τον χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας ή των ιδανικών μεριδίων αυτής ή του εμπραγμάτου δικαιώματος, τα έτη διακράτησης, τους συντελεστές, τα μεγέθη του ΔΤΚατ και τον υπολογισμό του φόρου και να θεωρεί τη δήλωση, την οποία επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου επισυνάπτει σ' αυτό. Ο συμβολαιογράφος δεν έχει ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει.
"Μ"