Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

"Λίφτινγκ" στο ασφαλιστικό μετά τις εκλογές

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στο ασφαλιστικό τους επόμενους μήνες, με γνώμονα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην Τροϊκα, ως μέρος του προσφάτως αναθεωρημένου Μνημονίου, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής. 
Η συμφωνία κυβέρνησης-Τροϊκας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ενοποιήσεις Ταμείων, ενιαίους κανόνες και όρους ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών, τόσο κύριων όσο και επικουρικών, αλλά και περικοπές εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα, μέσω της κατάργησης κοινωνικών πόρων.
Η υλοποίηση των αλλαγών αυτών έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το πέρας των ευροεκλογών, με τις αναλογιστικές μελέτες να ολοκληρώνονται εντός του καλοκαιριού, τα μέτρα να παρουσιάζονται το Σεπτέμβριο, να ψηφίζονται τον Οκτώβριο και τελικά να εφαρμόζονται τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.
Πιο συγκεκριμένα, την 1η Ιουλίου 2014 αναμένεται να εφαρμοστεί η μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, ενώ από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αναμένεται περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, κατόπιν διαβουλεύσεως με την Τροϊκα. Ταυτόχρονα, προβλέπεται σχέδιο ενοποίησης των πολιτικών επιδότησης των εισφορών ως κίνητρο για την πραγματοποίηση προσλήψεων νέων, αλλά και μακροχρόνια ανέργων.
Ακόμη, αλλαγές θα επέλθουν και στις παροχές, αφού η Κυβέρνηση θα επανεξετάσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από το Μάϊο του 2014, με την υποβολή προτάσεων για τον τελικό αριθμό των Ταμείων, την πλήρη μηχανοργάνωσή τους, το χρόνο ασφάλισης, τους ενιαίους κανόνες ασφάλισης, τη διευκόλυνση κινητικότητας ανά επάγγελμα, τους φόρους υπέρ τρίτων, αλλά και την αξιολόγηση της σχέσης εισφορών-παροχών. 
Παράλληλα, προβλέπονται περικοπές για την εξάλειψη των "αδικαιολόγητων απαλλαγών" από την 01-01-2015, αλλά και πλήρης διαχωρισμός των λειτουργιών κοινωνικής ασφάλισης από την κοινωνική βοήθεια και την κοινωνική πρόνοια που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό.

newsit