Στον αέρα βρίσκεται η κατασκευή της νέας πτέρυγας χειρουργείων του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”. Χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια για να δοθεί το “πράσινο φως” για την ανέγερσή της κι όμως ακόμη και σήμερα κινδυνεύει να μείνει στα… χαρτιά, αλλά και να χαθεί η χρηματοδότηση του έργου μέσω του ΕΣΠΑ.
Της Νικολέττας Μπούκα
Αιτία είναι η κωλυσιεργία των αρμοδίων, οι οποίοι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της διοίκησης του νοσοκομείου, τηρούν σιγήν ιχθύος και δεν δίνουν καμία απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο έργο.
Την ίδια στιγμή, σε ακατάλληλες αίθουσες χειρουργείων, που συμπληρώνουν 60 χρόνια ζωής και με το ζόρι λαμβάνουν την έγκριση της τεχνικής υπηρεσίας του “ΑΧΕΠΑ” για τη διενέργεια επεμβάσεων, χειρουργούνται οι ασθενείς, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να τα βγάλει πέρα ακόμη και με τα… αρχιτεκτονικά προβλήματα.
Την αγωνία του για τις παραπάνω εκκρεμότητες εξέφρασε χθες ο απερχόμενος διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Γιώργος Βέργουλας, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό της τετραετούς θητείας του(2010 - 2014) στο τιμόνι του νοσοκομείου. Τη θέση του αναλαμβάνει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Παναγιώτης Παντελιάδης, ο οποίος έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν το ΕΣΥ από τη θέση του διοικητή του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
“Η κατασκευή της νέας πτέρυγας, προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ, θα διορθώσει πολλές παθογένειες του νοσοκομείου. Δυστυχώς, υπάρχει μία εξάμηνη καθυστέρηση στο θέμα αυτό, η κατασκευή του οποίου έχει ανατεθεί στην πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, η οποία, μαζί με τον ΟΣΚ, μετονομάστηκαν σε ‘Κτιριακές Υποδομές ΑΕ’. Από τον Οκτώβριο του 2013 υπάρχει απόφαση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την υπογραφή σύμβασης μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, ώστε να είναι δυνατή η επιλογή δαπανών στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Έκτοτε, εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης”, τόνισε ο κ. Βέργουλας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η διοίκηση του “ΑΧΕΠΑ” έχει αποστείλει δύο έγγραφα στην “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ”, με κοινοποίηση στα υπουργεία Υγείας και Υποδομών, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία του έργου, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Αντίστοιχη ενημέρωση έχουν ζητήσει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
“Η συζήτηση για τη νέα πτέρυγα άρχισε τη δεκαετία του ’80. Το έργο περιλαμβάνει 10 σύγχρονες χειρουργικές αίθουσες, ΜΕΘ 20 κλινών, κεντρική αποστείρωση κτλ. Όταν γίνει η νέα πτέρυγα, η ΜΕΘ θα είναι δίπλα στα χειρουργεία, οπότε δεν θα χρειάζεται εσωτερική μετακίνηση των ασθενών με φορεία για να πάνε στο κρεβάτι τους”, είπε ο κ. Βέργουλας.
ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
Με νύχια και με δόντια παλεύει να κρατηθεί όρθιο το “ΑΧΕΠΑ” εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του. Σύμφωνα με τον κ. Βέργουλα, τα περιορισμένα οικονομικά οδηγούν σε περιορισμό της δραστηριότητας του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται. Για παράδειγμα, βαλβίδες δεν υπάρχουν κι άρα οι καρδιοπαθείς παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε επέμβαση. Επίσης, είναι αδύνατη η διενέργεια εμβολισμών εγκεφάλου.
“Για το 2014 ο προϋπολογισμός για δαπάνες που μας ενέκρινε το υπουργείο είναι 28,5 εκατομμύρια, τα οποία επαρκούν έως τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα το νοσοκομείο δεν θα αντέξει. Το υπουργείο πρέπει να επανεκτιμήσει τη στάση του. Επίσης, μόνο για τα φάρμακα το 2014 τα χρήματα που μας εγκρίνουν είναι 9.600.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 7.200.000 θα πάνε σε αντιρετροϊκά για 500 - 600 ασθενείς με AIDS. Δεν επαρκούν τα χρήματα και πιθανόν δεν θα υπάρχουν φάρμακα για τους άλλους ασθενείς”, επισήμανε ο κ. Βέργουλας.
Σε εκκρεμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια είναι και η δημιουργία νέας μονάδας ειδικών λοιμώξεων προϋπολογισμού 250.000 εδώ, ενώ στους στόχους που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η απερχόμενη διοίκηση είναι η αντικατάσταση των οκτάκλινων και εξάκλινων θαλάμων των κλινικών σε δίκλινους και τρίκλινους με εσωτερική τουαλέτα.
“Στο παλιό κτίριο υπάρχουν οκτάκλινοι και εξάκλινοι θάλαμοι με εξωτερική τουαλέτα, μία για 20 ασθενείς. Θέλουμε να γίνουν δίκλινοι και τρίκλινοι. Σε αρκετές κλινικές έχουν γίνει, αλλά στις δύο βασικές, όπως η προπαιδευτική χειρουργική και η προπαιδευτική παθολογική, ακόμη δεν έγιναν”, είπε ο κ. Βέργουλας.
Επίσης, στόχος είναι να γίνουν νέα εργαστήρια στο ισόγειο του πενταώροφου κτιρίου του “ΑΧΕΠΑ”. Εκεί θα μετακομίσει το Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας, το οποίο τώρα καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο και στη θέση του θα εγκατασταθεί η ουρολογική κλινική, η οποία με διυπουργική απόφαση ανήκει στο “ΑΧΕΠΑ”, αλλά άγνωστο πώς, βρίσκεται στο “Γ. Γεννηματάς”. Επίσης, θα μετακομίσει και η πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική από το “Γ. Παπανικολάου” στο “ΑΧΕΠΑ”.
ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Πάντως, οι βασικοί στόχοι της απερχόμενης διοίκησης, που αφορούν τη μηχανοργάνωση, την εγκατάσταση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τη δημιουργία νέων υποδομών ή βελτίωση των υπαρχόντων, επετεύχθησαν.
Σύμφωνα με τον κ. Βέργουλα, από χθες ξεκίνησε σε πλήρες ωράριο τη λειτουργία του ο αξονικός τομογράφος των 128 τομών, ο οποίος εγκαταστάθηκε πριν από δυόμισι μήνες, ενώ ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον μαγνητικό τομογράφο κι έχει αρχίσει η διαδικασία εγκατάστασής του. Η αρμόδια εταιρεία έχει περιθώριο δύο μήνες να τον παραδώσει για να λειτουργήσει.
Σύντομα αναμένεται να εγκατασταθεί και η γ’ κάμερα, τα έγγραφα για την έγκριση της οποίας βρίσκονται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στις 10 Μαρτίου άνοιξαν οι προσφορές των εταιρειών για την προμήθεια στερεοτακτικού γραμμικού επιταχυντή στο ΑΧΕΠΑ, ο οποίος θα είναι ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
“Ήταν τέσσερα δύσκολα χρόνια, χωρίς πολλά χρήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά έγιναν πολλές δουλειές στο νοσοκομείο και είναι σε καλύτερη κατάσταση από το 2010, παρά τις μεγάλες ελλείψεις διοικητικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού”, τόνισε ο κ. Βέργουλας.