Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Πολιτική αντιπαράθεση για το νερό στο Δρυμό

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε το θέμα της καταλληλότητας του νερού στην περιοχή του Δρυμού Μυγδονίας λόγω της ύπαρξης νιτρικών στα εδάφη της περιοχής και στον υδροφόρο ορίζοντα.
Το ζήτημα επανέφεραν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας τη νυν διοίκηση ότι εδώ και τριάμισι χρόνια αδιαφορεί για την υγεία των πολιτών. “Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συγκέντρωση των νιτρικών στο νερό να ξεπεράσει όχι μόνον το επιτρεπτό όριο των 50 mg, αλλά να φτάνει και στα 70 mg, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα”, τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης “Πολιτεία με Όραμα” Αστ. Γαβότσης. Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες προέβη ως πρώην δήμαρχος Μυγδονίας, υπογράμμισε πως από το 2007, οπότε διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα του νερού, προχώρησε στη λήψη μέτρων, με αποτέλεσμα τα νιτρικά να διατηρηθούν κάτω από τα επικίνδυνα όρια.
Κληθείς να απαντήσει στις καταγγελίες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος δήλωσε ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κατανάλωσης του νερού της εν λόγω περιοχής από τον πληθυσμό”. Το πρόβλημα, όπως είπε, εντοπίστηκε το 2012, οπότε ο δήμος ενημέρωσε τους πολίτες να μην καταναλώνουν το νερό. “Στη συνέχεια, εντός του 2013, πραγματοποιήθηκαν νέες γεωτρήσεις, από τις οποίες προέκυψε κατάλληλο νερό χωρίς νιτρικά. Κάποιες από τις προϋπάρχουσες γεωτρήσεις έκλεισαν και κάποιες όχι, καθώς οι μετρήσεις τους βρίσκονται σε οριακά επίπεδα”, ανέφερε ο κ. Σαραμάντος. Παράλληλα τόνισε ότι έπειτα από τρεις επαναληπτικές μετρήσεις, η τελευταία των οποίων έγινε εντός του Μαρτίου, τα όρια των νιτρικών διαμορφώνονται κάτω του ορίου των 50 miligram ανά λίτρο.
Φ.Σ.
"Μ"