Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΦΑΡΜΑΚΑ Συμμετοχή ασφαλισμένων έως και 78%

Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Η μείωση της ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων, όπως προβλέπεται στο τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων, αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων έως και 78% ακόμη και σε γενόσημα σκευάσματα.
Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος(ΠΦΣ) επισημαίνει ότι οι “σχεδιασμοί” διαφόρων ανεύθυνων οδηγεί σε ακραία κοινωνικά φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν σχέση με την προστασία της δημόσιας yγείας:
“Τελευταίο τους κατόρθωμα οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, που είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν. Έτσι, σε μια περίοδο ύφεσης, ανεργίας και κατακόρυφης μείωσης των εισοδημάτων, ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους τέσσερις και πέντε φορές περισσότερα χρήματα για τα φάρμακά τους απ’ ό,τι πριν από λίγους μήνες”.
Επιπλέον, τονίζει ότι την ίδια ώρα που ο χώρος του φαρμάκου καταστρέφεται και οι ασθενείς μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι, ένας σημαντικός κρίκος της αλυσίδας της υγείας, το φαρμακείο, δέχεται πολλαπλά και μεθοδευμένα κτυπήματα.
“Αρχής γενομένης από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία, που χρονολογούνται από το 2010, και παρά και τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα, έως τις έωλες διατάξεις του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου. Καλούμε τον υπουργό Υγείας να αναθεωρήσει τους “σχεδιασμούς” του για την υγεία και την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο κοινωνικό μέρισμα και τη δαπάνη για τα φάρμακα, τουλάχιστον των συνταξιούχων, των ανέργων και των χαμηλόμισθων. Η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό που το δικαιούνται όλοι. Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα”.

"Μ"